Λοβέρδος: «Αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό – Χθες γιορτή σήμερα δουλειά»

Ο κ. Λοβέρδος μίλησε για το αποτέλεσμα των εκλογών, την 8κομματική Βουλή με την ενισχυμένη αναλογική, αλλά και για το «φαινόμενο» Σπαρτιάτες.

«Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, θα μπορούσαν να μπουν και 9 κόμματα. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ευνόησε την είσοδο μικρότερων κομμάτων στη Βουλή. Προφανώς στη ΝΔ είμαστε χαρούμενοι, και γιατί εξελέγη αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ που θα αναλάβει από σήμερα να οδηγήσει την χώρα σε ακόμα καλύτερα μονοπάτια, με ανάπτυξη, σχέδιο, όραμα, αποτελεσματικότητα, αυτός είναι ο στόχος μας. Είμαι και εγώ χαρούμενος που επανεξελέγην για 3η συνεχόμενη φορά από τότε που κατέβηκα το 2019, οι πολίτες της δυτικής Αθήνας με έστειλαν στη Βουλή. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά φαινόμενα. Ανθρώπινες αντιδράσεις», είπε αρχικά.
«Από εκεί και πέρα νιώθουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος στους ώμους μας. Χθες ήταν μέρα γιορτής σήμερα είναι μέρα δουλειάς όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης. Δεν έχουμε περιθώρια να παίζουμε, να τσακωνόμαστε τα κόμματα. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και πρέπει να κυβερνηθεί σωστά. Αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας απέναντι στον ελληνικό λαό, δεν έχουμε καμία αλαζονεία. Με σεμνότητα, ταπεινότητα, σχέδιο και σκληρή δουλειά ελπίζουμε να πέτυχουμε ό,τι καλύτερο προς όφελος του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

Γιατί η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μικρότερα κόμματα στη Βουλή, τα οποία είναι πιο «δεξιά»;

«Τι σημασία έχει αν είναι πιο «δεξιά», η ψήφος όπως έχετε καταλάβει δεν έχει στάμπα. Αλλάζουν οι ψηφοφόροι. Το δίδαγμα των εκλογών είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένοι ψηφοφόροι. Το βέβαιο είναι ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, γιατί αυτοί είναι οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών, δεν είναι παραστρατημένοι, ξέρουν πολύ καλά τι ψηφίζουν. Δεν κρίνω ηθικά, ο καθένας ξέρει ακριβώς τι ψηφίζει. Τα φαινόμενα αυτά της θρησκοληψίας, του ακραίου εθνικισμού, του ρατσισμού, υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες και εκφράζονται πολλές φορές και πολιτικά. Τα κόμματα που είναι δεξιά της ΝΔ, ξεπέρασαν το 15% σε αυτές τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι εάν αύριο εμφανιστεί μία ισχυρή, χαρισματική προσωπικότητα που θα μπορούσε να εκφράσει αυτόν τον χώρο μπορεί να εκφράσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Η πλήρης ιδεοληψία κάνει πολύ κακό στην πολιτική», απάντησε ο κ. Λοβέρδος.

Και πρόσθεσε: «Όλοι συμμετείχαμε σε αυτή τη διαδικασία αλλά είναι και ένας προσωπικός θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη,. Αυτό επετεύχθη γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατόρθωσε και σε μεγάλο βαθμό έβγαλε τις ιδεοληψίες και τα στεγανά από την πολιτική. Έκανε ένα κόμμα σύγχρονο, φιλελεύθερο μεν, ταυτόχρονα προοδευτικό με συντηρητικές καταβολές αλλά ταυτόχρονα προοδευτικό».

Βαρεμένος: «Πρώτο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναβάπτιση του αρχηγού»

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Βαρεμένος σχολίασε το αποτέλεσμα των καλπών, και την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι προφανές ότι υποστήκαμε μία ήττα στρατηγική. Η ήττα αυτή συγκλονίζει τον χώρο και τον ταρακουνάει για να βρει τον εαυτό του. Η απλή αναλογική ήταν μία μέγιστη πολιτική αφέλεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε σε έναν κατακερματισμό. Ουσιαστικά ωφελήθηκαν άλλα κόμματα να στραφούν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι εκεί ήταν η δεξαμενή από όπου μπορούσαν να αντλήσουν. Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει ώριμο έδαφος για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, η οποία μετά από το αποτέλεσμα θάφτηκε κυριολεκτικά και αυτό κανονικά θα έπρεπε να προβληματίσει τους πάντες. Κοιτώντας τα αποτελέσματα, και εξαιρώντας το ΚΚΕ που δε μετέχει σε τίποτα και ποτέ, και την εμφάνιση ακροδεξιών κομμάτων , μιλάμε για μια συντηρητική στροφή», ανέφερε αρχικά.

«Ως προς την προοπτική του χώρου: «ήταν ένας σεισμός. Το οικοδόμημα υπάρχει αν και υπάρχουν ρωγμές, προϋπήρξε και ένας αντίκτυπος στην εικόνα του αρχηγού. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι έχει υπευθυνότητα ως πολιτικός ηγέτης. Με αυτό το αποτέλεσμα, πρώτο βήμα είναι η αναβάπτιση του αρχηγού από το πιο πλατύ σώμα που μπορεί να υπάρξει. Και να υπάρξει μία καινούρια στρατηγική. Ανέκαθεν είχα την άποψη ότι από την στιγμή που αφήσαμε τον κ. Μητσοτάκη να «αλωνίσει» προσποιούμενος τον υπερπατριώτη, και εμείς μη υπερασπιζόμενοι την ταυτότητά μας ως γνήσια αυθεντική πατριωτική δύναμη. Αφήσαμε χώρο στον κ. Μητσοτάκη. Την τελική ευθύνη την έχει ο αρχηγός. Είμαστε συλλογικός οργανισμός με ιδιότυπη συλλογική έκφραση. Πληρώσαμε ακριβά την συλλογική αδυναμία που υπήρχε κάτω από μία πολυφωνία, την τελευταία βδομάδα των εκλογών του Μαΐου. Αναφέρομαι και σε απόψεις που εκφράστηκαν την τελευταία βδομάδα, για παράδειγμα οι απόψεις του κ. Κατρούγκαλου. Ήταν μια παθογένεια ανεπίτρεπτων διαστάσεων», πρόσθεσε ο κ. Βαρεμένος.

Αναβάπτιση ή αλλαγή αρχηγού;

Σύμφωνα με τον κ. Βαρεμένο, «αυτό θα το κρίνει το σώμα. Ο πρόεδρος δεν επιθυμεί μια τυπική αποδοχή. Ο χώρος είναι σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Η πολιτική κατέληξε καλλιστεία. Διαφημίστηκε ο Μητσοτάκης σαν να ήταν καταναλωτικό προϊόν. Η συζήτηση θα γίνει σε βάθος, δεν μπορούμε να τα ρίξουμε όλα στον Τσίπρα. Ο χώρος πρέπει να κοιτάξει συνολικά στον καθρέπτη. Πρέπει να δοθεί στρατηγική απάντηση και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ».

Καρχιμάκης: «Θα είμαστε οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων στον προοδευτικό χώρο»

Ο κ. Καρχιμάκης έκανε μία αποτίμηση των εκλογών και μίλησε για το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ.

«Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν συγκυριακή όπως πολλοί είπαν. Ανεβάσαμε τη δύναμή μας πάνω από 50%. Αυτό μας καθιστά πρωταγωνιστές των εξελίξεων στον προοδευτικό χώρο. Έχουμε χρέος να ασκήσουμε μία ωφέλιμη, δημιουργική, συγκρουσιακή, ρεαλιστική αντιπολίτευση απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική που θα ασκήσει η ΝΔ, που θα αδικεί τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι αίολο, δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα από αυτά που λένε. Η ΝΔ επένδυσε στον φόβο ότι θα υπάρχει ακυβερνησία. Τα συστήματα εξουσίας δεν ανταποκρίθηκαν παρά το αποτέλεσμα. Παντοδυναμία είναι οι 158 βουλευτές για τη ΝΔ», τόνισε με τη σειρά του.

Και πρόσθεσε ο κ. Καρχιμάκης: «Είναι χρέος μας να οικοδομήσουμε μία σύγχρονη κεντροαριστερά. Να περάσουμε σε μία άλλη εμπιστοσύνη στην πολιτική. Υπάρχει απαξίωση της πολιτικής από την πλειοψηφία του κόσμου, γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι πολιτικοί δεν έκαναν αυτά που είπαν. Γι΄αυτό έχουμε αποχή 47,3%. Εμείς έχουμε τη φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσουμε, γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει κυβερνητικά βάρη και έχει βάλει ένα πολίτικο στοίχημα· ότι, ό,τι λέει θα το υπηρετήσει»


Πηγή