Προ των πυλών βρίσκεται η επέλαση καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, με τον υδράργυρο να αναμένεται να ξεπεράσει σε πολλές περιοχές τους 40 με 43 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή.

Μέσα στο επόμενο 24ωρο θα διατηρηθεί το σκηνικό της υψηλής ζέστης, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται περί τους 37 βαθμούς, ενώ σταδιακή άνοδος θα σημειωθεί από την Τετάρτη.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, προειδοποιώντας – για ακόμη μια φορά – για το επερχόμενο κύμα καύσωνα, δημοσιεύει σήμερα έναν χρηστικό χάρτη με τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασιών ανά ημέρα, μέχρι και τις 19 Ιουλίου. Ετσι, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν με ακρίβεια τη μέγιστη θερμοκρασία της περιοχής που τους ενδιαφέρει. Όπως καταγράφεται και στον χάρτη που ακολουθεί η πιο δύσκολη ημέρα θα είναι η Παρασκευή, εκεί όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα μέχρι και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε χάρτη: 43άρια την Παρασκευή – Ποιες περιοχές επηρεάζονται 

kausonas-ioulios-kausones

Ο καιρός στην Αττική – 40άρια από την Πέμπτη

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα πλήξουν και την Αττική από την ερχόμενη Πέμπτη, με τον υδράργυρο να φτάνει το μεσημέρι έως και τους 40 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας.

KAUSONAS-ATTIKI-PEMPTI

Η πιο επικίνδυνη ημέρα και για την Αττική η Παρασκευή με 41 βαθμούς τις μεσημεριανές ώρες

kausonas-ATTIKI-PARASKRUI

Τι λένε οι μετεωρολόγοι – Η εξέλιξη του καιρού

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος,  εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα επικρατήσουν στην χώρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες για περίπου μία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα από την Τρίτη 11 Ιουλίου θα επικρατήσουν στην χώρα θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου ενώ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει κι άλλο.

«Αυτό που φαίνεται σαν πρώτα στοιχεία είναι ότι θα ξεκινήσει από την επόμενη Τρίτη 11/7 και πιθανότατα για 7 μέρες μία περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα δούμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές και υπάρχει πιθανότητα να έχει διάρκεια ενώ το επόμενο σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν στο πικ τους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Όπως τονίζει, ξεκινά μία θερμή εισβολή που θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα στις περιοχές της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και Ιταλίας. Μεγάλο μέρος της Ισπανίας , Νότιας Γαλλίας, Σαρδηνίας, Κορσικής και Σικελίας μέχρι την Τετάρτη, Πέμπτη θα έχουν καλυφθεί από αυτές τις θερμές αέριες μάζες που από την Τετάρτη και μετά θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. « Από την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανόν να δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προγνώσεις και να πάμε έτσι μέχρι 20 Ιουλίου. Αυτό είναι μία πρώτη τάση για τη διάρκεια δεν είμαστε ακόμη σίγουροι. Αυτό που διαφαίνεται αυτή την στιγμή είναι ότι θα έχουμε μία νέα θερμή εισβολή που θα περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Μεσογείου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και η πρώτη τάση είναι η θερμή εισβολή να είναι υψηλότερη από αυτήν που είχαμε έως τώρα», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Παράλληλα ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι χρειάζεται προσοχή καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών θα είναι αυξημένος. «Η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών από τις 11/7-20/7 πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει στους ανθρώπους θα έχει συνέπειες και στις αγροτικές καλλιέργειες καθώς και στις δασικές πυρκαγιές», αναφέρει και προσθέτει: «Παρόλο που είχαμε έναν βροχερό και δροσερό Ιούνιο η λεπτή καύσιμη ύλη, που είναι στην επιφάνεια, στα δάση ξεραίνεται εξαιρετικά γρήγορα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και σε αυτό το κομμάτι. Σαν μία πρώτη εικόνα μπαίνουμε σε μία περίοδο επικίνδυνη για τις δασικές πυρκαγιές».

Καιρός: Για δεκαήμερο καύσωνα προειδοποιεί ο Καλλιάνος – Χάρτες με τις θερμοκρασίες σε 6 μεγάλες πόλεις

«Δυσκολεύουν» τα πράγματα με τον υδράργυρο από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οπότε και αναμένεται ο πρώτος φετινός καύσωνας με κύριο χαρακτηριστικό του τη μεγάλη διάρκεια. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τον Γιάννη Καλλιάνο να υπογραμμίζει τη μεγάλη διάρκεια του θερμού κύματος, το οποίο αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι από την ερχόμενη Παρασκευή 14 Ιουλίου ενδέχεται ο υδράργυρος να σημειώσει περαιτέρω άνοδο. 

Οι θερμοκρασίες σε έξι μεγάλες πόλεις σε χάρτες (9 με 13 Ιουλίου)

Οι πιο ιστορικοί καύσωνες των τελευταίων 40 χρόνων

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Τετάρτη (12/07), με κορύφωση το διήμερο Παρασκευή (14/07) και Σάββατο (15/07) κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Με αφορμή το επερχόμενο παρατεταμένο θερμό κύμα, παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί οι καύσωνες με μεγάλη διάρκεια που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1981-2022. Σε αυτούς έχουν συμπεριληφθεί και οι δύο μεγάλοι καύσωνες του 2021, οι οποίοι είχαν διάρκεια 11 ημερών. Επίσης, σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν και άλλοι καύσωνες ή έντονα θερμά επεισόδια, ωστόσο η επιλογή έγινε αποκλειστικά με κριτήριο τη διάρκεια του φαινομένου.

kafsones-1

Πού θα φτάσει ο υδράργυρος σήμερα – Η πρόγνωση για την Αττική – Προειδοποίηση για ισχυρό καύσωνα από την Τετάρτη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τμήματα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και στα νότια Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-07-2023

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και στα νησιά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί, πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 37 με 38 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο πιο θερμός Ιούνιος παγκοσμίως στα χρονικά – Πώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο επηρεάζει τις υψηλές θερμοκρασίες

Εξαιρετικά θερμός ήταν ο Ιούνιος 2023 για αρκετές περιοχές παγκοσμίως, καταρρίπτοντας εκατοντάδες ρεκόρ θερμοκρασίας, Καθώς καταγράφηκε ως ο θερμότερος Ιούνιος από το 1979 παγκοσμίως, σύμφωνα με το Climatebook.

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν σε περιοχές της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, όπου χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία κατέγραψαν τον πιο θερμό Ιούνιο στα χρονικά.

Αντιθέτως, με τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, στα νότια Βαλκάνια, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στη Δυτική Ρωσία η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μέσο όρο, όπως συνέβη τον Απρίλιο και τον Μάιο.

«Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι στο σύνολο της Ηπείρου αν τα βάλει κάτω κανείς είχαμε μία σημαντική απόκλιση προς τα πάνω. Στην νοτιοανατολική Ευρώπη δεν ακολουθήθηκε το πρότυπο της υπόλοιπης Ευρώπης για τον Ιούνιο. Στην Ελλάδα ήμασταν και τον Ιούνιο όπως και το Μάιο σε θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές τιμές», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Την Τρίτη η μέση θερμοκρασία της Γης έφθασε τους 17 βαθμούς Κελσίου, κάτι που όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος δεν έχει ξανασυμβεί.

Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το περιοδικό μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο αποτελούν βασικούς παράγοντες για τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τις μεταβολές στη θερμοκρασία των υδάτων.

«Έχουμε μπει στην φάση του φαινομένου Ελ Νίνιο, στις αρχές αυτού του φαινομένου. Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι το 2016 που επίσης είχαμε πολύ σημαντικές αποκλίσεις πάλι ήταν μία χρονιά που είχαμε ισχυρό Ελ Νίνιο. Υπάρχει δηλαδή ο φόβος ότι με το Ελ Νίνιο στους επόμενους μήνες απ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία μας, θα ανέβουν ακόμη περισσότερο οι θερμοκρασίες στις θάλασσες στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό συμπαρασύρει και τις θερμοκρασίες του αέρα και προς το τέλος του χρόνου, στο καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, θα δούμε πιθανόν θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες. Θα δούμε πλέον ίσως και με μεγαλύτερη διάρκεια θερμοκρασίες που θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά σε παγκόσμιο επίπεδο πάντα», επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι μαζί με την κλιματική αλλαγή το Ελ Νίνιο θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις θερμοκρασίες.

«Δεν ανεβάζει παντού τις θερμοκρασίες, αλλά επειδή τις ανεβάζει σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, συμπαρασύρει τους μέσους όρους και σε άλλες περιοχές», τονίζει.

protothema.gr


agrinio24.gr/