Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄, εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Βόρειας Συρίας, οι οποίες υπάγονται εκκλησιαστικώς στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου.
Τόνισε ότι η χώρα μας στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό συνανθρώπους μας.
Από πλευράς του, ο Πατριάρχης Αντιοχείας ευχαρίστησε την ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη και την ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές.
Πάνω από 21.600 οι νεκροί των σεισμών
Πάνω από 21.600 σοροί έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μέσα σε τέσσερις ημέρες, μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε τη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Την ίδια ώρα, η οργή των Τούρκων ξεχειλίζει για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο καταλογίζουν καθυστερημένη αντίδραση.
Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς, από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών έχουν χάσει τη ζωή τους 18.342 άνθρωποι στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.
Κάτοικοι συνεχίζουν να ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν βρίσκουν παρά πτώματα. Για όσους σώθηκαν, μένουν οι παγωμένοι δρόμοι. Ή, για τους πιο τυχερούς, τα αυτοκίνητά τους.
Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν τα ερείπια για επιζώντες, αλλά οι ελπίδες εξασθενούν σχεδόν 100 ώρες από τότε που χτύπησαν οι σεισμοί.
Στις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Οι αρχές υπολογίζουν πως 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό της Δευτέρας, ισχύος 7,8 βαθμών.
Οι συνθήκες παγετού απειλούν τις ζωές χιλιάδων επιζώντων που είναι τώρα χωρίς στέγη, νερό και τροφή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε τον σεισμό «την καταστροφή του αιώνα».
Πηγή