Εκατοντάδες άνθρωποι αψήφησαν χθες, Σάββατο (10/12), το παγερό κρύο με θερμοκρασίες υπό το μηδέν και κατέβηκαν στους δρόμους του Μόντρεαλ, το οποίο φιλοξενεί φέτος την διάσκεψη του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα.
Η διαμαρτυρία αφορά το αίτημα για τη σύναψη μιας νέας ισχυρής συμφωνία για την προστασία της φύσης παγκοσμίως.
Μεταμφιεσμένοι σε πουλιά, δέντρα και ταράνδους, ακτιβιστές εξέφρασαν την αγωνία τους ότι η διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, η λεγόμενη COP15 Βιοποικιλότητα, μπορεί να αποτύχει να ανταποκριθεί στον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος, την ώρα που περίπου 1 εκατομμύριο φυτά, έντομα κι άλλα είδη του ζωικού βασιλείου απειλούνται τώρα με εξαφάνιση.
«Είμαστε μέσα στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε τι συμβαίνει και σαφώς αυτό δεν είναι αρκετό σε σύγκριση με τις φιλοδοξίες και τις προτεραιότητές μας», δήλωσε η Εσμεράλντα Βιρτζ του Global Youth Biodiversity Network, η οποία ταξίδεψε από το Βέλγιο στον Καναδά για να παραστεί στην σύνοδο. «Αυτός είναι ο λόγος που ήταν σημαντικό να κατέβουμε σήμερα στους δρόμους», σημείωσε.
Οι αντιπροσωπείες από 193 χώρες που μετέχουν στην 15η Διάσκεψη της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, τη λεγόμενη COP15 Βιοποικιλότητα, στο Μόντρεαλ του Καναδά εξετάζουν 24 στόχους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται η μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και η προστασία του 30% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων του πλανήτη ως το 2030.
«Οι κυβερνήσεις έκαναν χρόνια για να φτάσουν στην συμφωνία που χρειαζόμαστε για να σώσουμε την βιοποικιλότητα του πλανήτη μας από την εξαφάνιση», δήλωσε ο Όσκαρ Σόρια, διευθυντής της εκστρατείας του παγκόσμιου κινήματος πολιτών Avaaz, το οποίο διοργάνωσε την χθεσινή πορεία.
Με το προσχέδιο συμφωνίας να εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ο Σόρια ανησυχεί ότι δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να επιτευχθεί μια φιλόδοξη συμφωνία πριν από την ολοκλήρωση της διάσκεψης στις 19 Δεκεμβρίου.
«Έχουν μετατρέψει την COP15 σε αντιπαράθεση», σημείωσε ο Σόρια.
Έφιπποι αστυνομικοί και άλλοι σε ποδήλατα ή πεζή περιπολούσαν στη διάρκεια της ειρηνικής πορείας που ξεκίνησε από το Mont Royal Park στο κέντρο της πόλης, όπου διεξάγεται η διάσκεψη από τις 7 ως τις 19 Δεκεμβρίου.
Κατά την πορεία των ακτιβιστών στο Μόντρεαλ διατυπώθηκαν επίσης έντονα αιτήματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως αυτών των κοινοτήτων ιθαγενών, οι οποίες εργάζονται εδώ και χρόνια για να αποτρέψουν την απώλεια της φύσης στα εδάφη τους.
Ο Αρκίλαους Κλάντιτ, μέλος της φυλής Κνασάιμος-Τέχιτ, ταξίδεψε στο Μόντρεαλ από την Δυτική Παπούα στην Ινδονησία. Φορώντας ένα χοντρό μαύρο πανωφόρι ενώ το θερμόμετρο έδειχνε -7 βαθμούς Κελσίου μέρα μεσημέρι, ο Κλάντιτ δήλωσε στο Reuters μέσω διερμηνέα ότι η παράνομη υλοτομία και οι δραστηριότητες ανάπτυξης απειλούν τα δάση στην πατρίδα του.
Την εβδομάδα αυτή οι υπουργοί των χωρών θα μετάσχουν στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Μόντρεαλ με την ελπίδα να υιοθετηθεί μια συμφωνία που θα προσφέρει τις κατευθυντήριες γραμμές για την διατήρηση της φύσης ως το 2030 και πέραν αυτού.
Πηγή