«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έχει βάλει η απόφαση για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

Ο Στράτος Σιμοπούλος μίλησε για το θέμα του ‘Έβρου, λέγοντας πως αφορά όλους τους πολίτες της χώρας που δεν θέλουν να υπάρχει η μετανάστευση όχι από περιοχές με πόλεμο αλλά από εργάτες.

«Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός για τον πατριωτισμό της ευθύνης, πως θα πρέπει να έχουμε φράχτη στον Έβρο και να έχουμε θαλάσσια σύνορα. Πρέπει να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν διαφωνεί ή συμφωνεί με τον χάρτη. Εμείς λέμε πως το μεταναστευτικό ήταν διαφορετικό το 2015 και παραλάβαμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το 2019 και καταφέραμε να το μειώσουμε κατά πολύ τις μεταναστευτικές ροές. Είναι κάτι που το θέλει η χώρα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτουν και διαφορές στα κόμματα και σε αυτό πρέπει να  εστιάσουμε. Εγώ συμμερίζομαι την άποψη πως ο φράχτης πρέπει να γίνει σε όλο το μήκος, δεν αποτελεί λύση. Λύση στο μεταναστευτικό είναι και αυτό που συνέβη στα νησιά που έχουν λύσει το μεταναστευτικό. Είναι ένα σύνολο μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Όταν εμένα με ρωτούσαν για το σπίτι του κ. Τσίπρα εγώ δεν απαντούσα, δεν ανήκουν στον πολιτικό διάλογο αυτά».

«Είναι ένα μέσο αποτροπής αλλά δεν είναι αποτελεσματικό»

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένες θέσεις αλλά στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να διχάσει.

«Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να διχάσει. Ξέρετε γιατί πήγε ο κ. Μητσοτάκης στον Έβρος; Γιατί ξέρει πως έχει πρόβλημα από τα δεξιά του. Ακούω ζητήματα περί πατριωτισμού. Είναι δυνατόν να πάμε έτσι σε εκλογές; Ξέρετε πολύ καλά πως ο φράχτης δεν έπεσε το 2015 και πως η ευρωπαϊκή θέση είναι συγκεκριμένη. Είναι ένα από τα μέσα αποτροπής αλλά δεν είναι αποτελεσματικό. Ο κ. Δένδιας είπε πως δεν είναι υπέρ των φραχτών αλλά πρέπει να γίνεται μέσα στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν αρχίσουμε έτσι, δεν θα βγάλουμε άκρη λοιπόν. Δεν δίνει τη λύση ο φράχτης. Στην αριστερά μας ενδιαφέρουν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου και αυτά είναι η ακρίβεια».

«Ένας νόμος δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα»

Ο Γιώργος Πετρέλλης είπε πως ο φράχτης αποτελεί λύση αλλά θα πρέπει να δοθεί μία συνολική λύση.

«Θα συμφωνήσω με τον κ. Θεοχαρόπουλο πως με έναν νόμο δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα αλλά να θυμίσω πως με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη, σε έναν τόπο με 30.000 κατοίκους είχαμε 25.000 μετανάστες, και δηλώσεις τύπου δεν έχουμε σύνορα στη θάλασσα, όσον αφορά τον χάρτη, δίνει μία λύση αλλά πρέπει να δούμε τι γίνεται συνολικά. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται τα νησιά, όπως αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από το εξωτερικό».

Οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες

Ο κ. Σιμοπούλος μίλησε για τα σχέδια της ΝΔ εάν εκλεγεί και πάλι αλλά και για την ανεργία που κατάφερε να μειώσει.

«Η ανεργία μειώθηκε και υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι έχουν έλλειψη. Ακόμη και το Δημόσιο έχει στελεχωθεί με επιπλέον, προσωπικό ειδικά με γιατρούς. Όσο για την ακρίβεια, είναι από εκείνους που πιστεύουν πως η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να διευρύνει το πλαίσιο της προστασία των δανειοληπτών που έχουν θέμα με την πρώτη κατοικία. Η ελληνική οικονομία έχει διαχρονικά προβλήματα αλλά υπάρχουν τρόποι να ισορροπηθεί αυτή η ακρίβεια. Έχουμε και τη αύξηση του κατώτατου μισθού».

Από μεριάς του, ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε και στις μετεκλογικές συνεργασίες.

«Εμείς δεσμευόμαστε για τη μείωση των φόρων στα προϊόντα πρώτης ανάγκης και τη μείωση στα καύσιμα. Την επόμενη μέρα θα τα βάλουμε με την αισχροκέρδια και θα κάνουμε μία πρόταση προοδευτικής κυβέρνησης με όσα κόμματα αποφασίσει ο ελληνικός λαός να είναι τη Βουλή».

Με τη σειρά του ο κ. Πετρέλλης, είπε πως θα συνεργαστούν με όποιον συμφωνεί περισσότερο με το πρόγραμμά του.

«Εμείς θα συνεργαστούμε με όποιο κόμμα μπορέσουμε να κάνουμε μία σύγκλιση και ακολουθήσει τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος μας που έχει δημοσιευτεί εδώ και πολύ καιρό. Θέλω να πως όταν η κοινωνία έχει μείνει εκτεθειμένη δεν λειτουργεί η επιδοματική πολιτική. Τα διχαστικά διλήμματα για τον Έβρο είναι για να υπάρχει ένα δίπολο μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ».


Πηγή