Ο Γιάννης Μελάς, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Η ΝΔ δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα για την Υγεία, αλλά έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πράγματι, δεν είναι όλα καλά θα πρέπει να διορθώσουμε πολλές παθογένειες για να φτάσουμε στο σημείο που πρέπει. Περάσαμε μία πολύ μεγάλη υγειονομική κρίση στην οποία υπήρξαν οι απαραίτητες ενισχύσεις».

Ενώ, ειδικά για τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ σχολίασε: «Έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ, από 3,8 δις που ήταν οι δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 35%. Στο πρόγραμμά μας για αυτή την τετραετία που έρχεται έχουμε πει ότι από το ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσουμε με 1,5 δις περαιτέρω το ΕΣΥ».

Ο Γιώργος Καραμέρος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ειδικά για τις ελλείψεις που υπάρχουν στην ανατολική Αττική.

«Είναι ενδεικτική η περίπτωση της εγκύου στην Νέα Μάκρη και μάλιστα, χθες υπήρξε μία σχετική διαμαρτυρία των πολιτών, ακριβώς γιατί τόσο οι πολίτες όσο και οι επισκέπτες ζουν με την ανασφάλεια. Είναι διαφορετικό να υπάρχουν 85 ασθενοφόρα στην Αττική κι είναι διαφορετικό να υπάρχουν 52. Είναι διαφορετικό να είναι στελεχωμένα τα Κέντρα Υγεία -όπως ήταν το 2019 – και είναι διαφορετικό που το προσωπικό πήγε στα νοσοκομεία για την πανδημία και δεν γύρισε ποτέ. Είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της ΝΔ όταν ο κ. Μητσοτάκης το 2019 έλεγε ότι θα σας εκπλήξουμε κι ότι θα είναι τρομακτικές οι αλλαγές στην υγεία, χρησιμοποιήσουμε τους πόρους για απευθείας αναθέσεις».

Σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ σχολίασε ο κ. Καραμέρος: «Το λένε και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, το εγκατέλειψαν γιατί το σχέδιο τους είναι η ιδιωτικοποίηση. Ο κ. Πνευματικός πριν τις δηλώσεις για διαλογή των ασθενών είχε τοποθετηθεί σε διάφορες εκδηλώσεις εξυμνώντας την παροχή υπηρεσιών υγείας από τους ιδιώτες».

Στην συνέχεια ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παράθεσε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ: «Εμείς λέμε 380 τοπικές μονάδες υγείας και 15 χιλιάδες στοχευμένες προσλήψεις, ώστε να υπάρχει σταθερότητα».

Ειδικά για τις δηλώσεις τις κα Λινού στο παρελθόν, όπου η ΝΔ αναφέρει ότι είναι παρεμφερείς με αυτές του κ. Πνευματικού ανέφερε ο Γιώργος Καραμέρος ότι δεν είναι παρεμφερείς.

«Η κα Λινού δεν λέει διαλογή ασθενών με βάση το κόστος της θεραπείας. Λέει οι ασθενείς που πια χρειάζονται παρηγορητική νοσηλεία, να μπορούν να την έχουν στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερο ΕΣΥ».

Ο Γιάννης Αμοιρίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Η Ελλάδα έχει μία ιδιαιτερότητα όσον αφορά την γεωγραφική της κατάσταση. Έχει πολλά νησιά, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτήσει στο μέλλον έναν νέο σχεδιασμό για όλα τα πράγματα και κυρίως στο ΕΣΥ. Έχουμε χαρακτηρισμό για την χώρα μας για υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Η ΝΔ τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να δώσει ένα δείγμα δήθεν ευημερίας σε όλα επίπεδα».

Αναφορικά με την θέση που έχει το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της υγείας επεξήγησε ο κ. Αμοιρίδης: «Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έδωσε βάση στην δημόσια Υγεία και δημιούργησε το ΕΣΥ και σήμερα προτείνει μία μεγαλύτερη επένδυση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει ένα νέο ΕΣΥ, ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα μπορεί να ακουμπήσει σε όλους τους Έλληνες».

Στα επιχειρήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αντίτεινε: «Και τα δύο κόμματα έχουν κυβερνήσει κι δεν έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα στο σύστημα υγείας που πρέπει να διορθωθούν. Τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία έγιναν επί ΠΑΣΟΚ, δεν δημιουργήθηκαν τώρα. Η κυβέρνηση αν είχε την πρόθεση να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα, δεν θα είχε αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία κατά 35%».

Αντιπαράθεση για τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ο Γιώργος Καραμέρος είπε: «Το επικίνδυνο παιχνίδι με τα εθνικά θέματα και δη με την μουσουλμανική μειονότητα στην Ροδόπη είναι ένα παιχνίδι που το ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα. Εδώ γίνεται μία προσπάθεια η μουσουλμανική μειονότητα – που εμείς λέμε –  να παρουσιαστεί με διάφορα κυπατζίδικης προέλευσης στοιχεία».

Ενώ, ο κ. Αμοιρίδης σχολίασε σχετικά: «Είναι απαράδεκτο για αυτόν που τον λέει και για αυτόν που το ανέχεται και προσπαθεί να το δικαιολογήσει. Από την άλλη, έχουμε την κα Μπακογιάννη που είπε ”ψηφίστε μας , αλλιώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω”».


Πηγή