Μετά από 1,5 χρόνο πολέμου στη Γάζα για πρώτη φορά φαίνεται στον ορίζοντα ένας διάδρομος που μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη και να βάλει τέλος στον πλέον αιματοβαμμένο πόλεμο των τελευταίων δεκαετιών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 50.000 ανθρώπους.

Η εκεχειρία στη Γάζα ξεκίνησε στις 11:15 αντί για τις 08:30 που είχε συμφωνηθεί και η αιτία της καθυστέρησης ήταν το γεγονός ότι η Χαμάς δεν είχε δώσει τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα.

Τελικά, η λίστα δόθηκε στο Ισραήλ και η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ. Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αναμένει από το Ισραήλ να παραδώσει στους διαμεσολαβητές (Κατάρ και Αίγυπτο) τη λίστα με τους 90 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα αποφυλακιστούν σήμερα, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η απελευθέρωση των τριών ομήρων από τη Χαμάς θα πραγματοποιηθεί σήμερα μετά τις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Παράλληλα επεσήμανε ότι άλλες τέσσερις γυναίκες όμηροι, που είναι εν ζωή, θα αφεθούν ελεύθερες σε επτά ημέρες.

«Έπαιξε ρόλο και ο Τραμπ στην εκεχειρία»

Στις «Εξελίξεις Τώρα» μίλησε διεθνολόγος Σωτήρης Ρούσσος.

«Είναι ένα πολύν σημαντικό σημείο αυτό στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Είναι μία θετική εξέλιξη. Σταματάει αυτή η εθνοκάθαρση που επιχειρούσε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Πέρα από την πρώτη περίοδο των 42 ημερών, για τις άλλες δύο φάσεις δεν έχουν κριθεί οι  λεπτομέρειες εφαρμογής τους και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη επίβλεψη από τους διεθνείς παράγοντες».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, σχολίασε πως οι Μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ πίεζαν για εκεχειρία και πίστευαν πως είχαν ολοκληρωθεί οι στρατιωτικοί στόχοι.

«Υπήρξε ωστόσο μία παράταση. Η εκεχειρία θα μπορούσε να συμβεί και το καλοκαίρι, οι όροι ήταν ίδιοι. Ωστόσο, είχαμε αυτή την καθυστέρηση λόγω των πολιτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου και στη πίεση των ακροδεξιών. Έπαιξε ρόλο και ο Τραμπ φυσικά. Οι αναλυτές θεωρούν πως υπήρξε και παρέμβαση Τραμπ. Ο Νετανχιάζουμ  μπορεί να πιέσει τους ακροδεξιούς με εκλογές, ο Νετανιάχου είναι ισχυροποιημένος. Μετά την εκεχειρία αρχίζουν τα δύσκολα. Υπάρχει το θέμα της ανοικοδόμησης και στη συνέχεια της πολιτικής λύσης. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ερείπια, δεν υπάρχει παραγωγή, οικονομία, τρόφιμα και όλα εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια. Βεβαίως και η πολιτική λύση που είναι ο ‘ελέφαντας‘ στο δωμάτιο που δεν θέλουν να συζητήσει η συντηρητική κυβέρνηση του Ισραήλ».

Ανάμεσα στα ονόματα εκείνων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές είναι και εκείνο του Μαρουάν αλ Μπαργούτι, ο οποίος είναι ηγετικό στέλεχος της Φατάχ και βρίσκεται φυλακισμένος από το 2002.

Ο Σωτήρης Ρούσσος αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη απελευθέρωσή του, λέγοντας:

«Μερικοί τον έχουν αποκαλέσει Παλαιστίνιο Μαντέλα γιατί είναι πολλά χρόνια στη φυλακή. Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουμε από τα παλαιστινιακά εδάφη, έχουν δείξει ότι χαίρει πολύ μεγάλης δημοφιλίας. Θα κερδίσει με πολύ μεγάλη ευκολία την εκλογή του ως πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής ή ως πρόεδρος της οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.  Το αν θα είναι καλός στη διαπραγμάτευση της ειρήνης, θα πρέπει να το δούμε. Το παλαιστινιακό κίνημα έχει ανάγκη από μία ηγεσία. Ας κρατήσουμε το όνομα της Χαλίντα Τζαράρ. Είναι μία προσωπικότητα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον».


Πηγή