Εφ’ όλης της ύλης η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές στην Αττική, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποχωρεί από την αίθουσα όταν στο Βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να λείψουν τα καρφιά από τον πρωθυπουργό.

«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν καταδικασμένο 13-0 από το ειδικό δικαστήριο. Ούτε συνομιλώ, ούτε χαριεντίζομαι μαζί του».

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά απάντησαν αμέσως στις αιχμές που άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά, όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση. Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα ‘ήρεμα νερά’ με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις».

Ο Νίκος Παππάς απάντησε:

«Θεσμικό ατόπημα από τον Κ. Μητσοτάκη. Τώρα θέλει να επιλέγει ποιος θα ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο πρωθυπουργός μπορεί να συνεχάρη δύο φορές τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ, τον κατηγόρησε ωστόσο για άσκηση στείρας αντιπολίτευσης που λέει «όχι» σε όλα, με αφορμή το σχέδιο νόμου για το ΑΣΕΠ που δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

«Όταν λέτε όχι σε όλα, αρνείστε προοδευτικές αλλαγές, μετά μην απορείτε που ο λαός σας γυρίζει την πλάτη».

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά:

«Ο πρωθυπουργός παρέδωσε μαθήματα σήμερα σε όλα τα κόμματα. Εσείς δεν θέλετε συναίνεση, αλλά συνενοχή. Οι μέρες της παντοδυναμίας σας τελείωσαν. Επιταχύνετε την έξοδο σας από το Μέγαρο Μαξίμου και εμείς θα σας ανοίξουμε τη πόρτα με χαρά».

«Έρχεστε εσείς ένας, νεοεκλεγείς πρόεδρος να μας πείτε τι; Έλα με φόρα μου θυμίζει αυτό. Αν θα ανοίξει κάποιος την πόρτα του Μαξίμου θα το αποφασίσει ο λαός», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.

Μάχη για όλα

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελλείψεις στην πρόληψη αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό στην Πυροσβεστική και στις δασικές υπηρεσίες, με την κοινοβουλευτική μάχη να επεκτείνεται και σε άλλα θέματα.

«Τι περιμένετε να συμβεί όταν στηρίζετε το Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο;», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Και τώρα πατριώτες της φακής. Είναι σωστό; Είναι έντιμο; Να ομιλεί ένας μεταρρυθμιστής σε πολιτικούς του αντιπάλους έτσι;», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Μιλάει για πατριώτες της φακής. Ας διαλέξει τι πατριώτης είναι», είπε ο Δημήτρης Νατσιός.

«Το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι στροφή προς τα δεξιά», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.


Πηγή