Αυτές οι συνθήκες έχουν θέσει σε συναγερμό τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και τους κτηνοτρόφους αλλά και τους καταναλωτές.

«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία»

«Η αντιμετώπιση του ιού της ευλογιάς είναι μια συλλογική προσπάθεια και δε χωρούν προσωπικές προσεγγίσεις», λέει στο MEGA ο ΓΓ αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος.

«Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των μέτρων των οποίων λαμβάνουμε, περιγράφονται με σαφήνεια στον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με το πώς κινείται η νόσος, μπορούμε να παίρνουμε και εθνικά μέτρα».

«Είδαμε ότι είχαμε μια αύξηση των κρουσμάτων (…) που μας οδήγησε να αναβαθμίσουμε τα μέτρα και να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε ολική απαγόρευση των μετακινήσεων των αιγοπροβάτων για 10 ημέρες», συμπληρώνει.

«Η μάχη με τον ιό είναι μια μάχη που δίνουμε μέρα με τη μέρα. Αν θέλουμε τα αποτελέσματα από το πεδίο, τα δείγματα που προσφέρουν οι κτηνίατροί μας στο εθνικό εργαστήριο αναφοράς και ανάλογα με το τι θα βγάλει το αποτέλεσμα, βλέπουμε και τροποποιούμε τις αποφάσεις μας», προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως:

«Τόσο η πανώλη όσο και η ευλογιά είναι νόσοι οι οποίες δεν έχουν καμία επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Τόσο το κρέας όσο και το γάλα μπορούν να καταναλωθούν κανονικά».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Με την ασφάλεια τροφίμων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Με την επάρκεια, σε αυτό το 10ημερο, δεν υπάρχει εισήγηση από κανέναν φορέα η οποία να αναφέρει ελλείψεις αιγοπρόβιου κρέατος στην αγορά».

«Αδικαιολόγητη η καραντίνα»

Από την πλευρά του ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος, σημειώνει:

«Εμείς έχουμε ζητήσει τη δημιουργία μιας επιτροπής, την οποία δεν έχουν δεχτεί και δεν γνωρίζουμε γιατί. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός αναφέρει ότι η διαχείριση θα πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, σαφήνεια και οι πρώτοι που θα καλεστούν θα πρέπει να είναι οι κτηνοτρόφοι και μαζί με αυτούς να συναποφασίζονται τα μέτρα».

«Αυτήν την στιγμή έχουμε καραντίνα σε όλη την Ελλάδα η οποία είναι αδικαιολόγητη», τονίζει.

«Η Πολιτεία θα πρέπει να διορθώσει την αδικία ότι δεν καλούνται στη διαβούλευση οι κτηνοτρόφοι. Δε συζήτησε κανένας για το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων».

«Δεν μετέχουμε πουθενά»

Για την απουσία των κτηνοτρόφων από τις αποφάσεις που τους αφορούν, κάνει λόγο και η γραμματέας του κτηνοτροφικού συλλόγου περιφέρειας Αττικής, Μάγδα Κοντογιάννη.

«Ανοχύρωτοι οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι, χωρίς σταθερές χρήσεις γης. Εγώ σας λέω το μετά της ζωονόσου. Δεν έχουν αποζημιωθεί οι άνθρωποι με την πανώλη, χάνουμε την επιχειρηματικότητα, χάνουμε το εισόδημα, κλείνουμε ένα επάγγελμα».

«Η αγορά είναι ελεύθερη, γιατί να έχουμε ελλείψεις; Θα την ‘πληρώσουν’ οι παραγωγοί πάνω από όλα και μετά κατά συνέπεια οι καταναλωτές. Θα πρέπει να μας βοηθήσουν πρώτα με την ενημέρωση και μετά με τη συζήτηση. Δεν μετέχουμε πουθενά, δεν μας κάλεσαν ποτέ», καταλήγει.


Πηγή