Από νησιά και ορεινές περιοχές θα ξεκινήσει το σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ προκειμένου να σηκώσουν χειρόφρενο τα ασθενοφόρα που βρίσκονται ακινητοποιημένα καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού.  Ενδεικτικά στην Κω, από τα 3 ασθενοφόρα επιχειρεί το ένα.

Δύο ασθενοφόρα έχουν Τήνος και Νάξος, με ένα όμως να επιχειρεί σε 24ωρη βάση, ενώ στη Σύρο οι διασώστες που υπάρχουν δεν αρκούν για τη λειτουργία και των 3 ασθενοφόρων που υπάρχουν στο νησί.

Από σήμερα λοιπόν, βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων κυρίως ως οδηγοί για να βγουν στους δρόμους περισσότερα ασθενοφόρα σε νησιά όπως η Λήμνος – Σάμος – Χίος- Μυτιλήνη – Πάτμος – Λέρος και η Κως.

Πυροσβέστες «σβήνουν» τη φωτιά των ελλείψεων

Εκτός από τους επαγγελματίες οπλίτες, στις καμπίνες των ασθενοφόρων θα βρεθούν και πυροσβέστες κυρίως στην Ηπειρωτική χώρα, όπως στη Χαλκιδική, την Εύβοια, την Πύλο αλλά και τη Θάσο και την Ιθάκη.

Κανένα μέτρο δεν θα πρέπει να επηρεάζει την πυρασφάλεια της χώρας, κυρίως στους θερινούς μήνες, τονίζουν οι πυροσβέστες.

«Δεν μπορούμε σε αυτή την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να πούμε ότι είμαστε αντίθετοι.  Εφόσον δεν επηρεάζεται το επιχειρησιακό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και οι αυξημένες υγειονομικές απαιτήσεις τοπικά και χρονικά δεν ταυτίζονται με τις αυξημένες απαιτήσεις της πυρασφάλειας της χώρας», είπε πρόεδρος ένωσης αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Τσίγκας.

Οι νέοι οδηγοί ασθενοφόρων θα περάσουν από ειδική εκπαίδευση που θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα με δέκα ημέρες.


Πηγή