Η Μεγάλη Πέμπτη είναι γνωστή για το βάψιμο των κόκκινων αυγών. Είναι κάτι που συνήθιζαν να κάνουν αρχαίοι πολιτισμοί σε Ελλάδα και Μεσοποταμία, ωστόσο, τόσο η επιλογή του κόκκινου χρώματος, όσο και το τσούγκρισμα συνδέονται άμεσα με το χριστιανισμό.

Το αυγό υιοθετήθηκε ως σύμβολο της αναγέννησης από τους πρώτους χριστιανούς για να δηλώσει την Ανάσταση του Ιησού, το τσούγκρισμα συμβολίζει το «σπάσιμο» του καλύμματος του σφραγισμένου τάφου για να υποδεχθούμε του Ιησού και το κόκκινο χρώμα έχει επιλεγεί διότι αφενός συνδέεται με την ανανέωση και την ανθοφορία της φύσης, όπως επίσης ταυτίστηκε με τη σταύρωση και το αίμα του Ιησού.

Ωστόσο, την Μεγάλη Πέμπτη και οι σιδεράδες γυρίζουν το αμόνι ανάποδα! Αυτό το κάνουν διότι πάνω σε αυτό φτιάχτηκαν τα καρφιά της σταύρωσης και από τότε είναι παράδοση και όλοι οι σιδεράδες το κάνουν, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Αγρινιώτες επαγγελματίες του κλάδου το εφαρμόζουν, σύμφωνα με αναγνώστες του sinidisi.gr διατηρώντας έτσι και αυτό το έθιμο, το οποίο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο όπως αυτό των κόκκινων αυγών, αλλά έχει ιδιαίτερα ισχυρό συμβολισμό!

sinidisi.gr


agrinio24.gr