Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια. Από την εγκληματική ενέργεια, την αυτοχειρία μέχρι και το ενδεχόμενο ο 39χρονος να υπέστη υποθερμία στην προσπάθεια του να διανύσει μια τεράστια απόσταση με τα πόδια χωρίς τροφή και νερό.
«Η υποθερμία μπορεί να σε σκοτώσει προτού σε σκοτώσει η πείνα ή η δίψα», είπε ο παθολόγος, Δημήτρης Ρηγόπουλος.
Το χρονικό της εξαφάνισης
Ο 39χρονος Βασίλης Καλογήρου βγήκε να περπατήσει στην παγωμένη Λάρισα προπαραμονή Πρωτοχρονιάς.
Φορούσε μια μπλούζα και ένα μπουφάν και όπως είναι γνωστό δεν κουβαλούσε μαζί του ούτε κινητό τηλέφωνο ούτε καν νερό.
«Ένα άτομο που περπατά σιγά σιγά πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Αυτό συμβαίνει στην πρώτη ώρα κίνησης του και δεν φυλασσόμαστε η θερμοκρασία πέφτει ακόμα περισσότερο», ανέφερε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.
«Φαγητό παράγει ενέργεια αλλά δεν τρώει, άρα πέφτει η θερμοκρασία», προσθέτει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος.
Τα πρώτα συμπτώματα υποθερμίας εμφανίζονται από την πρώτη κιόλας ώρα. Το άτομο αισθάνεται έντονο ρίγος, έχει θολωμένη κρίση και αποπροσανατολίζεται.
Στις 3-5 ώρες υποθερμίας η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς. Είναι το στάδιο που αρχίζει η απώλεια συνείδησης, η βραδυκαρδία και μυϊκή δυσκαμψία.
«Περίπου στο 3ωρο μπορεί να ξεκινήσει η διαταραχή προσανατολισμού, ενώ στις 5 ώρες η βραδυκαρδία και η απώλεια συνείδησης», προσθέτει το κ. Γαλεντέρης.
Είναι πιθανό σενάριο η υποθερμία;
Στην προϋπόθεση πως ο Βασίλης Καλογήρου περπάτησε πράγματι 18 χιλιόμετρα μέσα σε κακοτράχαλα μονοπάτια η υποθερμία είναι ένα πιθανό σενάριο που εξετάζεται στην περίπτωση του 39χρονου.
«Είναι πιθανό σενάριο η υποθερμία. Ενισχύεται ότι μπορεί να τον πήρε ο ύπνος σε κάποιο σημείο», προσθέτει ο κ. Γαλεντέρης.
Αυτά που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε είναι ότι ο Βασίλης έφυγε από το σπίτι του στις 5 το απόγευμα και περπατούσε γύρω από τον Πηνειό για τουλάχιστον 3 ώρες.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε υποστεί υποθερμία από την στιγμή μάλιστα που ένα ζευγάρι τον είδε να περπατά χωρίς κανένα πρόβλημα στις όχθες του Πηνειού ποταμού.
Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν και εξετάζεται αν περιπλανήθηκε σε κεντρικούς δρόμους, χωματόδρομους και ανηφόρες για να φτάσει στο πετρώδες σημείο όπου εντοπίστηκε νεκρός.
Εκτός από την τεράστια απόσταση που φαίνεται σχεδόν απίθανο να ακολούθησε ο 39χρονος και η θέση της σορού προκαλεί προβληματισμό και δεν παραπέμπει σε άτομο που κατέληξε από υποθερμία.
Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξηγεί:
«Οι άνθρωποι που υπόκεινται στο φαινόμενο της υποθερμίας συνήθως τους βρίσκουμε σε εμβρυϊκή στάση και όχι στην ανάσκελη θέση που βρέθηκε ο συγκεκριμένος».
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων για την υπόθεση του Βασίλη Καλογήρου
«Χρέος μας πρώτα είναι να αποκλείσουμε ή να επιβεβαιώσουμε το χειρότερο σενάριο, που είναι η εγκληματική ενέργεια. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε επιστημονικό δεδομένο. Αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας όσο δεν έχει αποκλειστεί είναι στο τραπέζι. Εάν αποκλειστεί, προφανώς πηγαίνουμε πλέον σε παθολογικά αίτια και ελάχιστο ενδεχόμενο θεωρώ το να ήταν μία αυτοχειρία».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ιατροδικαστική έκθεση είναι αυτή που θα αποκαλύψει τα αίτια θανάτου του αδικοχαμένου Βασίλη Καλογήρου.
Πηγή