Για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στις τηγανητές πατάτες, τα νέα δεν είναι ευχάριστα, όπως αναφέρει το CNN επικαλούμενη σχετική έρευνα.

Οι τηγανητές πατάτες μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ψυχική υγεία των καταναλωτών, υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων από τη επαρχία Χανγκτζού της Κίνας.

Τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, ειδικά οι τηγανητές πατάτες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άγχους κατά 12% και τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 7% σε σχέση με όσους επιλέγουν να τρώνε υγιεινά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ο κίνδυνος εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των νεαρότερων καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι, οι τηγανητές τροφές έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον «κόκκινη λίστα» για την εμφάνιση παχυσαρκίας, υψηλή αρτηριακής πίεσης και άλλα προβλημάτων υγείας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης «ανοίγουν το δρόμο για τη μείωση της κατανάλωσης των τηγανητών τροφών για το καλό της ψυχικής υγείας» αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PNAS», όπως υποστηρίζει το CNN.

Ωστόσο, ειδικοί που μελετούν θέματα διατροφής αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και δεν είναι ξεκάθαρο αν οι τηγανητές τροφές προκαλούν θέματα ψυχικής υγείας ή αν οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη ή άγχος στρέφονται για παρηγοριά σε αυτά τα πιάτα.

Η κινεζική έρευνα έβαλε στο μικροσκόπιο 140.728 ανθρώπους για 11,3 χρόνια. Αφού απέκλεισαν τους συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη τα πρώτα δύο χρόνια καταγράφηκαν 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε αυτούς που κατανάλωναν τηγανητές τροφές.

Επιπλέον, όσοι κατανάλωναν τηγανητές πατάτες είχαν κατά 2% πιο αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν τηγανητό λευκό κρέας.

Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένοχο για τον αυξημένο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης είναι το ακρυλαμίδιο.

Πρόκειται για μια χημική ουσία που δημιουργείται στη διαδικασία τηγανίσματος, ειδικά στις τηγανητές πατάτες.

Ο καθηγητής Γουόλτερ Γουίλετ καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard τονίζει ότι «οι επιπτώσεις στην υγεία όσων καταναλώνουν τηγανητές τροφές εξαρτώνται από δύο παράγοντες: τι τροφές τηγανίζονται και τι τύπος λιπαρής ουσίας χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα.

Οι πατάτες είναι ένοχες επειδή προκαλούν απότομη έκρηξη του σακχάρου επηρεάζοντας τις ορμόνες, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ενοχοποιούνται τα λιπαρά, όπως εξηγεί.

Η έρευνα προχώρησε και στην αποκάλυψη ότι το ακρυλαμίδιο εμπεριέχεται και και σε άλλες τροφές. όπως ο καφές λόγω του ότι οι κόκκοι καβουρδίζονται ή ακόμη και στο τοστ που τρώμε λόγω της χρήσης πρωτεΐνης και υδατανθράκων.


govastileto.gr