Χριστόφορος Μπόκας: Είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί, να παλέψουμε για να σώσουμε ανθρώπους και περιουσίες από τις πυρκαγιές agrinio24.gr agrinio24 team

Εχοντας μπροστά μας τους πλέον επικίνδυνους μήνες για εκδήλωση πυρκαγιών, το tempo24 συζήτησε με τον Αρχιπύραρχο, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Δυτικής Ελλάδας Χριστόφορο Μπόκα για το κατά πόσον είναι προετοιμασμένες οι υπηρεσίες , προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές, ώστε να προστατευθούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, σε μια περιόδο όπου η κλιματική αλλαγή έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Ο κ. Μπόκας ανέλυσε τις ενέργειες , τους στόχους και την προετοιμασία που έχει ήδη γίνει σημειώνοντας:

Κατά αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με το κοινό σας.
Διανύοντας ήδη το δεύτερο μήνα της αντιπυρικής περιόδου του 2023 και ως Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, θεωρώ σημαντική, την επικοινωνία με κάθε πρόσφορο τρόπο με τους πολίτες της περιοχής μας, προκειμένου, να κοινωνήσω προς όλους μήνυμα εμπέδωσης ασφάλειας και διαβεβαίωσης, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και οι συναρμόδιοι Φορείς στη Δυτική Ελλάδα, είναι έτοιμοι να πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους για την αποτροπή έναρξης και -απευχόμενος- την καταστολή, κάθε δασικής ή αγροτικής πυρκαγιάς, διασφαλίζοντας τη ζωή, την περιουσία των πολιτών, αλλά και το φυσικό πλούτο της χώρας.

-Πόσο έτοιμοι είμαστε για  τους “επικίνδυνους” καλοκαιρινούς μήνες;

Εφαρμόζοντας το τρίπτυχο «Πρόληψη, Προετοιμασία, Ετοιμότητα», σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Π.Π. και υλοποιούμενο μέσα από τις διαταγές και το σχεδιασμό του Αρχηγείου μας πανελλήνια, αλλά και από εμάς, για τη Δυτική Ελλάδα, κρίνω ότι βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο από άποψη προετοιμασίας, καθώς φέτος έχει αναμορφωθεί ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές, έχει ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού, η εκπαίδευση των εθελοντών (τόσο του Π.Σ., όσο και των εθελοντικών οργανώσεων), έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση πυροσβεστικών δυνάμεων από έτερες ευρωπαϊκές χώρες στην Π.Ε. Ηλείας (πρόγραμμα pre-Positioning από Γερμανία, Μάλτα, Σλοβακία), ήδη υφίσταται για την ευρύτερη περιοχή, η διασπορά εναερίων πυροσβεστικών μέσων, στα αεροδρόμια Ανδραβίδας, Αράξου, Ακτίου, έχει οριστικοποιηθεί η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ., στην εκπομπή αμιγών περιπολικών σε πολλές περιοχές, σε Δείκτες Επικινδυνότητας «4» και «5» , παράλληλα με τις δικές μας δράσεις, ενώ τόσο από τα Σ.Τ.Ο. και Σ.Ο.Π.Π., όσο και από τις επιτυχημένες ασκήσεις ετοιμότητας που διενεργήθηκαν (επί χάρτου, αλλά και επί του πεδίου με τη χρήση μέσων και προσωπικού όλων των Φορέων και Αρχών), έχουμε διαπιστώσει τη θέληση, τη δέσμευση και την προσπάθεια, όλου του εμπλεκόμενου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας της περιοχής μας, στην πρόληψη, την ετοιμότητα, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Λ. Σ.- Ελ. Ακτ., του ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών, για την πρόληψη, αλλά και
καταστολή, η δυνατόν εν τη γενέσει της, οποιασδήποτε πυρκαγιάς εν υπαίθρω.
Ο σχεδιασμός του Π.Σ. βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, με την εκπομπή δασικών περιπολικών σε καίρια ή επικίνδυνα σημεία, τόσο υδροφόρων όσο και μοτοσυκλετών της ομάδας ΘΗΣΕΑΣ, ενώ καθημερινά αεροχήματα (drones) της ομάδας ΙΚΑΡΟΣ της Υπηρεσίας μας, ίπτανται εποπτεύοντας περιοχές με επιβαρυμένο ιστορικό πυρκαγιών.

Αναφορικά με τον πως αντιμετωπίζονται περιπτώσεις εμπρησμών ο κ. Μπόκας είναι σαφής:

Είναι γεγονός, πως οι καιρικές συνθήκες έως σήμερα, αποτέλεσαν ένα καλό σύμμαχο μας, όμως το καλοκαίρι και οι επικίνδυνοι μήνες του είναι μπροστά μας και υπάρχουν προβλήματα, που αναζητούν λύση, όπως τα ακαθάριστα οικόπεδα, η ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων στην ύπαιθρο, η συσσώρευση φυτικής ύλης εντός των δασικών εκτάσεων, η αμελή συμπεριφορά κάποιων συμπολιτών με διενέργεια καύσεων και θερμών εργασιών στην ύπαιθρο, χωρίς να ξεχνούμε και τις εκ προθέσεως, κακόβουλες ενέργειες κάποιων, για ιδιοτελείς ή εγκληματικούς σκοπούς.
Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τα απαιτούμενα εργαλεία για την πάταξη και τιμωρία, αμελών ή εκ προθέσεως ενεργειών, με την αναθεώρηση των οικείων Πυροσβεστικών Διατάξεων και την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, με την επιβολή διοικητικών προστίμων, από τους Δήμους και το Π.Σ., αλλά και την επιβολή ποινικών
διώξεων σε βαθμό κακουργήματος, σε περιπτώσεις εμπρησμών σε δάση ή και δασικές εκτάσεις, ιδίως εάν η πυρκαγιά λάβει έκταση.
Εδώ θα ήθελα να είμαι απόλυτα σαφής. Οι διαταγές που έχουν δοθεί τόσο από την ηγεσία του Π.Σ., όσο και από εμένα προσωπικά, προς τους ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους των Ανακριτικών Γραφείων των Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας, του Κλιμακίου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, αλλά και του Μεικτού Κλιμακίου ΕΛ.ΑΣ. – Π.Σ., είναι να υπάρξει προτεραιότητα στις εξιχνιάσεις εμπρησμών σε δασικές εκτάσεις, αυστηρή εφαρμογή των μέτρων και διαδικασιών επιβολής προστίμων και την εφαρμογή της αυτόφωρης ποινικής διαδικασίας σε κάθε περίπτωση.
Θα είμαστε αμείλικτοι σε οποιοδήποτε θεωρεί πως μπορεί να θέτει εστία πυρκαγιάς εντός αντιπυρικής περιόδου και θα εφαρμοστεί, κατά περίπτωση, η νομοθεσία στο πλήρες εύρος της.
Όντας οπαδός της ρήσης που αποδίδεται στον Αριστοτέλη ως απάντηση στον Μέγα Αλέξανδρο, πως « Τύχη δεν υπάρχει. Τύχη είναι όταν η εξαιρετική σκληρή προετοιμασία, συναντά την προσπάθεια και την ευκαιρία», θέλω να τονίσω και να διαβεβαιώσω προς κάθε κατεύθυνση, πως παρά την κλιματική αλλαγή που όλοι βιώνουμε έντονα, τις όποιες αντιξοότητες, ελλείψεις και προβλήματα, όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και το Π.Σ. ως πρωτεύον βραχίονας αυτής, θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έχοντας ως μοναδικό στόχο την ασφάλεια των πολιτών και του πλούτου της χώρας.

Πηγη: tempo24.news

The post Χριστόφορος Μπόκας: Είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί, να παλέψουμε για να σώσουμε ανθρώπους και περιουσίες από τις πυρκαγιές first appeared on agrinio24.gr.


agrinio24.gr