Εδώ και δύο συνεχόμενες μέρες έχουν γίνει πάνω από 164 εκατομμύρια συνδέσεις επιχειρήθηκαν να γίνουν στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, για τις απολυτήριες εξετάσεις.

Σε πολλά σχολεία της Ελλάδος μπλόκαρε το σύστημα και τα θέματα δόθηκαν με καθυστέρηση, ενώ τα παιδιά έδωσαν στη συνέχεια κανονικά τις εξετάσεις τους.

Τα αποτελέσματα θα έβγαιναν μέχρι χθες το βράδυ για τους μαθητές της τρίτης λυκείου ενώ σήμερα θα βγουν τα αποτελέσματα των προαγωγικών για τους μαθητές 1ης και 2ας λυκείου, για τους μαθητές των σχολείων όπου δημιουργήθηκε πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται πως, οι προαγωγικές εξετάσεις τελειώνουν στις 15 Ιουνίου. Νωρίτερα τελειώνουν οι απολυτήριες εξετάσεις και από την Παρασκευή τα γενικά λύκεια και από την Πέμπτη τα επαγγελματικά, ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Δευτέρα και Τρίτη ξεκίνησε μία μεγάλη κυβερνοεπίθεση από 114 χώρες στο σύστημα μετάδοσης θεμάτων. Συγκεκριμένα μπήκαν στο σύστημα εκατομμύρια χρήστες και καθυστέρησαν την μετάδοση των θεμάτων περί τις 3-4 ώρες.

Από το υπουργείο Παιδείας διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρξε θέμα διαρροής θεμάτων, αλλά υπήρξε θέμα αναφορικά με την εξέταση. Το σύστημα των Πανελλαδικών είναι απόλυτα διασφαλισμένο, η μετάδοση είναι δορυφορική, είναι άλλη η πλατφόρμα και άλλο σύστημα με πολλές δικλείδες ασφαλείας.

Το πρόβλημα με την Τράπεζα Θεμάτων δημιουργήθηκε καθώς έγιναν 280.000 προ9σπάθειες ανά δευτερόλεπτο, να μπουν στο σύστημα. Συγκεκριμένα είχαμε 165 εκ. χτυπήματα σε 1 ώρα που προέρχονταν από 114 διαφορετικές χώρες. Αυτό σημαίνει πως το κόστος της επίθεσης ξεπέρασε τις 200.000 ευρώ.

Έχει επέμβει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχει δοθεί εντολή στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αρχίσουν να ψάχνουν να βρουν τις γραμμές και από πού ξεκίνησαν οι επιθέσεις.


Πηγή