Εκλογές 2023: Αυτή είναι η περιφέρεια που πετυχαίνει, πάντα, με ακρίβεια τα αποτελέσματα -Δείτε γιατί

    H Λάρισα, παραδοσιακά, αποτελεί εκλογικό καθρέφτη της επικράτειας, καθώς για μια ακόμη χρονιά «έπεσε μέσα» στα εκλογικά αποτελέσματα που έφερε, τα οποία σχεδόν ταυτίζονται με το πανελλαδικό αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

    Μια μικρογραφία της εκλογικής τάσης στη χώρα είναι οι κάλπες που ανοίγουν στη Λάρισα. Έτσι έγινε και φέτος, με τα ποσοστά των κομμάτων, καθώς ακόμα και τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη διαδικασία, να προσεγγίζουν τα πανελλαδικά αποτελέσματα.

    Για όσους βέβαια παρακολουθούν στενά τις εκλογικές μάχες στην επικράτεια, ο «φωτογραφικός» χαρακτήρας της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας είναι γνωστός εδώ και καιρό.

    Φέτος, οι «βουβές» βουλευτικές εκλογές επιφύλασσαν τη σαρωτική, με διαφορά 20,07 ποσοστιαίων μονάδων, νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι επίσης γεγονός ότι η εικόνα λίγες μέρες πριν, σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, ήταν αρκετά θολή, ακόμα και αν η επικράτηση της ΝΔ θεωρούνταν εν πολλοίς σίγουρη. Η διαφορά, όμως, με τον δεύτερο και έτερο διεκδικητή, τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούσε να εκτιμηθεί με ευκολία, τουλάχιστον στον δημόσιο λόγο.

    Αν ρίξει κανείς λοιπόν μια ματιά στη Λάρισα, στο «κλείσιμο» της κάλπης, αν ξεκινούσε η καταμέτρηση μόνον εκεί, θα μαθαίναμε πολύ νωρίς για το πού πήγαινε το πράγμα στην εφετινή εκλογική αναμέτρηση.

    Βουλευτικές εκλογές 2023 σε Λάρισα και επικράτεια
    Παρακάτω ακολουθούν τα αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών του 2023 σε επίπεδο επικράτειας:

     

    Όπως βλέπει κανείς, με συμμετοχή στο 60,94%, η ΝΔ έλαβε 40,79%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,07%, το ΠΑΣΟΚ 11,45%, το ΚΚΕ 7,23% και η Ελληνική Λύση 4,45%.

    Αντίστοιχα, λοιπόν, για τη Λάρισα, στις φετινές εκλογές ακολουθεί το εξής:

     

    Με συμμετοχή του εκλογικού σώματος γύρω στο 66%, πολύ κοντά στο πανελλαδικό ποσοστό, τα κόμματα κατέγραψαν τα εξής ποσοστά στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια:

    ΝΔ 40.23% (-0,56%) , ΣΥΡΙΖΑ 19,83%(-0,24%), ΠΑΣΟΚ 11,91% (+0,45%), ΚΚΕ 8,6% (+1,37%) και Ελληνική Λύση 4,02% (-0,43%).

    Βουλευτικές εκλογές 2019 σε Λάρισα και επικράτεια
    Δικαίως λοιπόν η Λάρισα, με τις πολύ μικρές αποκλίσεις, χαρακτηρίζεται καθρέφτης του πανελλαδικού εκλογικού αποτελέσματος.

    Τον ισχυρισμό ενισχύει και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2019.

    Ακολουθούν τα αποτελέσματα στην επικράτεια το 2019.

     

    Συμμετοχή στο 57,78% και ο εκλογικός συσχετισμός αποτυπώθηκε ως εξής:

    ΝΔ 39,85%, ΣΥΡΙΖΑ 31,53%, ΠΑΣΟΚ 8,10%, ΚΚΕ 5,3% και Ελληνική Λύση 3,70%.

    Αντίστοιχα, στην εκλογική περιφέρεια της Λάρισας το 2019, με συμμετοχή του εκλογικού σώματος στο 62,73%, τα κόμματα έλαβαν τα εξής ποσοστά:

    ΝΔ 39,30%, ΣΥΡΙΖΑ 31,25%, ΠΑΣΟΚ 8,79%, ΚΚΕ 6,25% και Ελληνική Λύση 4,34%.

    Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λάρισας
    Όπως μετέδωσε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια εντοπίζονται τα παρακάτω χαρακτηριστικά, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να αποτυπώνεται σε αυτήν η πανελλαδική τάση με προσέγγιση ακριβείας, σχεδόν.

    Αγροτικός και αστικός ιστός, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθέτουν τον νομό.
    Ακόμα και η ηλικιακή διαστρωμάτωση έχει σημαντικά κοινά στοιχεία με το σύνολο της περιφέρειας.
    Με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να ανέρχονται στους 252.880, ακόμα και η συμμετοχή στη διαδικασία στο νομό πλησίασε πολύ την πανελλαδική, φτάνοντας στο 66,6%.
    Άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής, που την έχει μετατρέψει στο καλύτερο «exit poll» κάθε εκλογικής αναμέτρησης, είναι πως δεν υπήρξε ποτέ «κάστρο» κάποιου κόμματος.
    Αντίθετα, παραδοσιακά ακολουθούσε τις τάσεις της κοινωνίας και αποτύπωνε το κλίμα που υπήρχε.

    Πηγή:iefimerida.gr