Ο εγκέφαλος αποτελεί το πιο κρίσιμο όργανο του σώματός σου, καθώς είναι υπεύθυνος για την εντολή της καρδιάς να χτυπά, των πνευμόνων να αναπνέουν και τη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού σου. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να φροντίζεις την υγεία του εγκεφάλου σου, διασφαλίζοντας μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Ορισμένες τροφές έχουν ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλό σου, ενώ άλλες μπορεί να είναι επιβλαβείς, επηρεάζοντας τη μνήμη και τη διάθεσή σου, καθώς και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Όπως ένα αυτοκίνητο, ο εγκέφαλός σου αποδίδει καλύτερα όταν τροφοδοτείται με ποιοτικές τροφές. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά θρέφει τον εγκέφαλο και τον προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, δηλαδή τα “απόβλητα” (ελεύθερες ρίζες) που παράγονται κατά τη χρήση οξυγόνου από το σώμα, τα οποία μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα.

Αναφορικά με τις διατροφικές σου επιλογές, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η υιοθέτηση διατροφικών προτύπων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως η μεσογειακή διατροφή, καθώς και η έμφαση σε θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να έχει σημαντική θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου σου. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγεις.

6 τροφές που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου

1. Κοτόπουλο τηγανητό

Αναμφίβολα, τα τηγανητά φαγητά προσφέρουν μια ευχάριστη τραγανή υφή και είναι γευστικά. Ωστόσο, η κατανάλωση τηγανητών πιάτων, όπως το τηγανητό κοτόπουλο, δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον εγκέφαλό σου. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης τηγανητών τροφών και των αυξημένων κινδύνων για τη γνωστική υγεία.

2. Ζελεδάκια που διατίθενται στην αγορά

Όλοι μας απολαμβάνουμε μια γλυκιά λιχουδιά κατά καιρούς. Ωστόσο, οι καραμέλες σε μορφή ζελέ σχεδόν δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά, καθώς είναι κυρίως φτιαγμένες από καθαρή ζάχαρη. Αν και η γλυκόζη είναι σημαντική ως πηγή ενέργειας, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συσχετιστεί με προβλήματα μνήμης και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

3. Ξιφίας

Το ψάρι που καταναλώνεις θα πρέπει να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ο ξιφίας, για παράδειγμα, είναι γνωστός για την υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου στο κρέας του. Για ποιο λόγο είναι καλό να αποφεύγεις τα ψάρια με αυξημένα επίπεδα υδραργύρου; Διότι η μεγαλύτερη συσσώρευση υδραργύρου σχετίζεται με χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ γνωστικής λειτουργίας.

4. Hot dog

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων κρεάτων σχετίζεται με αρνητικές συνέπειες για τη γνωστική υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition αποκάλυψε ότι άτομα που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και άλλα τρόφιμα παρουσίασαν μειωμένη ικανότητα να ολοκληρώσουν συγκεκριμένες ασκήσεις. Τα κρέατα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη, όπως τα χοτ ντογκ, το ζαμπόν και τα αλλαντικά, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, καθώς και καρκίνου, καρδιοαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

5. Donuts

Αυτές οι “αθώες” λιχουδιές παρασκευάζονται συχνά με πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, φαίνεται να συνδέονται με μειωμένη γνωστική λειτουργία. Επιπλέον, τα ντόνατς είναι τηγανητά και θεωρούνται ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου.

6. Μπισκότα

Αν φτιάχνεις συχνά μπισκότα, ίσως να εκθέτεις το σώμα σου σε τρανς λιπαρά, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Πρόσεξε τα συστατικά που χρησιμοποιείς όταν ετοιμάζεις μια παρτίδα και σκέψου να επιλέγεις πιο θρεπτικές επιλογές για το πρωινό σου, όπως ένα τοστ ολικής αλέσεως.


govastileto.gr