Σύμφωνα με πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου πάντως, η ουσία που εντοπίστηκε στον οργανισμό του παραπέμπει σε κατηγορία φαρμάκων για σοβαρό ψυχιατρικό νόσημα.

«Έχουν ζητηθεί να διαλευκανθούν από την αρμόδια εισαγγελία και στην ελληνική αστυνομία για να βοηθήσουμε την έρευνα των εργαστηρίων και των ιατροδικαστών», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου.

Αν αποδειχθεί πως υπήρχε τέτοια φαρμακευτική αγωγή τι θα σήμαινε η βίαιη διακοπή της; Θα υπήρχαν παρενέργειες;

Ειδικοί εξηγούν στο Live News

«Ο κίνδυνος με φάρμακα σαν αυτό είναι ότι καμιά φορά μπορεί να διακόπτονται χωρίς να εφαρμόζεται η θεραπεία όπως πρέπει γιατί ίσως ο ασθενής αισθάνεται ότι είναι καλά. Τότε υπάρχει ένας κίνδυνος να υποτροπιάσει το αρχικό νόσημα/ευαισθησίες για την οποία έχει χορηγηθεί», ανέφερε ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας, ειδικός αστυνομικός, σχολιάζοντας την υπόθεση του Βασίλη Καλογήρου τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνει γνωστό η αιτία θανάτου του 39χρονου.

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής, ξεκαθάρισε σχετικά με τη ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό του Βασίλη Καλογήρου:

«Δεν συνδέεται με κάποιο μηχανισμό θανάτου. Δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο είτε σε υπερδοσολογία είτε σε απότομη διακοπή».

Το προφίλ του 39χρονου

Οι συνολικά 60 μαρτυρικές καταθέσεις που έχει συλλέξει η ελληνική αστυνομία είναι αρκετές, ώστε να σχηματιστεί μια σφαιρική εικόνα για το προφίλ του 39χρονου.

Μοναχικός με ελάχιστες κοινωνικές επαφές, που απολάμβανε να περπατά μόνος ή να διαβάζει το βιβλίο του στα διαλείμματα.

«Έφευγε από το γραφείο και έκανε βόλτες στο προαύλιο με τα χέρια στις τσέπες, σκυφτός έτσι, 2 φορές πήγε να πάει τουαλέτα και αποπροσανατολίστηκε, δεν μπορούσε να βρει την πόρτα, τον πήγε συνάδελφος, καθόταν σαν χαμένος. Εγώ θα το χαρακτήριζα πρόβλημα προσανατολισμού και έλλειψη επικοινωνίας», δήλωσε συνάδελφός του.

«Φάρμακα σαν αυτό καθορίζουν την σκέψη και οι άνθρωποι είναι ακόμα πιο προσανατολισμένοι στον χώρο και τον χρόνο. Επομένως δεν θεωρούμε ότι είναι παρενέργεια του φαρμάκου ο αποπροσανατολισμός στον χώρο και χρόνο. Είναι όμως σύμπτωμα τους αρχικού νοσήματος για το οποίο χορηγείται», προσθέτει ο κ. Παπαδημητριάδης.

Στην υπόθεση πάντως πως υπήρχε ψυχιατρικό ιστορικό εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί η οικογένεια δεν ενημέρωσε εξαρχής τις Αρχές. Την ημέρα που δηλώθηκε η εξαφάνιση του μάλιστα, οι γονείς ρωτήθηκαν αν ο Βασίλης αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας με εκείνους να αναφέρουν μόνο την μυωπία.

«Η υπηρεσία Silver Alert έλαβε ιστορικό από τον πατέρα. Δεν δηλώθηκε κανένα παθολογικό ή ψυχολογικό πρόβλημα για τον Βασίλη Καλογήρου. Μόνο ότι είχε μυωπία γι’ αυτό και επισημάνθηκε ότι φορά γυαλιά οράσεως», είπε ο Γεράσιμος Κουρουκλής από το Silver Alert.

Η αστυνομία πάντως δεν έχει καταλήξει αν είναι έγκλημα, αυτοχειρία ή παθολογικός ο θάνατος. Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι ενώ εξετάζεται και ο ιατρικός του φάκελος.

«Πολύ επιπόλαιο να κάνουμε τηλεοπτική διάγνωση για έναν άνθρωπο -και ειδικά συνάδελφο ψυχικής υγείας που έχει την ικανότητα της ρύθμισης των συναισθημάτων που δεν έχουμε εξετάσει», προσθέτει ο κ. Παπαδημητριάδης.

Ο ρόλος του Βασίλη ως σχολικός ψυχολόγος

Ο Βασίλης Καλογήρου ήταν επαγγελματίας ψυχικής υγείας. Τον Οκτώβρη είχε διοριστεί σε δημοτικά σχολεία ως ψυχολόγος ενώ πέρσι εργάστηκε σε επαγγελματικό λύκειο.

«Όταν διορίζεται ένας αναπληρωτής περνάει από ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος κάνει μια έκθεση που λέει αν αυτός ο άνθρωπος είναι κατάλληλος για παιδιά. Είμαι σίγουρος πως αν ο ψυχίατρος έβλεπε οποιοδήποτε πρόβλημα, δεν νομίζω να ρίσκαρε», δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου που εργαζόταν.

Ο διευθυντής του σχολείου μάλιστα αποκαλύπτει πως πολλές φορές δρούσε σαν πυροσβέστης μεταξύ καθηγητών και μαθητών ενώ έκανε και συνεδρίες με μαθητή που αντιμετώπιζε κρίσεις πανικού.

«Στην αρχή όταν είχε έρθει, είχαμε έναν μαθητή που είχε τέτοια διάγνωση (κρίσεις πανικού) κι έκανε συνεδρίες με τον Βασίλη. Πάντα με την σύμφωνη γνώμη των γονέων. Είναι σίγουρο ότι βοήθησε. Συνεργαστήκαμε πάρα πολύ καλά σε διάφορα ζητήματα. Και εκθέσεις του έχω ζητήσει σε περιπτώσεις που έπρεπε να σταλούν και σε άλλες υπηρεσίες για να βοηθήσουν τα παιδιά».

«Θέλω με κατηγορηματικό τρόπο να πω ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν θεραπείες τους είναι απολύτως λειτουργικoί. Μπορούν να έχουν κανονική εργασία ακόμα και κοντά σε παιδιά. Η εργασία είναι και ωφέλιμη για την πορεία της ψυχικής ευαισθησίας», προσθέτει ο κ. Παπαδημητριάδης.

Στα τέλη Οκτώβρη ο 39χρονος διορίστηκε σε δημοτικά σχολεία της Καστοριάς. Έμεινε για λίγες εβδομάδες με συναδέλφους να επισημαίνουν πως ήταν μεν τυπικός και πρόθυμος αλλά πως διέκριναν μια ιδιαιτερότητα στην συμπεριφορά του.

«Φαινόταν στο πρόσωπο του, ήταν θλιμμένος, αγχωμένος, μαζεμένος. Με αυτό το μπλε μπουφάν που έχει στις φωτογραφίες, με αυτό εδώ έτσι, έτσι ακριβώς. Κάτι δεν πήγαινε καλά, δεν ξέρω αν έπαιρνε φάρμακα, κάτι δεν πήγαινε καλά, κάτι δεν πήγαινε καλά, στον ψυχισμό του», δήλωσε ένας συνάδελφός του.

Η παρουσία του πατέρα του

Οι μαρτυρίες αυτές έρχονται από το εργασιακό και κοινωνικό του περιβάλλον. Κάτοικοι στην Καστοριά επισημαίνουν πως τον έβλεπαν συνέχεια μαζί με τον πατέρα του με τον οποίον είχε έντονο δέσιμο.

«Κλειστοί άνθρωποι, δεν δίνανε περιθώριο συζήτησης. Όταν προσπαθήσαμε να τους πούμε από πού είστε, τι κάνετε, δεν δώσανε καμία πληροφορία. Απλά ότι ”δουλεύει το παιδί μου στο σχολείο απέναντι και τον περιμένω να σχολάσει”. Ήταν σαν τον προστατεύει, σαν να περιμένει να έρθει. Πώς κάνουμε όταν δεν εμπιστευόμαστε κάποιον να κάνει κάτι;».

Οι Αρχές συλλέγουν μαρτυρίες, σκιαγραφούν το προφίλ και αναλύουν τα δεδομένα. Ο θάνατος του Βασίλη Καλογήρου παραμένει γρίφος και αυτό γιατί όλα τα σενάρια έχουν «κενά» και δεκάδες ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.


Πηγή