Πυρκαγιές χωρίς προηγούμενο.

Ο Καναδάς βιώνει τις χειρότερες πυρκαγιές της ιστορίας του με τα πύρινα μέτωπα να εξαπλώνονται ταχύτατα στις ανατολικές ακτές.

Μόνο γύρω από το Κεμπέκ μαίνονται περισσότερες από 100 πυρκαγιές με τις Αρχές να έχουν ζητήσει για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση 11 χιλιάδων πολιτών.

Από τις αρχές του έτους, έχουν καεί πάνω από 27 εκατομμύρια στρέμματα στον Καναδά, κάτι που σημαίνει οκταπλάσια ή εννεαπλάσια έκταση σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.

Έχουν καταγραφεί 214 ενεργά μέτωπα, ενώ 93 πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ο Καναδάς έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια και ήδη έχουν ριχτεί στη μάχη εκατοντάδες πυροσβέστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και το Μεξικό.

Όλοι είναι φανταστικοί. Υπάρχουν ντόπιοι πυροσβέστες- εθελοντές που έχασαν τα σπίτια τους όσο πάλευαν για τα σπίτια των γειτόνων τους. Και είναι πάρα πολύ ωραίο να βλέπεις πόση υποστήριξη υπάρχει. Και είμαστε πολύ ευγνώμονες.

Ο πύρινος εφιάλτης για φέτος ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου όταν ξέσπασαν φωτιές στις δυτικές επαρχίες Σασκάτσουαν και Αλμπέρτα με την σκυτάλη να παίρνει ο ανατολικός Καναδάς και συγκεκριμένα η Νέα Σκωτία και το Κεμπέκ.

Η Βρετανική Κολομβία, η Αλμπέρτα, το Σασκάτσουαν, στα βορειοδυτικά, η Μανιτόμπα, το Οντάριο και πιο πρόσφατα η Νέα Σκωτία και το Νιου Μπράνζγουικ έχουν βιώσει σοβαρές πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων Καναδών, συμπεριλαμβανομένων πολλών αυτόχθονων κοινοτήτων.

Οι ειδικοί καλούν τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός καθώς τα δεδομένα αλλάζουν με αστραπιαίους ρυθμούς και κανείς δεν είναι ασφαλής.

Οι Αρχές ζήτησαν και τη συνδρομή του στρατού για τη μεταφορά τροφίμων, καυσίμων και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης.

Ο Καναδάς είναι ο πρώτος αποδέκτης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω της εγγύτητάς του με το Βόρειο Πόλο και τα τελευταία χρόνια βιώνει ακραία καιρικά φαινόμενα.


Πηγή