Πύρινος εφιάλτης. Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες σε Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο. Εκκενώσεις οικισμών και απόγνωση των κατοίκων.

Η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα με διαφορετικές εστίες, στην περιοχή Περίθειας στη βόρεια Κέρκυρα, κατέκαψε δασική και χορτολιβαδική έκταση κινούμενη προς νοτιοανατολική κατεύθυνση.

Δεκαεπτά οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας έπειτα από μηνύματα του 112.

2.466 συμπολίτες μας απομακρύνθηκαν από τα σημεία που κινδύνευαν, ενώ έγιναν και απεγκλωβισμοί 59 ανθρώπων δια θαλάσσης με πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη από την παραλία Νησάκι.

Αρκετοί τουρίστες από την περιοχή Μπαρμπάτι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο του αγίου Μάρκου.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν τα μεσάνυχτα από την Ήπειρο για να συνδράμουν.

Με το πρώτο φως της ημέρας στοχευμένες ρίψεις πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα. Η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000 στρέμματα, ενώ σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι καλύτερη.

Μαίνεται για δεύτερη μέρα η φωτιά στον Πλατανιστό Καρύστου, η οποία εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε τρία διαφορετικά μέτωπα.

Οι οικισμοί Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός Εκκενώθηκαν. Το βράδυ εφιαλτικό.

Στις 3 τα ξημερώματα εκκενώθηκε ο οικισμός Καστρί και Πλατύς Γιαλός.

Από το πρωί η κατάσταση παραμένει δύσκολη, αφού στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί προς το ποτάμι Πλατανιστού. Ο δήμαρχος Καρύστου. Λευτέρης Ραβιόλος. έκανε λόγο για εμπρησμό

Μάχη για να μην περάσει η φωτιά την εθνική οδό Πατρών Κορίνθου έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο ύψος του Ελαιώνα και γρήγορα εξαπλώθηκε ραγδαία προς ανατολικά.

Το βράδυ, με μήνυμα από το 112 εκκενώθηκε το χωριό Τράπεζα και ο οικισμός Κάστρο στο Αίγιο, καθώς η φωτιά συνέχιζε να καίει σε κοντινό λόφο, ενώ μπήκε και στο τεράστιας οικολογικής σημασίας φαράγγι του Βουραϊκού.

Οι κάτοικοι ανάστατοι βγήκαν από τα σπίτια τους. έβλεπαν τις φλόγες να θεριεύουν.

Στο σημείο επιχειρούν 99 πυροσβέστες, 35 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.


Πηγή