Πριν από λίγες ημέρες, οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ εξάρθρωσαν κύκλωμα διαφθοράς στη ΔΟΥ Κέρκυρας στο οποίο εμπλέκονταν υπάλληλοι της εφορίας και λογιστές.

Κι αυτό όπως φαίνεται είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για τις μαφίες των γραφείων στο δημόσιο.

Από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «ΒΗΜΑΤΟΣ» και του Βασίλη Λαμπρόπουλου προκύπτει ότι στο μικροσκόπιο των εσωτερικών υποθέσεων έχουν μπει τον τελευταίο χρόνο 291 κρατικοί υπάλληλοι, 285 περιπτωσεις ύποπτων υποθέσεων, 98 δήμοι – περιφέρειες, 46 χώρος δικαιοσύνης, 43 νοσηλευτικά ιδρύματα, 13 εφορίες (άλλες οικονομικές υπηρεσίες), 26 διάφορες υπηρεσίες και οργανισμοί.

Οι καταγγελίες στο εσωτερικών υποθέσεων φθάνουν καθημερινά η μια μετά την άλλη για υποθέσεις διαφθοράς.

«Από την μία την πλευρά υπάρχει ο κακός υπάλληλος, ο παραβατικός, ο οποίος αναζητά τον πολίτη για να μπορεί να μπει σε μία διαδικασία διαφθοράς, αλλά από την άλλη υπάρχουν και οι κακοί πολίτες, οι οποίοι αναζητούν τον κακό υπάλληλο προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η διαφθορά είναι ένας χώρος που θέλει δύο», είπε ο οικονομικός σύμβουλος Ιωάννης Χατζησαλάτας.

Στα δίχτυα της εθνικής αρχής διαφάνειας, πιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο 88 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Παράλληλα σε 259 ελέγχους περιουσιακών καταστάσεων κρατικών λειτουργών προέκυψαν περιπτώσεις απόκρυψης θυρίδων -ανακρίβειες ως προς τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και αδήλωτες μετοχές.

Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 24η θέση στους 27 της Ευρώπης και στην 59η ανάμεσα σε 180 κράτη με σοβαρά προβλήματα διαφθοράς. Οι μαφίες των γραφείων που απασχολούν ολοένα και περισσότερο τις ελεγκτικές αρχές, είναι στην πραγματικότητα κλειστά γκρουπ στα οποία συμμετέχουν κρατικοί υπάλληλοι σε διάφορες υπηρεσίες και μεμονωμένοι ιδιώτες που «στήνουν» διαρκώς και με χαρακτηριστική ευκολία δεκάδες εστίες διαφθοράς.

Οι «μαφίες των γραφείων» φαίνεται πως μοιάζουν με λερναία Ύδρα. Από την μια με τα εργαλεία που διαθέτουν οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. ξετρυπώνουν και βγάζουν τις κουκούλες στους επίορκους και από την άλλη οι εστίες διαφθοράς φυτρώνουν η μια μετά την άλλη.


Πηγή