Ειδικότερα, στο πλαίσιο της υλοποίησης των παραπάνω ελέγχων αποφασίστηκε η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα καταστούν υποχρεωτικοί οι προσεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτήρια, όπως οι σχολικές μονάδες και τα νοσοκομεία.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία μίας πλατφόρμα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στην οποία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά τα κτήρια που έχουν υποβληθεί σε έλεγχο προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να διαθέτει, πλέον και ψηφιακά, όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να μπορεί να αξιολογήσει ποιες τροποποιήσεις χρειάζεται να γίνουν στην εκάστοτε περίπτωση.
Οι αρχικοί έλεγχοι αναμένεται να στοχεύσουν σε κτήρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί προ του 1985 και εν συνεχεία θα προχωρήσουν οι έλεγχοι και στο υπόλοιπο κτηριακό απόθεμα. Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, έχει γίνει έλεγχος σε όλες τις σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν πριν το 1953 σε σεισμικές περιοχές ζώνης 3, στην οποία ανήκουν η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Αιτωλοακαρνανία, καθώς και σε σχολεία που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 στις περιοχές της Σάμου, Μυτιλήνης και Χίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Πηγή