Συνολικά 79 άνθρωποι περισυνελέγησαν ανοιχτά της Πύλου μετά την ανατροπή του αλιευτικού που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι μέχρι στιγμής είναι 78, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι ανάμεσα τους βρίσκεται μία γυναίκα. Έχουν διασωθεί 104 άντρες με καταγωγή την Αίγυπτο, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες με το αλιευτικό ταξίδεψαν τουλάχιστον 600 άνθρωποι.

Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας έχουν αρκετοί από τους διασωθέντες και οι υπόλοιποι βρίσκονται στις αποθηκες του λιμανιού. Οι μαρτυρίες τους θα διαλευκάνουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Μεσογείου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας η προανάκριση, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 7 προσαγωγές ατόμων που φέρονται ως διακινητές.

Αναζητούν τους δικούς τους

Συγγενείς αγνοουμένων έχουν φθάσει στην Ελλάδα και αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Ανάμεσα τους και ένας Αιγύπτιος που ταξίδεψε από την Κύπρο για να μάθει αν ο συγγενής του είναι ζωντανός, αν είναι μέσα στη λίστα των νεκρών ή αν έχει εγκλωβιστεί στα αμπάρια του αλιευτικού.

Ο Μανώλης Μάκαρης, γιατρός του νοσοκομείου Καλαμάτας, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που περιέθαλψε και συνομίλησε με τους επιζώντες. Συγκινημένος περιέγραψε όσα του μετέφεραν οι διασωθέντες.

«Εγώ να σας πω η στιγμή που συγκινήθηκα πάρα πολύ ήταν όταν έδωσα το τηλέφωνό μου να πάρουν να επικοινωνήσουν, να μιλήσουν με την οικογένεια τους στην Αίγυπτο. Αυτό με συγκίνησε», είπε και ανέφερε πως ασθενής του μίλησε για  μεγάλο αριθμό παιδιών στο σκάφος.

Αμέσως μετά τις επικοινωνίες που έκαναν οι διασωθέντες με τους δικούς του, το κινητό του γιατρού κατακλύστηκε από μνήματά και κλήσεις από συγγενείς αγνοουμένων.

Το ταξίδι του θανάτου

Το αλιευτικό μήκους περίπου 30 μέτρων που δεν έφερε επωνυμία και σημαία ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης, με επιβάτες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη και προορισμό την Ιταλία.

Στις 2.30 τα ξημερώματα και ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές, ξαφνικά μετά από κλυδωνισμό το αλιευτικό βούλιαξε και βυθίστηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, βάθους 5269 μέτρων. Ένα απο τα φορτηγά πλοία που βρίσκονταν στη περιοχή προμήθευσε με τρόφιμα τους μετανάστες οι οποίοι ζήτησαν να τους αφήσουν να πλεύσουν προς την Ιταλία.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του θαλάμου επιχειρήσεων στον Πειραιά από τον αντίστοιχο της Ρωμης για πληροφορία από ΜΚΟ σύμφωνα με την οποια σκαφος με εκατοντάδες προσφυγες και μεταναστες βρισκεται νότια της Πελοποννήσου.

«Το πιο πιθανό αίτιο είναι κάποιο παρακείμενο πλοίο να πέρασε και να έκανε κύματα. Το πλοίο, έτσι όπως είναι φορτωμένο, έχει οριακά ευστάθεια. Μπορούσε από ένα μικρό κυματισμό να ανατραπεί. Αυτό που περιέγραψαν κάποιοι διασώστες είναι ότι υπήρξε ένα κούνημα και αμέσως έγινε ανατροπή. Επομένως, ήταν οριακή η ευστάθεια του σκάφους», δήλωσε ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ.

Οι έρευνες για τυχόν επιζώντες συνεχίζονται ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται 4 νοσοκομεία της Πελοποννήσου.

Σε εξέλιξη οι έρευνες των συνεργείων διάσωσης

Η επιχείρηση έρευνας – διάσωσης συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Πέμπτης, ενώ το Λιμενικό Σώμα και ο Ερυθρός Σταυρός διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες λιγοστεύουν για τον εντοπισμό αγνοούμενων. Μαρτυρίες διασωθέντων αναφέρουν πως στα αμπάρια βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, με ορισμένους να αναφέρουν πως υπήρχαν περίπου 100 παιδιά στο αλιευτικό σκάφος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 6 – 7 προσαγωγές, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν συλλήψεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής ο αριθμός αυτών.


Πηγή