Για το δυστύχημα στα Τέμπη μίλησε αρχικά ο κ. Καιρίδης.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας, και αναφέρομαι στο σύνολο της κοινωνίας όλα τα πράγματα να τρέξουν γρήγορα και να υπάρξει γρήγορη απόφαση της δικαιοσύνης. Να πέσει άπλετο φως και να αρθεί οποιαδήποτε υπόνοια-σκιά πάνω από αυτήν την μεγάλη τραγωδία. Ζούμε σε μία εποχή έντονης αμφισβήτησης για αντισυστημικότητας. Είναι απολύτως απαραίτητο να λειτουργήσουμε απολύτως θεσμικά, να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Έχουμε την υπόθεση των αντικρουόμενων πορισμάτων και το πόρισμα του ΕΜΠ που αναμένεται. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί με άλλους όρους, με αργούς όρους την στιγμή που το διαδίκτυο λειτουργεί σε δευτερόλεπτα. Επικοινωνιακά αποτύχαμε, γι΄αυτό είμαστε σε αυτό το σημείο. Έχουμε επιτρέψει να δημιουργηθεί μια τεράστια σύγχυση στον ελληνικό λαό, όπου ψάχνουμε το 12ο, 13ο βαγόνι που ο καθένας λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Έχει επικρατήσει η παραφιλολογία. Έχουμε μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση, αλλά και η υπεύθυνη αντιπολίτευση, που καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να ωφεληθεί από τον συστημισμό, να προχωρήσουμε συντεταγμένα», είπε αρχικά.
«Στεκόμαστε με σεβασμό στις δημοκρατικές αντιδράσεις του κόσμου. Έχει στείλει το πολιτικό του μήνυμα ο κόσμος. θα ήταν λάθος να πούμε ότι υπήρξε έστω και μια φορά η κυβέρνηση να εμπόδισε την Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, αντιθέτως την διευκόλυνε φέρνοντας δυο φορές διάταξη στην Βουλή, για την άρση του απορρήτου και να παραπεμφθεί η υπόθεση απευθείας στο ακροατήριο. Το γεγονός ότι η δίκη θα ξεκινήσει στα 2 χρόνια, για τα ελληνικά δεδομένα είναι σημαντικό. Ήδη υπήρξαν προφυλακισμένοι και έχουν αποδοθεί ευθύνες με αυτή την έννοια. Ο βασικός επισπεύδων είναι η Δικαιοσύνη», συνέχισε ο κ. Καιρίδης.
Ο κ. Μηλής με την σειρά του τόνισε: «Θα συμφωνήσω στο ότι εάν δεν είχε συμβεί αυτό που συνέβη την προηγουμένη Κυριακή με τα συλλαλητήρια, σήμερα δεν θα συζητάγαμε καν. Για τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ το ζήτημα των Τεμπών είχε ξεχαστεί. Από την θεωρία του ανθρώπινου λάθους στην θεωρία ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πρωθυπουργό που μπερδεύτηκε, παραπλανήθηκε. Τώρα είναι σε μια διαφορετική κατάσταση και η απόσταση είναι χαώδης. Όταν έχουμε να κάνουμε με την απαίτηση της κοινωνίας που ζητάει δικαιοσύνη και αλήθεια τότε έχουμε να κάνουμε με μεθόδευση. Δεν θα χρησιμοποιήσω ακραίους χαρακτηρισμούς σε επίπεδο προσώπων. Μιλάμε για μεθόδευση και συγκάλυψη. Η απόκρυψη και η μη κλήτευση μαρτύρων και συγκεκριμένων στοιχείων, δεν ήρθαν να καταθέσουν άνθρωποι με τεχνικές γνώσεις στην επιτροπή. Αυτό τι σημαίνει;».
Και συμπλήρωσε: «Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα είχαν δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται υπεύθυνα, με όρους ουσίας και με σεβασμό στον πόνο και στην απώλεια των θυμάτων. Δέχεται την συζήτηση για προανακριτική η κυβέρνηση λόγω τη οργής του κόσμου. Υπήρχαν πολλά προειδοποιητικά, έγινε η εξεταστική επιτροπή που ήταν εξεταστική συγκάλυψης και αναβάθμισης 7 βουλευτών της ΝΔ σε κυβερνητικούς. Θα πρέπει να πιεστεί η κυβέρνηση».
Με την σειρά του ο κ. Τεμπονέρας υπογράμμισε: «σήμερα δεν θα κουβεντιάζαμε αν πριν μία βδομάδα, αυτή η μαζική συγκέντρωση δεν είχε ακυρώσει την διαρκώς επιχειρούμενη προσπάθεια συγκάλυψης του τραγικού εγκλήματος των Τεμπών. Ενεργοποίησε τον λαϊκό παράγοντα η κλήση των συγγενών και οι καταγγελίες που είχαν βγει και αγνοούνταν από την κυβέρνηση. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τον ρόλο του σιδηροδρόμου την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση προσπάθησε και με την Εξεταστική και με την απόρριψη του αιτήματος για προανακριτική αλλά κι με τις απίθανες εκφράσεις που μας έλεγαν πχ για το 13ο βαγόνι και μας έλεγαν συνωμοσιολόγους. Κανένα πρόσωπο από την ΝΔ δεν καταδίκασε τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ψαριανού για την κ. Καρυστιανού».
«Πριν την πρόταση μομφής πήραμε πρωτοβουλία να καλέσουμε προ ημερήσιας συζήτησή στην Βουλή γι΄αυτό. Ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι γι΄αυτό. Είχαμε και συγκάλυψη για το θέμα των υποκλοπών», συνέχισε.
Με την σειρά του ο κ. Καιρίδης απάντησε: «Το ότι για παράδειγμα ο κ. Στυλιανίδης διαβεβαιώνει για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, δεν σημαίνει ότι αποκλείει ότι θα γίνει ένα ατύχημα ή στα αεροπλάνα ή οπουδήποτε. Πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει ρόλος. Αυτά πρέπει να τα περιορίζουμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αντιπολίτευση επαίρεται για τις συγκεντρώσεις. Ήταν ανθρώπινη και όχι κομματική συγκέντρωση. Η Κυριακή αποδεικνύει την αδυναμία της αντιπολίτευσης και τον πολιτικό της ρόλο. Το γεγονός ότι ο λαϊκός παράγοντας ενεργοποιήθηκε και όχι ο πολιτικός, αυτό εννοώ. Στην εξεταστική επιτροπή ήρθαν 60 μάρτυρες, και ενδεχομένως επέτρεπε να έρθουν 600. Αποφασίστηκε να έρθουν αυτοί οι 60 που κλήθηκαν από τα κόμματα. Την προανακριτική δεν πρέπει να την ορίζουν οι πολίτικοί αντίπαλοι πρέπει να την ορίζει η δικαιοσύνη».
Πηγή