Η ουρολοίμωξη είναι μια επώδυνη βακτηριακή μόλυνση που αφορά κυρίως την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη αλλά και τους ουρητήρες και τους νεφρούς, σε περίπτωση που προσβάλει το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα και κυρίως ταλαιπωρεί κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.

Ωστόσο, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Αν δεν θέλετε τα κρατήσετε σε απόσταση ασφαλείας τα παραπάνω σημάδια κινδύνου, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τις πέντε συμβουλές που μειώνουν τις πιθανότητες ουρολοίμωξης:

  • Καταναλώστε άφθονα υγρά: Με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε υγιή και ενυδατωμένο τον ιστό της ουροδόχου κύστης και «αραιώνετε» τα ούρα, μειώνοντας τη συγκέντρωση βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη. Κάποια άτομα αντιμετωπίζουν την ουρολοίμωξη καταναλώνοντας άφθονα υγρά. Προσπαθήστε να πιάνετε τον καθημερινό στόχο του ενάμιση λίτρου.
  • Πηγαίνετε συχνά τουαλέτα: Αδειάζοντας τακτικά την ουροδόχο κύστη χαλάτε τις ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος για τα βακτήρια που προτιμούν θερμά και υγρά περιβάλλοντα για να αναπτυχθούν. Ιδανικά, ούρηση 4-8 φορές την ημέρα θεωρείται μια αποτελεσματική ρουτίνα προστασίας.
  • Ουρήστε μετά το σεξ: Κατά τη σεξουαλική πράξη, διάφορα βακτήρια διευκολύνονται στην είσοδό τους στην ουρήθρα. Με την ούρηση τα εξωθείτε πριν εισέλθουν και προκαλέσουν λοίμωξη.
  • Δοκιμάστε κράνμπερι: Αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα επιστημονικά η συμβολή συμπληρωμάτων κρανμπερι έναντι των ουρολοιμώξεων, οι ειδικοί της κλινικής Mayo έχουν αναφερθεί στους πιθανούς μηχανισμούς που τους προσδίδουν προστατευτικές ιδιότητες (διαβάστε σχετικά εδώ).
    Προσοχή στο σκούπισμα: Μετά την κένωση της ουρήθρας ή και του εντέρου, είναι καλό να σκουπίζετε από την ευαίσθητη περιοχή προς τον πρωκτό ώστε να αποτρέψετε τη μεταφορά βακτηρίων από τα κόπρανα.

govastileto.gr