Οι εικόνες από drone κόβουν την ανάσα. Όπου και να στρέψει κανείς το βλέμμα αντικρύζει στραπατσαρισμένα βαγόνια το ένα πάνω στο άλλο, τσακισμένα σαν κλαδάκια, άμορφες μάζες σιδηρικών, και αμέσως καταλαβαίνει τη σφοδρότητα με την οποία συγκρούστηκαν τα δύο τραίνα.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πρώτα εκτροχιάστηκαν 10 με 12 βαγόνια του ενός συρμού και σκορπίστηκαν στις διπλανές ράγες.

Κατά τραγική σύμπτωση, περνούσε μία δεύτερη αμαξοστοιχία που έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στα εκτροχιασμένα βαγόνια.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ένα τρίτο τραίνο, ένα σταματημένο εμπορικό, ήταν αυτό που προκάλεσε τον εκτροχιασμό των βαγονιών.

«Ξύπνησα και άκουσα ένα δυνατό θόρυβο την ώρα που το τρένο εκτροχιάστηκε. Είχα ξαπλώσει στο πάνω μέρος της κουκέτας και κρατιόμουν από τον ανεμιστήρα. Όταν το τρένο σταμάτησε κατάφερα να συρθώ έξω», ανέφερε επιβάτης της αμαξοστοιχίας.

Δεκάδες σωστικά συνεργεία και εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη του εντοπισμού και του απεγκλωβισμού επιζώντων.

Δυστυχώς για κάποιους ήταν πολύ αργά. Στις ράγες κείτονται πτώματα σκεπασμένα με λευκά σεντόνια πριν μεταφερθούν σε αίθουσα μακριά από τα βλέμματα.

Μέχρι τώρα, ο τραγικός απολογισμός μιλάει για περίπου 300 νεκρούς και για πάνω από χίλιους τραυματίες.

Τα κοντινά νοσοκομεία έχουν γεμίσει και αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το σημείο της σύγκρουσης επισκέφτηκε ο υπουργός Σιδηροδρόμων της χώρας, ο οποίος σύρθηκε κάτω από τα τσακισμένα βαγόνια.

«Όλη μας η προσοχή στρέφεται τώρα στις επιχειρήσεις διάσωσης. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι οι σοβαρά τραυματισμένοι θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία και θα τους δοθεί η απαραίτητη περίθαλψη», δήλωσε ο Ασουίνι Βάισναου, υπουργός Σιδηροδρόμων Ινδίας.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, που έφτασε με ελικόπτερο στο κρατίδιο Οντίσα, δήλωσε συντετριμμένος.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ινδίας έχει το μεγαλύτερο μήκος γραμμών στον κόσμο όμως οι γερασμένες υποδομές και η κακή συντήρηση οδηγούν συχνά σε δυστυχήματα. Πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται με 14.000 τρένα κάθε μέρα.

Μόνο το 2021, σκοτώθηκαν σχεδόν 16 χιλιάδες άνθρωποι σε περίπου 18 χιλιάδες σιδηροδρομικά ατυχήματα και δυστυχήματα.


Πηγή