Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στη μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, λέγοντας πως πρέπει να δοθούν ονομαστικά οι ευθύνες και πως πρέπει όλα τα κόμματα να έχουν μία κοινή συνισταμένη.
«Νομίζω πως είναι μία από τις λίγες φορές που συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα. Η διάχυση των ευθυνών οδηγεί σε μια ατιμωρησία και συγκάλυψη. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να αποδοθούν οι ευθύνες δίκαια και ονομαστικά. Τα συστηματικά λάθη του παρελθόντος για να διορθωθούν, πρέπει να υπάρξει μία σοβαρή μελέτη από τους ειδικούς και μία κοινή συνισταμένη στο πολιτικό μας σύστημα για να είναι ασφαλής ο σιδηρόδρομος», είπε αρχικά.
«Τις ευθύνες ο Κώστας Καραμανλής τις πήρε. Όσο παίρνανε οι μέρες και έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι διάλογοι για το πώς έγινε το δυστύχημα, βλέπουμε πως όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας ήταν λάθος, και τι τελικά λειτουργούσε και τι όχι. Θέλω να υπάρχουν άμεσες, δίκαιες και ονομαστικές ευθύνες, αλλά δεν μου αρέσει το τσουβάλιασμα. Πρέπει να λύσουμε όλα τα συστημικά θέματα μαζί με τα άλλα κόμματα», συμπλήρωσε.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης με τη σειρά του, μίλησε για την τραγωδία και τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζης είπε πως ποτέ δεν αποποιήθηκαν όλες τις ευθύνες.
«Εμείς ποτέ δεν είπαμε πως φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι εμείς. Χαίρομαι για την τοποθέτηση του κ. Πέτσα αναφορικά με τις ευθύνες γιατί δεν νομίζω πως ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είπε αυτό. Ο πρώην υπουργός βγήκε και μίλησε. Αυτός που ήταν τώρα υπουργός θα βγει να μιλήσει; Ο υφυπουργός θα βγει να μιλήσει ή η ευθύνη στο δημόσιο διάλογο εξαντλείται σε μία 45λεπτη, πολύ καλή κατά τη γνώμη παρέμβαση Σπίρτζη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία προσπάθεια και βελτιώσαμε το τρένο, κάναμε διπλή γραμμή και πήραμε 1200 άτομα προσωπικό και ήταν ένα έργο με εξέλιξη το οποίο θα έπρεπε να είχε τελειώσει το 2020. Το ατύχημα συνέβη γιατί υποχώρησαν όλα τα προηγούμενα στάνταρ ασφαλείας».
Η Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε στην επίθεση του Γιάνη Βαρουφάκη, καταδικάζοντάς την.
«Θέλω να εκφράσω την απέχθειά μου στην επίθεση του Γιάνη Βαρουφάκη. Το βαθύ μας πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι θέμα κομμάτων και αφορά το όσους μας κυβέρνησαν μέχρι τώρα, είναι πως πρέπει να το πάμε στο ποιος μεταφέρει ανθρώπους, πώς και ένα είναι απλό. Στον 21ο αιώνα και με την τεχνολογία στα πικ της, δεν μπορεί ο σιδηρόδρομος και η μεταφορά των ανθρώπων να θεωρείται ένα απλό πράγμα. Ποιος έχει το τρένο στα χέρια τους, ποιος τους εκπαιδεύει, τι πήρα αποκτούν αυτοί οι σταθμάρχες; Οι πολιτικές ευθύνες ανήκουν στον βαθύτατο αντιλαϊκό προσανατολισμό. Δεν κινούνται τα τρένα για να μετακινηθούν οι άνθρωποι, οι άνθρωποι για να μετακινηθούν είναι ανάγκη και η ανάγκη κινεί την ιστορία. Από το να κινεί η ανάγκη την ιστορία, έχουμε περάσει εδώ και δεκαετίες, στο η ανάγκη κινεί τα κέρδη, την αγορά την τσέπη. Είναι δυνατόν να λέει κάποιος το να γίνει σταθμάρχης είναι απλό;», είπε αρχικά.
«Το τρένο θεωρείται φθηνό λαϊκό μέσο. Στα τρένα μετακινούνται και εμπορεύματα. Την ίδια ώρα, που εμείς συζητάμε για το πένθος, βλέπω πως προϋπολογίζονται περίπου 3 δις. για να φτιαχτεί η θηριώδης σιδηροδρομική γραμμή από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο στη Βουλγαρία για να προωθούνται όπλα του ΝΑΤΟ. Είχαμε και έναν εκτροχιασμό τρένου μέσα στην Αλεξανδρούπολη με τανκς», πρόσθεσε.
Τα λάθη στον σιδηρόδρομο και οι κάλπες
Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για τον σιδηρόδρομο και αναφέρθηκε σε όσα θα πρέπει να αλλάξουν.
«Ο σιδηρόδρομος της Ελλάδας έχει απαξιωθεί μετά από λανθασμένες πολιτικές της δεκαετίας του 80’ και του 90’ και οι μεμονωμένες προσπάθειες ανάταξης μετά δεν έφεραν το σωστό αποτέλεσμα εξαιτίας και της τεράστιας δημοσιονομικής περιπέτειας στην οποία μπήκε η χώρα μετά το 2010. Πρέπει να ενισχύσουμε το μεταφορικό έργο, είναι δεδομένο και το έχουμε πει και ο πρωθυπουργός το είχε πει από πριν συμβεί το δυστύχημα πως έχουμε μείνει πίσω στις υποδομές του σιδηρόδρομου. Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου θα γίνει με πλήρης ασφάλεια. Χρειαζόμαστε κάποιες προϋποθέσεις. Το πρώτο έχει να κάνει με τη διοίκηση αυτών οργανισμών και ήδη προχώρησαν οι πρώτες αντικαταστάσεις. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα βασικά στοιχεία ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται , γι’ αυτό θα έχουμε στην αρχή λιγότερα δρομολόγια. Θέματα που θα πρέπει να τα δουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα και να φτάσουμε στο επίπεδο που θα είμαστε πλήρως λειτουργικοί στο σύστημα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης, όπου η ολοκλήρωσή του αναμένεται τον Σεπτέμβριο».
Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως το μόνο που έχει σημασία είναι οι κάλπες.
«Θέλω να καταδικάσω και εγώ με τη σειρά μου, την τραμπούκικη και φασιστικού χαρακτήρα στον Γιάνη Βαρουφάκη και είναι θέμα περί κενού ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας. Νομίζω πως όποιος επιχειρεί αυτή τη στιγμή να κάνει μέτρηση της κοινής γνώμης κάνει μεγάλο σφάλμα. Το κλίμα στην κοινωνία είναι βαρύ και αδικεί το διάλογο και τη δημόσια συζήτηση, μία απλή απεικόνιση της μέτρησης. Η μεγαλύτερη ώθηση για να κινηθεί ο κόσμος σκοτεινά και ως δώρο στα ακροδεξιά κόμματα, είναι η διάχυση ευθυνών του ‘’όλοι μαζί τα φάγαμε’’ και είναι η στρατηγική του πρωθυπουργού. Δεν έχουν νόημα οι δημοσκοπήσεις αλλά οι κάλπες».
Η Λιάνα Κανέλλη με τη σειρά της είπε πως σαν λαός δεν πρέπει να ξεχνάμε ενώ αναφέρθηκε στα σιδηροδρομικά ατυχήματα στην ΕΕ.
«Οι πολιτικοί οφείλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, εκτός αν έχουμε την αντίληψη πως δεν είμαστε υπηρέτες του λαού. Η ιδεολογική στάση του κόμματος μου είναι την ώρα που όλοι κραυγάζουν πως όλα είναι μπάχαλο, εμείς έχουμε καθήκον να μείνουμε όρθιοι και όχι αμνήμων λαός. Εγώ βαρέθηκα να ακούω το παραμυθάκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ξέρω με επίσημα στοιχεία πως το 2021 έχουν γίνει 1000 σιδηροδρομικά ατυχήματα, από τα οποία τα 97 είναι μετωπικές συγκρούσεις, με 680 νεκρούς. Μόνο το 13% της ΕΕ έχει αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως φαίνονται στα στοιχεία που μας έστειλε ο κ. Παπαδάκης από το Ευρωκοινοβούλιο».
Πηγή