Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα.

«Ακούμε την κριτική αλλά στην πραγματικότητα αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει είναι την πολιτική σταθερότητα και όχι την συναίνεση. Δεν θέλουμε την συναίνεση για να κάνουμε συναίνεση. θα μπορούσαμε να έχουμε και ΠτΔ έναν Πρόεδρο δεξιότερα της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική σταθερότητα και η επιλογή Τασούλα δικαιώνει και υποστηρίζει αυτόν τον στόχο. 160 ψήφοι δεν είναι λίγες. Αυτό που θα δικαιώσει την επιλογή είναι ότι έχει την εμπειρία και την στάση και το ήθος για να είναι ένας πάρα πολύ καλός ΠτΔ. Δεν υπάρχει κανένα «κλίμα», υπάρχουν πολιτικοί θεατρινισμοί. Ο κ. Τασούλας έχει υλοποιήσει θεσμικά τον ρόλο του ως ΠτΒ και το έκανε με έναν τρόπο που είναι σεμνός, συγκρατημένος, ουδέτερος ως προς τα κόμματα. Νομίζω ότι με τον ίδιο και καλύτερο τρόπο θα επιτελέσει τον ρόλο του ως ΠτΔ. Δεν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής του στην υπόθεση των Τεμπών», ανέφερε.

Η κ. Αντωνίου με την σειρά της τόνισε: «για πρώτη φορά εκλέγεται ΠτΔ χωρίς ευρύτερη συναίνεση. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν σεβάστηκαν την ουσία του θεσμού. Ο ΠτΔ είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας, πρέπει να είναι πάνω από τα κόμματα, να έχει ευρύτερη συναίνεση από τον ελληνικό λαό. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα και η καινούρια διάταξη έλεγε ότι μπορεί να εκλέγεται ο ΠτΔ με απλή πλειοψηφία, όμως ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει το πνεύμα για τον ΠτΔ και αυτό δεν το έκανε πράξη σε μία εποχή που αμφισβητείται το πολιτικό σύστημα και το είδαμε με την αντίδραση του κόσμου και τα συλλαλητήρια στα Τέμπη. Δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα όμως. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξες τον κ. Τασούλα για να αντιμετωπίσει τα τεράστια εσωκομματικά προβλήματα».

Ο κ. Γιαννούλης υπογράμμισε: «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης με την τελευταία του συνέντευξη που ουσιαστικά αποδόμησε τον εαυτό του, και την αξιοπιστία, έχει μια συγκεκριμένη παραπλανητική πολιτική πρακτική που φαίνεται και στην περίπτωση του κ. Τασούλα. Αν δεν είχε αλλάξει το Σύνταγμα σήμερα θα είχαμε εκλογές. αυτό αποφεύχθηκε γιατί υπήρξε μια συμφωνία τιμής ότι θα υπάρξει η αντιστοίχιση υποψηφίου Προέδρου από την αντίθετη πολιτική πλευρά. Η αλλαγή του Συντάγματος έγινε για να υπάρχουν συναινέσεις ουσίας, όχι τακτικισμού και καταγραφής. Η ιστορία καταγράφει ότι η πρόταση Λούκα Κατσέλη συγκέντρωσε και στην κοινωνία, την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το αξίωμα του ΠτΔ. Αναφέρομαι στις έρευνες που έγιναν για την υποψηφιότητά της. Υπάρχει μια εμμονή στον κ. Μητσοτάκη στην υπερσυγκέντρωση εξουσιών. Και επειδή έχουμε μπροστά μας μια προανακριτική θα περίμενα η αξ. αντιπολίτευση να είναι πιο ενημερωμένη, γιατί το ζήτημα με τον κ. Τασούλα δεν είναι μόνο τα Τέμπη, αλλά και ο τρόπος που άσκησε τα καθήκοντα του ενισχύοντας έναν κοινοβουλευτικό τρόπο ζωής της Βουλής που ήταν στα όρια του κανονισμού πχ άρον άρον νομοσχέδια που έφταναν στην Βουλή».


Πηγή