Ο κ. Ψαριανός έκανε ένα πρώτο σχόλιο για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε απολογισμό για την βαριά εκλογική ήττα.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αναλύσει τα αίτια της συντριβής, αυτή τη διαφορά των 21 μονάδων, και πώς έγινε, και του «ξέφυγαν» κάποιοι λόγοι. Μεταξύ αυτών ανέφερε πως ο λαός δεν ανάγνωσε το μήνυμα της απλής αναλογικής. Τι σημαίνει αυτό; Ο λαός ήταν υποχρεωμένος να αναλύσει τα εκλογικά συστήματα και να καταλάβει ότι πρέπει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ επειδή είχε απλή αναλογική; Αυτό μπάζει κάπως», ανέφερε αρχικά.

«Το θέμα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τι του συνέβη στην πραγματικότητα αλλιώς θα έκανε μία αυτοκριτική που δεν έχει κάνει αυτά τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, που ο ίδιος λέει ότι ήταν η χειρότερη κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ, ότι ζούσαμε με συσσίτια, για μαγκάλια και αυτοκτονίες που έλεγε το 2015. Δεν κατάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, τι ήθελε ο κόσμος να πει ως Αριστερά, ως ΣΥΡΙΖΑ και ποιά ήταν τα προτάγματα. Η αντιπολίτευση που έκανε ο Τσίπρας ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Χρειαζόταν μία σοβαρή, δυνατή αντιπολίτευση σε πάρα πολλά πράγματα. Για τα πανεπιστήμια, για την φύλαξη, για την ασφάλεια, για την φοροδιαφυγή, για πολλά πράγματα, είχε πολλούς τομείς που θα μπορούσε κάνει σκληρή αντιπολίτευση και δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά και προσπάθησε να πείσει τον κόσμο ότι ζούμε ανέστιοι και πένητες, και ο κόσμος του απάντησε ότι δεν είναι έτσι. Υπάρχει ακρίβεια, δεν μπορεί όμως να μας πείσει ο Τσίπρας ότι ζούμε σε ένδεια», συμπλήρωσε ο κ. Ψαριανός.

Για το γεγονός ότι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε διάλογος και οι συμμετέχοντες παρέδωσαν σε χαρτάκι τις παρατηρήσεις του, τοποθετήθηκε ο κ. Χατζησωκράτης.

«Πρώτον, σχετικά με την παρουσία του πρόεδρου του κ. Τσίπρα στην Κεντρική επιτροπή, ήταν σε μία ασφυκτική αίθουσα, ο κόσμος είχε ανάγκη να ακούσει «που πάει το πράγμα», όχι μόνο για τώρα αλλά και για μετά και ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Ο κ. Τσίπρας, ανέλαβε την αυτοκριτική, και την ευθύνη. Η συγγνώμη ήταν στο γεγονός ότι οι προτάσεις που κάναμε, δεν μπόρεσαν να περάσουν και να έχουν ανταπόκριση από τον λαό. Οι προτάσεις μας δεν συζητηθήκαν ευρύτερα και ήταν δική μας ευθύνη που δεν συζητήθηκαν. Τα μηνύματά μας για να γίνει αποδοχή, δεν πέρασαν. Ευθύνη είναι στα στελέχη και τα μέλη και πρωταρχικά με απόλυτη σαφήνεια είναι του ηγέτη, είπε με απόλυτη σαφήνεια. Δεν πέρασαν τα μηνύματα της πρότασης για πολιτική αλλαγή και απέναντι από εμάς υπήρχε η πρόταση της ΝΔ για σταθερότητα, και πέρασε αυτό», ανέφερε με τη σειρά του.

Τα μηνύματα δεν πέρασαν επειδή δεν επικοινωνήθηκαν σωστά ή επειδή δεν ήταν τα ίδια σωστά;

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησωκράτη, «εμείς λέγαμε να αλλάξουν τα πράγματα έτσι όπως είναι, να αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης, να μην έχουμε παρακολουθήσεις, να υπάρχει διαφορετική πολιτική σε όλα. Μέχρι στιγμής για παράδειγμα ο μισθός προσδιορίζεται με νόμο, εμείς λέμε να προσδιορίζεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Χάσαμε γιατί τα μηνύματα μας δεν πέρασαν στον κόσμο. Υπάρχει ένα ποσοστό που πήραμε που είναι πολύ μεγάλη ήττα, εμείς προσπαθούμε να δούμε που είναι το πρόβλημα. Ο αρχηγός έδωσε τη μάχη, τώρα έχουμε μία καινούρια μάχη. Θα ήταν υπεύθυνη στάση να πει τώρα ο αρχηγός ότι φεύγει μετά την ήττα κι να έρθει κάποιος να δώσει τη μάχη για 30 μέρες; Ο Τσίπρας δεν είναι ανεύθυνος, έχει την ευθύνη του αποτελέσματος. Ας δούμε τις εκλογές και αυτό είναι δική του απόφαση. Εμείς εκλέξαμε τον Τσίπρα και αυτό το επέλεξαν όλοι. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα θα το δούμε».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είναι τιμητικό για ένα κόμμα να μιλάει ο αρχηγός μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα και η Κεντρική Επιτροπή να είναι βουβά τα στελέχη. Το αποτέλεσμα των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ είναι αφετηρία και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να έχουμε στο πεδίο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, ανατροπή πολιτικών συσχετισμών. Η 21η Μαΐου έχει δημιουργήσει μία δυναμική, εμείς λέμε ότι η δυναμική του εκλογικού αποτελέσματος οδηγεί σε αυτοδυναμία. Εμείς θέλουμε να γίνουμε ο άλλος πόλος απέναντι στη ΝΔ. Όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ θα κάνουν πάρτι. Έκαναν πάρτι το 2019 και την προηγουμένη Κυριακή έκαναν ακόμα μεγαλύτερο πάρτι. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε καν την εντολή», τόνισε.

Και πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος: «Εμείς λέμε ότι εκτός από σοβαρή κυβέρνηση η χώρα πρέπει να έχει και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση και να υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση απέναντί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μην κάνει πάρτι, να μην υπάρχει αυτό με τον χάρτη που βάφτηκε όλος μπλε, και δεν έχει γίνει ποτέ αυτό το πράγμα, ούτε το 1974. Είναι προφανές ότι ο χάρτης βάφτηκε μπλε εξαιτίας του Τσίπρα. Έχει έναν μεγάλο χορηγό η ΝΔ και αυτού, δεν υπήρχε εναλλακτική»

Για αν απέδωσε το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «εμείς ξέρουμε ότι τα ποσοστά μας είναι ανεβασμένα και στις επόμενες εκλογές διεκδικούμε να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα η τακτική που έχει χαραχθεί οδηγούν το ΠΑΣΟΚ ακόμα και σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι δυνατόν να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι να γίνει στις 25 Ιουνίου. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα».


Πηγή