Οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως μιλούν ακόμα και για αιματηρό επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους έξι άτομα.
Οι μετανάστες μιλούν για ξυλοδαρμούς από τους διακινητές, οι συγγενείς εξακολουθούν να ψάχνουν κάποια ελπίδα.
Δημοσιογράφος: Είσαι σίγουρος ότι ήταν μέσα στη βάρκα;
Συγγενείς: Ναι ναι τηλεφώνησε στον πατέρα του και είπε πάω με αυτό το καράβι στην Ιταλία, την προηγούμενη εβδομάδα την Παρασκευή. Δεν είναι μέσα στη λίστα θα πάω στο νοσοκομείο να ρωτήσω πού είναι. Ελπίζω να με βοηθήσουν να τον βρω.
«Το πλήρωμα κάποιου πλοίου πέταξε νερό όμως το πήραν όλο οι Αιγύπτιοι και σε μας δεν έδωσαν. Τσακωθήκαμε μεταξύ μας και μετά έδωσαν και σε μας νερό.
»Μετά έβαλαν μπρος τη μηχανή και συνεχίσαμε το ταξίδι. Μισή ώρα μετά σταμάτησε και η πάλι η μηχανή. Καθόμουν στα γόνατα και διάβαζα προσευχές γιατί φοβόμουν. Ξαφνικά άρχισε να γέρνει και να βάζει νερά», περιγράφει διασωθέντας από το ναυάγιο.
Εγκλωβισμένοι στα αμπάρια, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες χάθηκαν στον βυθό.
Και συμπληρώνει στην μαρτυρία του ο διασωθέντας: «Η γυναίκα και τα παιδιά μου ήταν σε αμπάρι. Η γυναίκα μου φορούσε πράσινα ρούχα και μαντίλι. Και τα δύο μου παιδιά φορούσαν κόκκινο πουκάμισο και παντελόνι με τιράντες».
Μέσα σε αυτό το κλίμα τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή για τα αίτια του ατυχήματος, ενώ το Λιμενικό απάντησε με ανακοίνωση του.
Με ρεπορτάζ του το CNN αναφέρει: «Υπάρχει έρευνα για την Ελληνική Ακτοφυλακή τι έκαναν και τι δεν έκαναν ποια είναι η συμπεριφορά των Ελληνικών Αρχών στην κρίση της Μεσογείου; Η ελληνική ακτοφυλακή είναι γνωστή για την βιαιότητα της».
Το BBC έλαβε στοιχεία που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αναφορές της ελληνικής ακτοφυλακής.
Ενώ το κανάλι Sky News σημειώνει: «Οι οικογένειες των Πακιστανών ψάχνουν απαντήσεις για αυτούς που αναζητούνται από το υπερφορτωμένο σκάφος».
Το Λιμενικό Σώμα με ανακοίνωσή του εξηγεί: «Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του αλιευτικού σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.
»Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το αλιευτικό σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ».
Την ίδια ώρα έρευνα κάνει και ο ΟΗΕ.
«Στις 23.45 το αλιευτικό σταμάτησε να κινείται, στις 23.50 τους δόθηκε ένας μικρός κάβος με σκοπό να το προσεγγίσουμε και να διαπιστώσουμε τι χρειάζεται Σας παραδίδουμε ένα DVD με βίντεο», ανέφεραν οι λιμενικοί στον ανακριτή.
Σε νέο επεισόδιο με δουλεμπορικό σκάφος ανοιχτά της Καλύμνου το Λιμενικό διέσωσε 68 μετανάστες Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των νέκρων.
Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο πήραν οι 9 διακινητές
Οι εννέα διακινητές βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή στα δικαστήρια Καλαμάτας και στη συνέχεια πήραν το δρόμο πίσω στα κρατητήρια, καθώς οι δικηγόροι τους ζήτησαν και έλαβαν 24ωρη προθεσμία, με την απολογία τους να αναμένεται αύριο, Τρίτη, στις 10:00.
Ο λόγος της 24ωρης προθεσμίας έγκειται στο γεγονός ότι οι δικηγόροι θέλουν να μελετήσουν την υπόθεση, καθώς οι Αρχές έλαβαν συμπληρωματικές καταθέσεις από πέντε διασωθέντες το Σάββατο και άλλες τέσσερις την Κυριακή.
Οι διακινητές από την πλευρά του αρνούνται τις κατηγορίες, πλην ενός ο οποίος παραδέχτηκε ότι είχε συντονιστικό ρόλο, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι το έκανε αυτοβούλως για να επικρατήσει τάξη στο κατάστρωμα.
Πηγή