Νέα έκκληση για παράδοση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών έκανε στους συμμάχους του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μία σειρά συναντήσεων που είχε στο Λονδίνο, το Παρίσι και κατά στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλες την Τετάρτη (8/2) και την Πέμπτη (9/2), δηλώνοντας, ταυτόχρονα αισιόδοξος για τη στήριξη που δήλωσαν ότι θα παρέχουν οι εταίροι της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος σε δήλωσή του από το Μέγαρο των Ηλυσίων την Τετάρτη (8/2) ανέφερε πως «όσο πιο γρήγορα η Ουκρανία αποκτήσει βαρέα όπλα μεγάλης εμβέλειας, όσο πιο γρήγορα οι πιλότοι μας αποκτήσουν αεροπλάνα, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτή η ρωσική επιθετικότητα». Το ίδιο αίτημα έκανε λίγο νωρίτερα την ίδια μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη (9/2) στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι άκουσε από αρκετούς ηγέτες κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής να δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη.
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέφερε ότι έλαβε και δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από καμία ευρωπαϊκή χώρα.
«Είμαι ευγνώμων σε όλους εσάς που βοηθάτε, ευγνώμων σε όλους όσοι καταλαβαίνουν πόσο πολύ χρειάζεται η Ουκρανία αυτή τη στιγμή αυτές τις δυνατότητες. Χρειαζόμαστε πυροβόλα, οβίδες για αυτούς, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα αεροσκάφη», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Τι δήλωσε η βρετανική πλευρά;
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε την Τετάρτη (8/2) να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους μαχητικών «σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ» και ζήτησε από τον βρετανικό στρατό να εξετάσει πιθανή παράδοση αεροπλάνων, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο «μακροπρόθεσμη» επιλογή.
Επιπλέον, νωρίτερα την Πέμπτη, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι «έχει συνείδηση των κινδύνων κλιμάκωσης» που συνδέονται με πιθανές παραδόσεις πολεμικών αεροσκαφών στον ουκρανικό στρατό, τονίζοντας ότι ενεργεί «προσεκτικά», κατηγορώντας παράλληλα τη Ρωσία για οποιαδήποτε κλιμάκωση. Το Λονδίνο εκτιμά ότι η εκπαίδευση των πιλότων θα διαρκέσει τρία χρόνια, καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι εξοικειωμένοι με αεροσκάφη σοβιετικής σχεδίασης και όχι με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Στα σύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα, ο τυπικός χρόνος εκπαίδευσης είναι 6 μήνες για έναν έμπειρο πιλότο, μια περίοδος που είναι δυνατό να μειωθεί σε 3 μήνες αλλά όχι λιγότερο.
Σύμφωνα με ειδικούς, τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να πλήξουν τα ρωσικά στρατεύματα σε βάθος και να αποτρέψουν τα ρωσικά βομβαρδιστικά από το να βομβαρδίσουν το ουκρανικό έδαφος.
Μακρόν: «Τίποτα δεν αποκλείεται»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη (9/2) προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ότι ο ίδιος και ο Ζελένσκι δεν συζήτησαν το θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο κατά το δείπνο μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, το βράδυ της Τετάρτης (8/2) στο Παρίσι, με τον Μακρόν να δηλώνει ότι «τίποτα δεν αποκλείεται».
Σημειώνεται ότι, η Γαλλία διαθέτει 13 Mirage 2000-C που αποσύρθηκαν πριν από λίγους μήνες και τα οποία «έχουν ακόμη λίγες δυνατότητες». Παρόλα αυτά, θα χρειαζόταν χρόνος για να επανέλθουν σε κατάσταση και θα χρειαστούν μήνες στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, καθώς ο στόλος των ουκρανικών μαχητικών αποτελείται αποκλειστικά από σοβιετικά Mig και Sukhoi.
Ο Ζελένσκι είπε ότι ορισμένα από αυτά που του έχουν υποσχεθεί στο Παρίσι από τον Μακρόν και τον Σολτς παραμένουν ακόμα μυστικά. «Υπάρχουν ορισμένες συμφωνίες που δεν είναι δημόσιες, αλλά είναι θετικές. Δεν θέλω να προετοιμάσω τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία μας απειλεί συνεχώς με νέες επιθέσεις», είπε.
Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Η ΕΕ πρέπει να παράσχει μέγιστη υποστήριξη στην Ουκρανία»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ πρέπει να παράσχει τη «μέγιστη» υποστήριξη στην Ουκρανία. «Κατανοούμε ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι αποφασιστικής σημασίας», είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι.
«Πυροβολικό, πυρομαχικά, αμυντικά συστήματα (…) μας είπατε ακριβώς τι χρειάζεστε τώρα», πρόσθεσε ο Μισέλ.
Ρωσία: Η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία σημαίνει κλιμάκωση
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι, με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο από τους συμμάχους της Ουκρανίας, η γραμμή μεταξύ της έμμεσης και της άμεσης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο χάνεται.
Τέτοιες ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης, παρατείνουν τη σύγκρουση και την κάνουν όλο και πιο οδυνηρή για την Ουκρανία», είπε ο Πεσκόφ.
Πηγή