Είναι αυτοί που αντιστέκονταν στο καθεστώς των Άσαντ. Και είναι εκείνοι που χτυπήθηκαν με τη μεγαλύτερη αγριότητα.
Η απεσταλμένη του MEGA, Βελίκα Καραβάλτσιου και ο εικονολήπτης Αντώνης Μυσιρλής επισκέφτηκαν περιοχές έξω από τη Δαμασκό.
«Βρισκόμαστε στο Τζομπάρ. Μία ολόκληρη συνοικία κατεστραμμένη και βομβαρδισμένη. Το Τζομπάρ χτυπήθηκε από το ’11 μέχρι το ’18. Το 2013 μάλιστα χτυπήθηκε με χημικά όπλα. Ό,τι βλέπετε είναι ό,τι απέμεινε από τις ζωές των ανθρώπων. Σήμερα πολλοί από αυτούς γυρίζουν πίσω να δουν τι απέμεινε από την παλιά ζωή τους», μεταδίδει η απεσταλμένη του MEGA.
Πριν από έξι χρόνια ο Αχμέτ εγκατέλειψε το σπίτι του μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του, για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς. Τους είπαν να εκκενώσουν την περιοχή για λόγους ασφαλείας. Όταν επέστρεψαν, βρήκαν μόνο ερείπια. Το κυριότερο για εκείνους, ωστόσο, είναι ότι δεν βρίσκουν τους ανθρώπους τους.
«Δεν θα ξανά είμαι χαρούμενος μέχρι να επιστρέψουν οι αδερφές και οι γιοι μου. Περιμένω τις αδερφές και τον γιο μου. Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτούς. Αν είναι ζωντανοί ή νεκροί, πού βρίσκονται».
Η Ριμ και ο Μαχμούτ επιστρέφουν στο παλιό τους σπίτι. Δεν έχει μείνει τίποτα. Έχουν ξεκινήσει μια καινούρια ζωή, το όνειρο τους όμως είναι να ζήσουν ξανά στη γειτονιά τους. Έστω κι αν γνωρίζουν πως τίποτα δεν θα είναι ξανά ίδιο.
Ο αστικός μύθος λέει ότι οι κάτοικοι εδώ συνήθιζαν να κρύβουν κοσμήματα και χρηματικά ποσά για να τα βρούμε όταν επιστρέψουν. Δεν υπάρχει τίποτα. Η περιοχή έχει λεηλατηθεί. Το Τζομπάρ θα είναι από τις πρώτες περιοχές που θα λεηλατηθούν στην εποχή της Συρίας, ήδη πολλές χώρες με πρώτη την Τουρκία βλέπουν προς τα εδώ.
Τα βλέμματα όλων παραμένουν στραμμένα στη Συρία. Δρόμοι στη χώρα και σιδηροδρομικά δίκτυα δεν υπάρχουν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιδιώκουν να παίξουν ρόλο την επόμενη ημέρα και για την ανοικοδόμηση της Συρίας.
Πηγή