Πρόκειται για την Αλεξάνδρεια, τη Νάουσα, τη Βέροια, την Πέλλα, τη Σκύδρα, την Έδεσσα, την Εορδαία, την Κοζάνη και το Αμύνταιο ενώ σε επόμενη φάση προβλέπεται η τροφοδοσία της Καστοριάς.
Ο αγωγός θα τροφοδοτεί και την μοναδα τηλεθέρμανσης των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο) ενώ θα είναι ο πρώτος αγωγός στην Ελλάδα, και από τους πρώτους στην Ευρώπη, με πιστοποίηση για μεταφορά 100% υδρογόνου γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου στην περιοχή. Αυτά προκύπτουν από την εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου αγωγού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοζάνη.
Ο αγωγός μήκους 160 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 163 εκατ. ευρώ ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγει στην Καρδιά Κοζάνης.
Σε μήνυμα του προς την εκδήλωση ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί προκλήσεις, όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου, του βιομεθανίου και του υδρογόνου έχουν σημαίνοντα ρόλο. Ο νέος αυτός αγωγός αποτελεί την πρώτη υποδομή στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που υποστηρίζει πλήρως τη μεταφορά ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο.
Ως Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εγκρίνουμε και εποπτεύουμε την έγκαιρη υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, οι οποίες μαζί με τις λοιπές δράσεις και το ανθρώπινο κεφάλαιο της περιοχής ευελπιστούμε να δημιουργήσουν ένα υπόδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης και δίκαιης μετάβασης».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε ότι η υποδομή του αγωγού σε συνδυασμό με τα επενδυτικά κίνητρα που ισχύουν στις λιγνιτικές περιοχές δημιουργούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να αναπτυχθούν πράσινες ενεργειακές εφαρμογές και μονάδες παραγωγής εξοπλισμού με εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι μονάδες παραγωγής υδρογόνου και βιομεθανίου στην περιοχή θα έχουν όπως είπε πρόσβαση σε ένα δίκτυο αγωγών ευρωπαϊκών διαστάσεων, γεγονός που φέρνει την Δυτική Μακεδονία στην πρώτη θέση των εξελίξεων.
Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, στάθηκε στην απεξάρτηση της τηλεθέρμανσης από την λιγνιτική δραστηριότητα. «Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου με δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου είναι ένα έργο που υπηρετεί τόσο την περίοδο μετάβασης στις ΑΠΕ όσο και την περίοδο της κλιματικής ουδετερότητας», τόνισε.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ανέφερε σχετικά: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, ένα έργο που ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για τις περιφέρειες της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβασή τους σε μια καθαρότερη ενεργειακή εποχή, ενώ παράλληλα παρέχει πρόσβαση σε φυσικό αέριο σε πολλά νέα σημεία και χρήστες στην ευρύτερη περιοχή.
Καθώς ο νέος αγωγός είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη που σχεδιάστηκε ως 100% έτοιμος για μεταφορά υδρογόνου, ο ΔΕΣΦΑ κάνει κάτι περισσότερο από το να ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή διασύνδεση αυτών των περιοχών: Ξεκινώντας από τη Δυτική Μακεδονία δημιουργεί μια ενεργειακή υποδομή έτοιμη να παίξει κεντρικό ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό σύστημα της χώρας, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αγωγός επιτρέπει την παραγωγή πράσινων αερίων όπως βιομεθάνιο και υδρογόνο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην περιοχή, ενώ παράλληλα διαφοροποιεί και ενισχύει περαιτέρω την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με βιώσιμη ενέργεια».
Πηγή