Οι «μονομάχοι» των νέων εκλογών θέλουν να αποφύγουν λάθη και αστοχίες που θα μπορούσαν να «θολώσουν» το αφήγημα των κομμάτων αλλά και την ιεράρχηση των θεμάτων που τίθενται ενόψει της 25ης Ιουνίου.

Ο πρωταρχικός στόχος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν είναι άλλος από το να καταφέρει να σχηματίσει μία «ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η οδυνηρή ήττα της 21ης Μαΐου προκάλεσε σοκ και αμηχανία στην Κουμουνδούρου.

Τα ποσοστά για την αυτοδυναμία

Κατά τα λοιπά, έχει αρχίσει να φουντώνει η συζήτηση και να υπάρχουν αρκετά σενάρια σχετικά με το αν θα προκύψει τελικά μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Και αυτό, διότι ακόμη και στην περίπτωση που επαληθευτούν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν να παραμένει η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ κοντά στις 20 ποσοστιαίες μονάδες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν δύο κόμματα τα οποία «φλερτάρουν» με την είσοδό τους στη Βουλή.

Καθοριστικό ρόλο στο πόσο εύκολα θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν θα διαδραματίσει μόνο το ενδεχόμενο να έχουμε επτακομματική Βουλή αλλά και ποιο θα είναι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν πιάνουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή, το όριο αυτοδυναμίας σε σχέση με τα κόμματα που δεν μπαίνουν στη Βουλή θα διαμορφωθεί ως εξής:

38,5%  με 6%  εκτός

38,3%  με 7%  εκτός

38%     με 8%   εκτός

37,7%  με 9%   εκτός

37,5%  με 10% εκτός

Οι έδρες

40% με 7% εκτός  157 έδρες

41% με 7% εκτός 160 έδρες

43% με 7% εκτός 166 έδρες

Συγκεκριμένα:

Νέα Δημοκρατία: 40,79

ΣΥΡΙΖΑ: 20,07

ΠΑΣΟΚ: 11,46

KKE: 7,23

Ελληνική Λύση: 4,45


Πηγή