Γράφει ο Σπύρος Συμεών

Το απόγευμα της 31.01.2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στον Εσπερινό στον  Ιερό Ναόν του Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς, δια τους κληρικούς εκ της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, αφού καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο Δαμασκηνό και ομίλησε δια την προσωπικότητα αυτού, ανεφέρθη ότι εκπρόσωπος των ιερέων που θα ομιλήσει και θα προσφωνήσει  τον Άγιο Αιτωλοακαρνανίας θα είναι ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Βασίλειος Πόπης, ο οποίος από το 1972 υπηρετεί και διακονεί την Ιεράν Μητρόπολη Πειραιώς και αποτελεί τον αρχαιότερο ιερέα εκ των Αιτωλοακαρνάνων της Μητροπόλεως Πειραιώς.

Ο Πατήρ Βασίλειος, ο οποίος γνωρίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό από τα εφηβικά του χρόνια καθώς επίσης και από τα πρώτα χρόνια της αφιέρωσης του στο τιμημένο ράσο τον καλωσόρισε με θερμά λόγια και έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας καθώς και σε προσωπικότητες που πέρασαν στο διάβα του χρόνου από την ιστορική μητρόπολη με έδρα την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Ο χαιρετισμός και η ιστορική αναδρομή του πατρός Βασιλείου:

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνέ,

Σεβασμιώτατε και Σεπτέ Ποιμενάρχα μας κ. κ. Σεραφείμ,

Καλώς ήλθατε εις τον Πειραιά μας, τον πρώτο λιμάνι της Πατρίδος μας, αλλά και μία Μητρόπολη με κύρος και πορεία στα εκκλησιαστικά δρώμενα, στην οποία ζήσατε κατά τα νεανικά και διακονικά Σας χρόνια.

Η παρουσία σας εδώ είναι έμπλεος χαράς και ευλογίας μεγάλης διά τους γηγενείς εν Πειραιεί Αιτωλοακαρνάνες, ιερείς, άρχοντες του τόπου μας και περιούσιο λαό.

Κομίζει και ελπίδα ταυτόχρονα η παρουσία Σας εδώ διότι εκ του σύνεγγυς ο κλήρος από την Αιτωλοακαρνανία θα σας γνωρίσει.

Η Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας αποτελεί ορόσημο εκκλησιαστικό διά την Εκκλησία της Ελλάδος καθότι από τα αγιασμένα και ποτισμένα χώματα, με αίμα μαρτύρων, ανεδείχθησαν μεγάλα αναστήματα και προσωπικότητες βεληνεκούς.

Είναι χαρά όλων μας μεγάλη που θα ανακαινισθή επί των ημερών σας το πεπαλαιωμένο ιστορικό κτίριο της Μητροπόλεως, για την ίδια την Μητρόπολη, αλλά ιδιαιτέρως και για τον πιστό λαό αυτής.

Τούτων λεχθέντων να σας καταθέσω και μίαν ιστορικήν μαρτυρίαν, ότι ο προκάτοχός Σας, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης εθεμελίωσε αυτό το έργο.

Ο Κωνσταντίνος, εκ γονέων ευσεβών του Νικολάου και της Αικατερίνης, εγεννήθη εις Βάρναν της Βουλγαρίας, υπήρξας Βλαχόφωνος. Τακτικά δε επισκέπτετο τα έξι Βλαχόφωνα χωριά μας, Αγράμπελο- Γουριώτισσα-Όχθια-

2 / 3

Παλαιομάννινα-Στράτο και Στρογγυλοβούνι, εφιλοξενείτο ως ιερουργών, λειτουργών και κηρύττων με πολύπλευρη ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση.

Να σημειώσω δε ότι τα τελούμενα εγένετο και εις την Βλαχόφωνον γλώσσαν, ομού με το κήρυγμα δια την καλυτέραν κατανόησιν του εκκλησιάσματος, καθότι ήταν ομόγλωσσος.

Σεβασμιώτατε,

Οι μακαριστοί προκάτοχοί Σας, από αυτόν τον ευλογημένο τόπο, άφησαν, έκαστος, με τη δική του προσωπικότητα, ανεξίτηλα την προσωπική τους σφραγίδα.

Ήσαν άνθρωποι με συνείδηση της αποστολής τους, με ιεραποστολικόν ζήλον, ακούραστοι εργάται του Ευαγγελίου σε δύσκολες εποχές. Και κατά την εκκλησιαστικήν γλώσσαν άγιοι, καθότι τα έδωσαν όλα για την μητέρα Εκκλησία διακονούντες εν τοις πράγμασι τον λαόν του Θεού.

Ακροθιγώς, κάνω μνεία στους εξής:

· Κωνσταντίνος Πούλος Πρωτοσύγκελος και μετέπειτα Μητροπολίτης Διδυμότειχου αδελφός του Αγίου Καλλινίκου. Εδώ να κάνω μίαν ιδιαίτεραν προσωπικήν μνείαν καθότι τον γνώριζα τον Άγιον Καλλίνικον, ο οποίος μετά πολλού ζήλου περιόδευεν χωρία, πόλεις και κωμοπόλεις με λαϊκούς συνεργάτες. Στο κηρυκτικό έργο άμεσοι συνεργάται του υπήρξαν ο Θεόδωρος Βλαχόπουλος τέως γραμματέας της Μητροπόλεως αυτής και ο Ιωάννης Κολιτσάρας μέλος της αδελφότητας «Η ΖΩΗ».

· Άρτης Ιγνάτιος τοποτηρητής.

· Ιερόθεος των οραμάτων σε δύσκολες εποχές και των υπερβάσεων σε ανακύπτοντα ποιμαντικά και όχι μόνο θέματα.

· Αυγουστίνος Καντιώτης, ο μετέπειτα Μητροπολίτης Φλωρίνης εις τον οποίον οφείλεται μέσω κηρυγμάτων το τι πράγματι υπήρξεν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

· Θεόκλητος, μια στιβαρή προσωπικότητα εκ Καλαβρύτων ορμώμενος. Άνθρωπος των ιδρυμάτων, του μοναχισμού, της ευγενείας, κουβαλούσε μέσα του την αρχοντιά και παρόλο που ήτο παιδί της κατοχής, άντεξε την φτώχεια διό και εποίησε έργα φιλανθρωπικά.

· Αντώνιος Κόμπος, ο μετέπειτα Σισανίου και Σιατίστης, ένας αληθινός και ταπεινός άνθρωπος, ασκητικός, επίσκοπος και λιτός στον βίο του. Καλεσμένος και αυτός υπό του Θεοκλήτου ως ιεροκήρυκας.

3 / 3

· Παύλος ο Αγιάς και Συκουρίου, ο οποίος πέρασε ως ιεροκήρυκας από αυτή την ιερά Μητρόπολη.

· Έσχατος όλων ο γλυκύς και ανεξίκακος τη καρδία Κοσμάς. Ό, τι έχετε πει για τον ευγενή Κοσμά ισχύει στο ακέραιο διότι τον γνωρίζαμε πολύ καλά.

Σεβασμιώτατε, ως ευ παρέστητε!

Οι προκλήσεις είναι μπροστά σας, δια μίαν τεράστιαν Μητρόπολιν Αιτωλοακαρνανίας, ωστόσο και οι προοπτικές ξεδιπλώνουν το αληθινό σας ήθος διά την λύσιν των προβλημάτων, αλλά και για την υπέρβασιν των δυσκολιών.

Το όραμα που θα φέρετε εσείς ο ίδιος με έργα ευποιΐας, αγάπης, φιλανθρωπίας και κυρίως ποιμαντικής φροντίδας θα σας καταδείξουν επάξιο ακόλουθο των προκατόχων Σας, αλλά και συνεχιστή των δικών σας οραμάτων.

Είστε νέος και ικανός, με οράματα για τον τόπο μας, εργατικός με διοικητικά χαρίσματα και ωφέλιμα για τον τόπο μας και με υπομονή όλα θα τα φέρετε εις πέρας.

Περραίνοντας, τόσο ο ομιλών, όσο και οι ιερείς, είμαστε στο πλευρό Σας.

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΒΟΝΙΤΣΗΣ-ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ-ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΥ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας λαμβάνοντας τον λόγο ευχαρίστησε για το εγκάρδιο καλωσορισμα του ποιμενάρχου του πρώτου λιμανιού της χώρας καθώς και τον πατέρα Βασίλειο για τον μεστό και γεμάτο αγάπη αλλά και ιστορικά στοιχεία χαιρετισμό του. Ομιλώντας επίκαιρα αναφέρθηκε και στον ρόλο των ιερέων και έδωσε την πατρική του ευλογία σε όλους τους Αιτωλοακαρνανες ιερείς που βρίσκονταν στον εσπερινό να έρχονται στην μητρόπολη που ο ίδιος υπηρετεί προκειμένου να κηρύττουν και να τελούν την Θεία Μυσταγωγία στην ιδιαίτερη πατρίδα τους που εμπράκτως δείχνουν ότι αγαπούν και ενδιαφέρονται παρότι διακονούν στο Πρώτο λιμάνι της χώρας.

Ανάμεσα στους εκκλησιαζομενους βρισκόνταν και οι γονείς καθώς και ο ανηψιος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Λίγο πριν το πέρας της ακολουθίας του εσπερινού προσφέρθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό ένα επιγονάτιο το οποίο είχε κεντημένη την μορφή του αγίου Κοσμά του Αιτωλού ζητώντας του να θυμάται την πρώτη  επίσκεψη του  ως μητροπολίτης στην περιοχή του Πειραιά και να εύχεται δια αυτούς στο Άγιο Θυσιαστήριο.

Screenshot 32 2Screenshot 74 4 Screenshot 35 2Screenshot 36 3Screenshot 73 4Screenshot 38 3Screenshot 39 3Screenshot 40 3Screenshot 41 3Screenshot 42 3Screenshot 43 3Screenshot 75 6   Screenshot 47 5Screenshot 48 4Screenshot 49 4Screenshot 50 5Screenshot 51 4Screenshot 52 4Screenshot 53 4Screenshot 54 2Screenshot 55 4Screenshot 56 5Screenshot 57 3Screenshot 58 4Screenshot 59 4Screenshot 60 3Screenshot 61 4Screenshot 62 4Screenshot 63 4Screenshot 64 4Screenshot 65 4Screenshot 66 4Screenshot 67 4Screenshot 68 4Screenshot 69 4Screenshot 70 4Screenshot 71 4


Πηγή