Μάλιστα, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σημειώθηκε ένταση όταν έγινε γνωστό ότι διακόπηκε η καταμέτρηση.

Πανηγυρισμοί & αντιδράσεις

Η μητέρα του Διονύση Φρέντι Μπελέρη μιλάει στο MEGA. Ο φυλακισμένος γιος της είναι ο νίκητης των εκλογών. Ο πατέρας του συγκινημένος επίσης.

«Είμαι πάρα πολύ περήφανη για τη νίκη του γιου μου. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο», είπε η μητέρα του, με τον πατέρα του να λέει στις κάμερες ότι όταν πληροφορήθηκε τη νίκη του γιου του έκλαψε από τη χαρά του.

Το φως νίκησε, όπως το είπε και ο Πύρρος Δήμας με ανάρτησή του χαιρετώντας τον μεγάλο νικητή που μέσα από τις φυλακές Τιράνων επικράτησε οριακά του αντιπάλου του ο οποίος είχε την στήριξη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στις εκλογές της Χιμάρας. Ο Έλληνας ομογενής, νέος δήμαρχος Χιμάρας, δικαιολογημένα πανηγυρίζει.

«Νίκησε η Δημοκρατία! Κέρδισε η Χιμάρα! Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χιμάρας και εγώ ως Δήμαρχος, πρώτος μεταξύ ίσων, περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!».

Σταμάτησαν την καταμέτρηση

Οι Αλβανοί ακόμα και την ώρα της καταμέτρησης έπαιζαν τα δικά τους παιχνίδια. Όταν φάνηκε το πρωί ότι θα ξεπεράσει τον αντίπαλο του, η καταμέτρηση σταμάτησε.

Μέχρι την πόρτα των εκλογικών κέντρων οι Έλληνες ομογενείς καταγγέλλουν ότι δέχονταν απειλές, πιέσεις και εκφοβισμούς. Όλα αυτά στην σκιά των τριών συλλήψεων Ελλήνων ομογενών, μεταξύ αυτών και του Μπελέρη.

«Βλέπουμε άγνωστες φάτσες να εκφοβίζουν τον κόσμο μας».

Ακόμα και υπάλληλοι του υποθηκοφυλακείου με καταστάσεις πολιτών, υποθέσεις των οποίων εκκρεμούν, φέρονταν να τους εκβιάζουν πως εάν δε δώσουν την ψήφο τους υπέρ του υποψηφίου του σοσιαλιστικού κόμματος, η υπόθεσή τους δε θα βρει λύση.

Στο MEGA μίλησε η μητέρα του συλληφθέντα, Παντελή Κοκαβέση, συνεργάτη του Μπελέρη, κάνοντας απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια από την Ελλάδα.

«Δε μας αφήνουν να μιλήσουμε λες και είναι τρομοκράτης, τι έχει κάνει το παιδί, δεν έχει κάνει κάτι, επειδή αγαπάει την πατρίδα, είναι κακό αυτό;».

Αντιδράσεις από την Ελλάδα

Απαράδεκτη και αδιανόητη χαρακτήρισε τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου, Φρέντι Μπελέρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν τυχόν μία τέτοια πολιτική συνεχιστεί, αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς μας σχέσεις και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη».

«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε δήθεν αυστηρός για την προφυλάκιση Μπελέρη, αντί να απολογηθεί που δε διασφάλισε τα δικαιώματα της μειονότητας και έκανε φιέστες με τον κ. Ράμα», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

Ο νέος δήμαρχος Χιμάρας τις επόμενες δέκα ημέρες θα μάθει αν θα παραμείνει ή όχι στη φυλακή.

«Αλαζόνας ο Ράμα»

«Υπάρχει μια αλαζονεία από πλευράς Ράμα, θα πρέπει να προσέξει. Εμείς θέλουμε τις καλύτερες των σχέσεων, οι δύο κοινωνίες είναι πολύ κοντά. Αν μια χώρα έχει προσφέρει οικονομικά και διπλωματικά στην Αλβανία, είναι η Ελλάδα», είπε μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημήτρης Καιρίδης, διεθνολόγος και υποψήφιος βουλευτής ΝΔ.

«Παίζει διπλό παιχνίδι. Πιέζεται από την Άγκυρα και της κάνει τα χατίρια. Ωστόσο, η προοπτική η ευρωπαϊκή της Αλβανίας περνάει μέσα από την Αθήνα. Η Αλβανία ή θα σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας ή δε θα προχωρήσει στην ένταξη στην ΕΕ και θα υπάρχουν και άλλου τύπου συνέπειες. Θα κινηθούμε σε όλους τους οργανισμούς», συμπλήρωσε.

«Δεν έχουμε επικοινωνία μαζί του»

Μιλώντας στο MEGA, η κόρη του προφυλακισμένου δημάρχου Χιμάρας, Ερμιόνη Μπελέρη, τόνισε πως δεν έχει επικοινωνία με τον πατέρα της από τη μέρα της σύλληψής του.

«Δεν έχουμε επικοινωνία μαζί του. Ο μισός αγώνας τελείωσε, παραμένει ο άλλος μισός. Είναι μεγάλη χαρά που κερδίσαμε σήμερα ακόμα και αν ήταν με 19 ψήφους διαφορά».

«Περιμέναμε όλο το βράδυ με ανυπομονησία για το αποτέλεσμα. Όταν βγήκε, υπήρχε έκρηξη χαράς από όλους και ήταν ένα πράγμα που το περιμέναμε αλλά φοβόμασταν και πολύ ότι δε θα συμβεί», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη.

«Είναι μια πολιτική δίωξη, σαν να είμαστε εμείς αντιμέτωποι με όλο το κράτος της Αλβανίας. Δεν ξέρουμε πότε θα βγει από τη φυλακή, δε μας δίνουν περισσότερες πληροφορίες».


Πηγή