Απόψε, εν μέσω της έξαρσης του θανατηφόρου e-coli που συνδέθηκε με το μπέργκερ Quarter Pounder, η MacDonald’s αναγνώρισε την Taylor Farms με έδρα την Καλιφόρνια ως την πηγή των δυνητικά μολυσμένων κρεμμυδιών. Η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων ερευνά τον προμηθευτή, σύμφωνα με το NBC News.
Το ξέσπασμα του βακτηρίου e. coli μέσω του μπέργκερ Κουόρτερ Πάουντερ των McDonald’s, έχει προκαλέσει αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένας άνθρωπος έχει πεθάνει ενώ έχουν αρρωστήσει τουλάχιστον άλλοι εβδομήντα πέντε, οι δέκα σοβαρά σε δεκατρείς Πολιτείες.
Η McDonald’s προσπαθεί να περιορίσει την ζημιά και αποσύρει το συγκεκριμένο πιάτο από περίπου 2.800 εστιατόριά της σε δώδεκα πολιτείες.
Ο κόσμος είναι διστακτικός και δύσπιστος.
«Δεν νομίζω ότι το παίρνουν τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε. Αυτό με κάνει να νιώθω κάπως άβολα όταν υπάρχουν ανακλήσεις (φαγητών), κρούσματα κι άλλα πράγματα, επειδή απλά δεν φαίνεται ότι έχει γίνει ποτέ πραγματικά σωστός χειρισμός», λέει κάτοικος της Ουάσιγκτον.
Πώς μπορεί να περάσει το βακτήριο στην τροφική αλυσίδα
Όμως πώς μπορεί το θανατηφόρο βακτήριο E. coli να περάσει στην τροφική αλυσίδα;
«Το πώς συμβαίνει είναι λόγω του ότι συνήθως το E.coli 157 ζει σε βοοειδή. Είναι ευχαριστημένο με τα βοοειδή, δεν επηρεάζει τα βοοειδή, έχει έναν ειδικό παράγοντα προσκόλλησης. Όμως τα βοοειδή παράγουν κοπριά. Και η κοπριά μπορεί να μπει σε λίμνες άρδευσης, μπορεί να μπει στη γη και το E. coli 157 είναι πολύ ανθεκτικό, έτσι μπορεί πολύ εύκολα να ζήσει σε ένα χωράφι με κρεμμύδια», εξήγησε καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων.
Ο καθηγητής πανεπιστημίου λέει πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει τον αριθμό παρόμοιων περιστατικών.
«Το θέμα λοιπόν είναι ότι αυτά τα γεγονότα θα μπορούσαν να προκληθούν από την κλιματική αλλαγή για δύο λόγους. Πρώτον, έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα όπου έχουμε πλημμύρες, αλλά και επειδή η υψηλότερη θερμοκρασία επιτρέπει στα παθογόνα, όπως το E. coli 157, να αντέχουν περισσότερο».
Σύμφωνα με ειδικούς, πιθανή πηγή μόλυνσης είναι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ή ο μοσχαρίσιος κιμάς.
Πηγή