Κώτσηρας: «Να κοστολογηθούν τα προγράμματά μας – Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέφικτο»
Ο κ. Κώτσηρας μίλησε για την διαμάχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την κοστολόγηση του προγράμματος του κάθε κόμματος.
«Όταν ένα κόμμα προσέρχεται στην κρίση και ζητά την αξιολόγηση του ελληνικού λαού για να κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια, οφείλει να είναι υπεύθυνο και συγκροτημένο, και να έχει ένα πρόγραμμα το οποίο να είναι κοστολογημένο. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν είναι κοστολογημένο. Είναι ένα πρόγραμμα που μας θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα της Θεσσαλονίκης. Και τι λέμε εμείς, που έχουμε ένα σαφώς οριοθετημένο, κοστολογημένο πρόγραμμα λέμε στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να πάμε όλα τα κόμματα να κοστολογηθούν τα προγράμματά μας από όποια Δημόσια Αρχή θέλουμε; Τι πιο συνεπές προς τους πολίτες; Εάν δεν υπάρχει κοστολόγηση, δεν γνωρίζουμε από πού θα τα πάρουμε και από πού θα έρθουν αυτοί οι πόροι, και όταν βλέπουμε ότι αυτό το πρόγραμμα κοστίζει περίπου 80 δις, αντιλαμβάνεστε ότι η ελληνική κοινωνία μια βδομάδα πριν τις εκλογές δεν έχει ανάγκη από ανέξοδες υποσχέσεις αλλά από αξιοπιστία και υπευθυνότητα.
Από πού θα βγουν οι πόροι για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ;
«Το δικό μας πρόγραμμα είναι κοστολογημένο στα 9 δις με πλήρη τρόπο και όλα τα στοιχεία υπάρχουν ανά έτος. Δεν είναι πώς το κοστολογεί ο καθένας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν δείτε τα στοιχεία, μόνο η αύξηση που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους δημοσίους υπαλλήλους, είναι ήδη υπερπολλαπλάσια του ίδιου του στόχου που λέει ότι θα έχει ανά έτος. Είναι πλήρως ανέφικτα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν ήταν εφαρμόσιμα θα μας οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή μνημόνια. Κάτι που κερδίσαμε αυτή την 4ετία είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019, ό,τι είπε στον ελληνικό λαό, το έκανε. Ενισχύθηκε η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της κοινωνίας στους πολιτικούς», συμπλήρωσε ο κ. Κώτσηρας.
Τζουμάκας: «Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή»
Ο κ. Τζουμάκας από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις μετεκλογικές συνεργασίες.
«Αυτά που υποστηρίζει η ΝΔ είναι στο πλαίσιο της ιδεολογίας της και των οικονομικών συμφερόντων που υπηρετεί. Δεν βρίσκω τίποτα παράξενό από αυτά που λέει, είναι γνωστό το ποίημα. Την πραγματικότητα δεν την λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΕΛΣΤΑΤ. Τι έγινε με τον πλούτο που παρήγαγε η χώρα τον προηγούμενο χρόνο; Γύρω στα 190 δις. Το 25% των εχόντων και κατεχόντων που δε θα πάνε σε κανένα δημοσιονομικό πρόγραμμα, τα 100 δις πήρανε. Και το υπόλοιπο 75% πήραμε τα άλλα 100 δις. έτσι έγινε η κατανομή του πλούτου. Έχει σημασία σε ποια στρατηγική είναι η κάθε πολιτική δύναμη, στην οικονομία ή στα δημόσια οικονομικά; Υπάρχει ένα δεξιό στρατόπεδο στην Ευρώπη που λέει ότι το κύριο ζήτημα είναι το έλλειμμα, το χρέος και ο πληθωρισμός. Υπάρχει και η προοδευτική πολιτική, που λέει πρώτα η οικονομία. Η χώρα έφτασε να παράγει μόνο 25% και το 70% είναι οι παρασιτικές υπηρεσίες, μιλάμε για παρακμή. Από τις εισαγωγές φέτος η χώρα έχασε 30 δις», επεσήμανε.
Για τις συνεργασίες είπε: «Υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις σε μία σημαντική στιγμή της πολιτικής που είχαν οι εκλογές. Και τη χώρα δεν την κυβερνάει πολιτική ηγεσία. Υπάρχει ένα δίκτυο που είναι η διαπλοκή, η παρασιτική επιχειρηματική τάξη και άλλα συμφέροντα. Για παράδειγμα, λέμε δικαιοσύνη. Παραπέμπονται οι μεγάλες υποθέσεις στη δικαιοσύνη; Όχι βέβαια, οι μικρές και μισές υποθέσεις. Πρώτο θέμα είναι να ξαναγυρίσει η πολιτική στα πράγματα. Να αναλάβει πολιτική ηγεσία τη χώρα. Το δεύτερο είναι το εκλογικό ζήτημα. Θα πάρουν τα κόμματα την προτίμηση του λαού. Εμείς λέμε ότι μετεκλογικά οι πολιτικές δυνάμεις που είναι όμορες, κατ’ αντιστοιχία, προς την προοδευτική ή τη συντηρητική πλευρά θα καθίσουν να συζητήσουν. Όταν δεν θα υπάρχει προσέγγιση η δική μας θέση θα είναι σαφής. Ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κυβερνήσουν τη χώρα. Είναι 4 μικρά κόμματα που θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους, εμείς δεν θέλουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή».
Κεφαλίδου: Αν συμφωνήσουμε στις προϋποθέσεις, γιατί όχι και στα πρόσωπα;
Η κ. Κεφαλίδου τοποθετήθηκε σχετικά με το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα των εκλογών.
«Υπάρχει μία τελευταία δήλωση από τον κ. Στουρνάρα σε σχέση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα. Υπάρχει μία ανοιχτή επιστολή του Αλέκου Παπαδόπουλου προς όλους του πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα ακούγονται αυτή την εκλογική περίοδο και τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας σερ σχέση με τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, τον δημοσιονομικό χώρο, που όλες αυτές οι εξαγγελίες περιορίζουν όλο και περισσότερο», τόνισε.
Σχετικά με τις συνεργασίες σημείωσε η κ. Κεφαλίδου: «Ο δικός μας χώρος το ΠΑΣΟΚ, έχει βάλει κάποιους όρους. Αρχικά δεν μπορούν να γίνονται κουβέντες εάν δεν καταθέσει ο ελληνικός λαός την άποψή του, δηλαδή αν δεν έχουμε το εκλογικό αποτέλεσμα,. Προφανώς και η δική μας προσπάθεια είναι να έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο και αυτό με πολύ θάρρος ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι θέλει να είναι στο 10-12% για να μπορεί να ξεκινήσει μία κουβέντα. Και εφόσον υπάρχει αυτό το ισχυρό διψήφιο πάμε στη λογική να θέσουμε τα προγράμματά μας και να συζητήσουμε.
Για την «κόκκινη γραμμή για τον πρωθυπουργό: Από τη στιγμή που υπάρχουν οι άλλες δυο προϋποθέσεις, το ισχυρό διψήφιο και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συμφωνήσουμε στα προγράμματα, εμείς λέμε γιατί να μην συμφωνήσουμε και στα πρόσωπα; Είναι απόλυτα λογικό αυτό. Ο χώρος μας ήταν πάντα μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Πηγή