Ο Γιάννης Αναστασίου αποτελεί μετά από μία διετία παρελθόν από τον πάγκο του Παναιτωλικού και με την παρουσία του κέρδισε μία θέση στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας.

Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκεται πλέον ο Παναιτωλικός, αφού από χθες (23/5) ο Γιάννης Αναστασίου δεν «κρατά» πια τα «ηνία» της ομάδας. Ετσι έπεσε η αυλαία μίας διετής συνεργασίας, από την οποία υπάρχουν πολλά ώστε να θυμόμαστε.

Ο 50χρονος τεχνικός ήρθε και έφυγε σα φίλος από το Αγρίνιο, αφού το «διαζύγιο», πιο σωστά η μη ανανέωση του συμβολαίου του, ήταν «βελούδινο» και ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον οι δρόμοι των δύο πλευρών συναντηθούν ξανά.

Με εκείνον στον πάγκο τα «καναρίνια» έπαιξαν κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, κυρίως την πρώτη του σεζόν (2021/22), όπου μάλιστα «φλέρταραν» με την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Novibet Κυπέλλου Ελλάδος όπου και «λύγισαν» στην παράταση και σε διπλά ματς από τον Ολυμπιακό.

Εκείνο το γκολ που σημείωσε ο Μασούρας στις καθυστερήσεις της ρεβάνς όταν και διαμόρφωσε το σκορ στα επίπεδα του 2-1 για τους «ερυθρόλευκους» και έστειλε το ζευγάρι στον έξτρα χρόνο, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα «what if» της «κυανοκίτρινης» ιστορίας. Τι θα γίνονταν δηλαδή αν το club έπαιρνε το «εισιτήριο» για τους «4».

Ευρύτερα οι πρώτες 45 ημέρες του 2022 ήταν εκ των κορυφαίων στη σύγχρονη ιστορία του Παναιτωλικού και φυσικά πιστώνεται μέρος τους. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα «καναρίνια» κέρδισαν (2-1) την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με τη «θρυλική» πλέον «οβίδα» του Μεντόσα, επικράτησαν 2-1 του Ολυμπιακού στην πρώτη νίκη της ιστορίας τους κόντρα στους «ερυθρολεύκους», νίκησαν με το εκκωφαντικό 4-2 στην Κρήτη τον ΟΦΗ και με 1-0 τον Παναθηναϊκό στο Αγρίνιο.

Στον Αναστασίου αξίζει και πρέπει να αποδοθούν πολλά, όχι μόνο τα παραπάνω. Στη φετινή και περσινή κανονική διάρκεια της λίγκας τα «καναρίνια» τερμάτισαν στην 7η και 9η θέση αντίστοιχα και έδειχναν να μένουν μακριά από κινδύνους υποβιβασμού, ενώ παίκτες όπως ο Καρέλης αναγεννήθηκαν στα «χέρια» του. Παράλληλα ο Παναιτωλικός παρουσιάζονταν σε θέση να κερδίσει οπουδήποτε (π.χ. επικράτησε φέτος στο Ηράκλειο, στα Ιωάννινα, στο Βόλο και τη Λαμία) και παρουσιάζονταν άκρως ανταγωνιστικός, ενώ ορισμένες φορές συνδύαζε το θέαμα με την ουσία.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η εικόνα των «κυανοκίτρινων» στα play-outs δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Οχι μόνο την τρέχουσα σεζόν όπου υπάρχουν «ελαφρυντικά» αν και η ουσία είναι πως ξεκίνησαν τη διαδικασία «άνετοι» ωστόσο με ρεκόρ 0-1-6 κινδύνεψαν άμεσα με υποβιβασμό, αλλά και πέρσι.

Σε 14 αγώνες του μίνι-τουρνουά, τις δύο τελευταίες σεζόν, τα «καναρίνια» έκαναν μία νίκη και γνώρισαν 10 ήττες και η επίδοσή τους ήταν άκρως προβληματική. Αλλωστε το παραδέχονταν και ο ίδιος, ενώ για φέτος όποια και αν ήταν τα «ζητήματα», όσο και αν επηρέσαν το 0-1-6 ήταν… πολύ κάπως.

Παράλληλα δεν εκμεταλλεύτηκαν τον παράγοντα έδρα και το «κλουβί» αποδείχθηκε η «αχίλλειος πτέρνα» τους. Με 3 μόνο τρεις νίκες σε 17 εκεί παιχνίδια τους (3-5-9) άφησαν το 2022/23 στο Αγρίνιο τους 37 από τους 51 βαθμούς που διεκδίκησαν, κάτι που τους «κόστισε» αρκετά.

Ετσι το «κεφάλαιο Αναστασίου» έκλεισε και καλώς η κακώς αυτή είναι η μοίρα για κάθε προπονητή. Εκείνος πάντως κέρδισε δικαίως μία θέση στην ιστορία της ομάδας, ήταν κύριος και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως δεν δούλευε/προσπαθούσε. Ωστόσο έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε και οι δύο πλευρές να αναζητήσουν κάτι διαφορετικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προσέφερε πολλά και έκανε μόνο φίλους. Ο Παναιτωλικός πραγματοποίησε με εκείνον βήματα μπροστά, ενώ και ο ίδιος «κέρδισε», προφανώς, πράγματα.

Τώρα για την επόμενη ημέρα και τη διάδοχη κατάσταση το προφίλ του αντικαταστάτη του θα είναι ανάλογο, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί η εκτός συνόρων αγορά. Αλλωστε ο «κυανοκίτρινος» σχεδιασμός προχωρά με γνώμονα και τις εισηγήσεις του που κατατέθηκαν κανονικά από μέρους του, παρότι δεν ήταν βέβαιο πως θα συνεχίσει (credit στο λογαριασμό του).

Τα ματς που θυμόμαστε περισσότερο από την παρουσία του στον «κυανοκίτρινο» πάγκο

-Το 2-1 επί του Ατρόμητου στις 19 Σεπτεμβρίου του 2021, όπου ήταν η πρώτη νίκη της περσινής σεζόν και μάλιστα μόλις τη 2η αγωνιστική και σε μία δύσκολη έδρα, αποτέλεσμα που έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση στα καναρίνια που προέρχονταν από παραμονή-θρίλερ μέσω των μπαράζ κόντρα στην Ξάνθη.
-Το 1-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στις 21 Νοεμβρίου του 2021, ήταν σε ένα χρονικό σημείο που η ομάδα προέρχονταν από πέντε σερί ήττες, είχε «χάσει» παίκτες με τραυματισμούς (π.χ. Βαρόνε με χιαστό) και εκείνο το παιχνίδι είχε αποκτήσει χαρακτήρα ντέρμπι.

-Το 2-1 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στις 16 Ιανουαρίου του 2022, για τον τρόπο που ήρθε καθώς ο Παναιτωλικός βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά και φυσικά το εντυπωσιακό γκολ του Μεντόσα που το έκρινε.

-Το 2-1 επί του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο μόλις τρεις ημέρες μετά, που όχι μόνο «κράτησε» την ομάδα στο «κόλπο» για την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αλλά ήταν και η πρώτη νίκη των «κυανοκίτρινων» επί των Πειραιωτών.

-Το 4-2 επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο στις 22 του μηνός, ελέω σκορ και ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας τα «καναρίνια» έκαναν τρεις μεγάλες «κολλητές» νίκες.

-Το 1-0 επί του Παναθηναϊκού στις 19 Φεβρουαρίου του 2022, αποτέλεσμα που ήρθε επί ενός «μεγάλου» αντιπάλου και «σφράγισε» τότε την παραμονή της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία.

-Το 3-1 επί του Αρη της 28ης Αυγούστου του 2022, τη 2η αγωνιστική της τρέχουσας χρονιάς, που ήταν και μόνη φετινή νίκη των «κυανοκίτρινων» επί του Big-5.

-Το 4-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες» στις 3 Οκτωβρίου του 2022, όπου σε ένα εκτός έδρας γειτονικό ντέρμπι ήρθε μία εκκωφαντική σε έκταση νίκη.
-Το 2-0 επί του Ατρόμητου στις 4 Ιανουαρίου του 2023, όχι μόνο επειδή ήταν το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς αλλά και ελέω του εντυπωσιακού γκολ που σημείωσε τότε ο Καρέλης.

-Το 3-2 επί του Βόλου στο Πανθεσσαλικό λίγο αργότερα (28/1), αποτέλεσμα που έβαλε, έστω και προσωρινά, τα «καναρίνια» στο κόλπο της εξάδας.
-To 1-0 επί του Ιωνικού στις 19 Φεβρουαρίου, που φαινομενικά έδειξε να «κλειδώνει» την άνετη παραμονή για την ομάδα.
-Το 2-2 με τον Λεβαδειακό στα πρόσφατα play-outs. Ο Παναιτωλικός είχε πάρει μόλις δύο βαθμούς σε επτά σερί ματς και σε συνάρτηση με τα άλλα αποτελέσματα κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό. Στην ανάπαυλα βρέθηκε να χάνει 2-0, όμως τελικά ισοφάρισε χάρις σε δύο γκολ του Πέδρο και έσωσε την παρτίδα. Αν έχανε ξανά, τώρα ίσως και να μιλούσαμε/γράφαμε διαφορετικά.
*Οι αναμετρήσεις είναι με χρονολογική σειρά.

Ο Γιάννης Αναστασίου του Παναιτωλικού με αριθμούς

708 ημέρες διήρκεσε η θητεία του στον πάγκο του Παναιτωλικού, καθώς η πρόσληψή του ανακοινώθηκε στις 14 Ιουνίου του 2021 και χθες, 23 Μαΐου 2023, έπεσαν οι τίτλοι τέλους.

72 είναι οι αγώνες που κοουτσάρισε τα «καναρίνια», σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ το ρεκόρ του ανήλθε 21-17-34.

50 ποδοσφαιριστές χρησιμοποίησε σε αυτά τα παιχνίδια. Οι Καρέλης, Ντουάρτε αγωνίστηκαν τα περισσότερα, 63 και 61 αντίστοιχα.

18 εξ’ αυτών σημείωσαν έστω ένα γκολ υπό τις οδηγίες του, ενώ πρώτος του σκόρερ ήταν ο Καρέλης με 23 τέρματα.


Πηγή