H δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, 41 χλμ. νότια νοτιανατολικά της Ζάκρου, στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά της Κρήτης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην πόλη του Ηρακλείου και τις γύρω περιοχές.

«Έγινε λίγο αντιληπτός στην περιοχή της νότιας Κρήτης, αλλά είναι ένας μεμονωμένος σεισμός ο οποίος έχει γίνει πάνω στο ελληνικό τόξο. Η ενέργεια από αυτόν τον σεισμό διοχετεύεται προς τη θάλασσα, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε στο MEGA ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και συνέχισε:

«Ακόμα κι αν έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς από αυτή την περιοχή και πάλι δεν θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, ούτε ανησυχούμε. Είναι το επίκεντρο μέσα στη θάλασσα, ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος, 10 χλμ βάθος και το ρήγμα έχει μία διεύθυνση ανατολή – δύση, που σημαίνει ότι η ενέργεια εκτονώνεται μέσα στον θαλάσσιο χώρο και δεν κατευθύνεται στον χερσαίο χώρο. Υπάρχει μία σεισμικότητα στην περιοχή, στη νότια Κρήτη, αλλά προέρχεται από ανεξάρτητα ρήγματα, δεν συνδέονται μεταξύ τους. Συνεπώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μία διέγερση σε κάποιο σημείο στη νότια Κρήτη».


Πηγή