Θερμή ήταν η υποδοχή που περίμενε την ελληνική ΕΜΑΚ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος που επέστρεψε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής (12/2) από τα Άδανα της Τουρκίας μετά από περίπου 6 ημέρες εξαντλητικής μάχης μέσα στα συντρίμμια του φονικού σεισμού.
Την ελληνική αποστολή που συνέδραμε στις προσπάθειες διάσωσης από τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου, υποδέχτηκαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και μέλη του ΕΚΑΒ.
Στο πλάι των Τούρκων συναδέλφων τους κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Τελικά, η ελληνική ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει εν ζωή πέντε άτομα (μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά) και να ανασύρει άλλα πέντε άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Σημειώνεται ότι, ήταν από τις πρώτες ομάδες που επιχείρησαν στην περιοχή.
Έκλεισε ο διασωστικός κύκλος
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (12/2) και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που είχε στηθεί στην περιοχή δόθηκε το «πράσινο φως» για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.
Το προσωπικό της αποστολής έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος με την ειδική πολιτική πτήση, ενώ με το στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός και τα οχήματα.
Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, οκτώ γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.
Πηγή