Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την κάλπη της 21ης Μαΐου –...

    Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την κάλπη της 21ης Μαΐου – Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα – Μάθετε πού ψηφίζετε

    Mε τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, η χώρα εισέρχεται και επίσημα σε προεκλογική περίοδο.

    Από την Κυριακή 23 Απριλίου, ξεκινά ο περιορισμός των εμφανίσεων στα ΜΜΕ για τους υποψήφιους βουλευτές. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να εμφανιστούν μόνο μία φορά σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας και μέχρι δύο φορές σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας. Από τους παραπάνω περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.

    Έως τις 3 Μαΐου θα κριθεί η τύχη όλων των εκλογικών συνδυασμών, ενώ το τελευταίο Σαββατοκύριακο που θα επιτρέπονται δημοσκοπήσεις είναι στις 6-7 Μαΐου.

    Η προεκλογική εκστρατεία θα ολοκληρωθεί επίσημα στις 19 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα είθισται να ολοκληρώνονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων. Είθισται να κλείνουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις με ομιλία του προέδρου του πρώτο σε δύναμη κόμματος στην Αθήνα, εν προκειμένω του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Την αμέσως προηγούμενη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 18 Μαΐου είθισται να πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα την κεντρική ομιλία του ο επικεφαλής του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, εν προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας.

    Την Κυριακή 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές, με τα εκλογικά κέντρα να δέχονται τους ψηφοφόρους από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα.

    Μάθετε πού ψηφίζετε 

    Οι πολίτες μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν, μέσω της εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία έχουν ενσωματωθεί και τα στοιχεία των ετεροδημοτών που υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    1. Μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

    2. Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.

    3. Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

    4. Στη συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.