«Φώτισε» το Άγιο Φως

Το Άγιο Φως βγαίνει από το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού μεταλαμπαδεύει στους Ορθόδοξους στον ναό της Αναστάσεως και σε όλο τον κόσμο, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ΄.

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, το «Χριστός Ανέστη» αντηχεί στον ναό, καθώς το αναστάσιμο φως περνά από τον έναν πιστό στον άλλο. Οι περισσότεροι κρατούν δέσμες από 33 λεπτά κεριά, όσα τα χρόνια του Ιησού.

Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα καθώς οι πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως και στο προαύλιο του ναού.

Δρακόντεια μέτρα

Σε αντίθεση με αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, οι ισραηλινές Αρχές επέβαλαν φέτος αυστηρά μέτρα στην προσέλευση των πιστών, περιορίζοντας τον αριθμό τους από 10.000 σε 1.800 μέσα στον ναό και 1.200 στον προαύλιο χώρο.

Για να περάσουν τα μπλόκα και να φτάσουν στον Ναό της Αναστάσεως, οι Χριστιανοί έπρεπε να έχουν ειδική άδεια.

Επεισόδια

Η παλαιστινιακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένταση και επεισόδια στα στενά δρομάκια της παλαιάς πόλης των Ιεροσολύμων, με συμπλοκές και συλλήψεις.

Για την επιβολή των περιορισμών, η ισραηλινή αστυνομία επικαλέστηκε εκτιμήσεις ασφαλείας από μηχανικούς, όμως το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα άλλα χριστιανικά δόγματα, κατήγγειλαν τους περιορισμούς για τους ντόπιους και τους ξένους προσκυνητές.

Παρά την ένταση, το κλίμα είναι πανηγυρικό στην Αγία Πόλη και οι καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως στέλνουν το χαρμόσυνο μήνυμα σε όλο τον κόσμο.


Πηγή