Οι ανεμιστήρες δουλεύουν στο φουλ στη σάλα του ψητοπωλείου. Πίσω από την ψησταριά όμως, πάνω από τα κάρβουνα που καίνε, η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο και η εργασία γίνεται βασανιστήριο.

«Εμείς όταν ξεκινάμε το πρωί κάνουμε τον σταυρό μας για να είμαστε καλά να μας δώσει δύναμη γιατί αυτό είναι το επάγγελμα μας οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς», ανέφερε ένας εργαζόμενος.

Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους πολλούς εργαζόμενους που αυτές τις δύσκολες μέρες του καύσωνα συνεχίζουν και δίνουν τη δική τους μάχη με τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

«Λειτουργούμε τα αιρκοντίσιον εννοείται σε 24ωρη βάση, με τους ανεμιστήρες και πίνουν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα νερού για να έχουν υγρά για να μπορέσουν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν και μέχρι τους 80 βαθμούς πάνω από την ψησταριά», δήλωσε ένας ακόμα.

Στους δρόμους για το μεροκάματο κάτω από τον καυτό ήλιο

Οι ταχυδιανομείς συνεχίζουν και εκτελούν δρομολόγια για παραδόσεις ακόμα και τις ώρες υψηλού κινδύνου. Φορώντας κράνος, στο σώμα τους αναπτύσσεται ακόμα μεγαλύτερη θερμοκρασία ενώ μέχρι και ο αέρας που τους χτυπάει πάνω στη μοτοσικλέτα είναι καυτός.

«Είναι αρκετά δύσκολο, αρκετά δύσκολο μπορώ να πω».

Και τα συνεργεία σε οικοδομικές εργασίες ή σε έργα των δήμων υπομένουν τον καύσωνα. Σε μια σκιά στο κέντρο της Αθήνας έχουν αφήσει ένα παγούρι με δροσερό νερό και μερικά μπουκαλάκια για να ενυδατώνονται.

«Νερό και σε σκιά όσο μπορούμε αλλά βλέπετε τις συνθήκες της δουλειάς».

«Πλένουμε το κεφάλι μας, πίνουμε νεράκι».

Μεροκάματα του «τρόμου» μέσα στον καύσωνα

Στην πλατεία Συντάγματος στις 12 η ώρα, η θερμοκρασία είναι ήδη στους 39 βαθμούς, και όπως λένε κάποιοι λίγοι που κυκλοφορούν αυτή την ώρα, ακόμα και το περπάτημα κάτω από τον καυτό ήλιο είναι δύσκολο.

Πόσο μάλλον το να ψήνει κάποιος κάστανα ακόμα και την ώρα που το θερμόμετρο δείχνει πάνω από 40. Ο Κυριάκος Ακριώτης εργάζεται ως πλανόδιος πωλητής. Στέκεται πάνω από τη φωτιά και τα κάρβουνα σε ψησταριά στην Ερμού μέχρι το απόγευμα.

«Αν έχει 45 δεν θα έχει άλλους 10 εδώ πέρα η φωτιά;».

Κάνει εδώ και δύο χρόνια αυτή τη δουλειά και όπως είπε χαρακτηριστικά οι μέρες αυτές είναι ένα μαρτύριο, αυτό που κάνει για να δροσιστεί είναι να ρίχνει πάνω του νερό προκειμένου να βγάλει τη βάρδια.

«Άμα έχεις ανάγκη από δουλειά έρχεσαι την παλεύεις με νεράκι αέρα ανεμιστήρα και τελείωσε η υπόθεση».

Ήδη από σήμερα έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια στιγμή οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή και καλούν όλους μας να ακολουθούμε τις συστάσεις.


Πηγή