Φόβος όλων είναι πως ο τραγικός αριθμός θα αυξηθεί περισσότερο τις επόμενες ώρες, καθώς πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από το Λιμενικό, αναφέρουν πως πάνω στο σκάφος επέβαιναν έως και 500 άτομα, ίσως και περισσότερα.

Οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό, σύμφωνα με μαρτυρίες, φέρονται να κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

«Γίνεται πολύ μεγάλη επιχείρηση»

«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγεται στα ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα αλλά σε ελληνικό SRR», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου.

Στην περιοχή βρίσκονται «τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο και 8 παραπλέοντα σκάφη».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, η εικόνα για το πόσα άτομα επέβαιναν στο αλιευτικό δεν είναι σαφής, ωστόσο είναι γνωστό ότι στο «25 με 30 μέτρα σκάφος, ήταν πάρα πολλά άτομα στοιβαγμένα στο εξωτερικό του. Για το εσωτερικό, δεν έχουμε εικόνα. Οποιοδήποτε νούμερο δεν είναι ασφαλές, καθώς δεν έχουμε εικόνα το πόσα άτομα υπήρχαν μέσα τα αμπάρια».

Το χρονικό

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι από τη FRONTEX αλλά και παραπλέοντα σκάφη, χωρίς να ζητά βοήθεια.

Το Λιμενικό που έφτασε στο σκάφος με περιπολογικό πλοίο, αλλά και ελικόπτερο μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων κατ’ επανάληψη ρώτησε αν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια, με την απάντηση να είναι αρνητική.

Χθες το απόγευμα, φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν άλλη βοήθεια, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία. Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης το σκάφος, οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, πέρα από τη συνδρομή.

Άγνωστος ο αριθμός των επιβατών

Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του Λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο σκάφος επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών, και παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το σκάφος του Λιμενικού παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό που συνέχιζε την πορεία του, ώσπου τα ξημερώματα σήμερα το αλιευτικό ανετράπη και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στον βυθό άγνωστο αριθμό επιβατών του.

Από εκείνη την στιγμή και μετά ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.


Πηγή