«Όταν ο κόσμος ακούει τη λέξη ηφαίστειο Σαντορίνης, το μυαλό του κατευθείαν πηγαίνει στην καλδέρα της Σαντορίνης, δηλαδή στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης. Πάντα το συνδέουμε με τη μεγάλη μινωική έκρηξη η οποία έγινε πριν 3.600 χρόνια και είχε προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές, πράγμα το οποίο δεν το περιμένουμε, θα το περιμένουμε μετά από 20.000 χρόνια. Άρα αποκλείουμε αυτό το σενάριο», λέει στο MEGA η Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωλογικής ωκεανογραφίας και φυσικής γεωγραφίας.

«Η τελευταία έκρηξη μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης ήταν το 1950 με διάφορες άλλες εκρήξεις τον 18ο, 19ο αιώνα οι οποίες δεν προκάλεσαν καταστροφές πάνω στο νησί. Άρα να αποκλείσουμε τη λέξη ηφαιστειακή έκρηξη, ηφαίστειο Σαντορίνης, καλδέρα Σαντορίνης».

«Εκτός όμως από το ηφαίστειο της Νέας Καμένης, υπάρχει βορειοανατολικά της Σαντορίνης στον υποθαλάσσιο χώρο, στα 500 μέτρα, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπος, το οποίο είναι ενεργό, είναι το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο σε όλη τη Μεσόγειο, όπου στα 500 μέτρα έχουμε βρει υδροθερμικά πεδία, δηλαδή καμινάδες που βγάζουν αέρα. Έχουμε δει την ‘αναπνοή’ του ηφαιστείου. Αυτό το ηφαίστειο βγάζει αέρια όπου όταν γίνονται αλλαγές σε αυτά τα αέρια τα οποία εκπέμπονται ή αλλάζει η χημική τους σύσταση ή γίνεται μετακίνηση στο υπέδαφος, τότε έχουμε προεόρτια έκρηξης. Γι΄ αυτό, αυτό το ηφαίστειο παρακολουθείται», συμπληρώνει.

Όπως λέει η ίδια:

«Ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, εκτός από αυτό το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπος, έχει πολλά ενεργά ρήγματα».

«Θα έλεγα στον κόσμο να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του κρατικού μηχανισμού», προσθέτει.

«Το ρήγμα της Ανύδρου έχει ένα μήκος περίπου στα 20 χλμ., δηλαδή με τα στατιστικά μοντέλα μπορεί να φτάσει να δώσει έναν σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ», καταλήγει.


Πηγή