Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως, σύμφωνα με έρευνα των μη κυβερνητικών οργανώσεων Foodwatch και Bloom ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο, μια εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ερευνητές έλεγξαν 148 κονσέρβες τόνου, που αγόρασαν σε σούπερ μάρκετ στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία και ανακάλυψαν ότι στην πλειονόητά τους περιείχαν μεγάλες συγκεντρώσεις υδραργύρου.

Τα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι αναλυτές δείχνουν ότι το όριο της ουσίας που ισχύει για τον τόνο ξεπερνά κατά τρεις φορές το ποσοστό που ισχύει για τα άλλα ψάρια που κονσερβοποιούνται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο υδράργυρος είναι μια από τις 10 πιο τοξικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό ωστόσο μόνο σε περίπτωση υπερσυγκέντρωσης.

Σε ανακοίνωσή του ο ελληνικός οργανισμός ελέγχου των τροφίμων υπογραμμίζει ότι η ποσότητα βαρέων μετάλλων στις κονσέρβες ψαριών που πωλούνται στη χώρα δεν ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια.

Στο πρόγραμμα ελέγχου του 2024 που πραγματοποιήθηκε σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα, ο προσδιορισμός υδραργύρου, μολύβδου, καδμίου και όλα τα δείγματα ήταν συμμορφούμενα.

Μετά τα ανησυχητικά ευρήματα οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τη νομοθεσία και να επιβάλει το όριο που ισχύει για τα άλλα ψάρια και στον τόνο καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στην Ευρώπη.


Πηγή