Καμίνι Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Στην πλατεία Συντάγματος τουρίστες ψάχνουν για σκιά, ξαπλώνουν στο γρασίδι για να δροσιστούν

Λίγα μέτρα δίπλα, κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού με εθελοντές και νοσηλευτές υπό τους ήχους μουσικής, μοιράζουν παγωμένα μπουκαλάκια με νερό.

Όσοι κυκλοφορούν στο κέντρο της πρωτεύουσας φορούν καπέλα και κρατούν ομπρέλες και νερά στα χεριά

«Έχει πολλή ζέστη, στο Παρίσι δεν έχει τόσο αλλά ευχαριστούμε τον Ερυθρό Σταυρό που έχουμε δωρεάν νερό» .

«Παλεύουμε εδώ με λίγο κρύο νεράκι, με το καπέλο και ανοιχτά ρούχα γιατί με τα σκούρα μάς έχει φάει η ζέστη», λένε οι τουρίστες.

Στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο δεκανέας αλλαγής πηγαίνει στον εύζωνα που ιδρώνει κάτω από τον καυτό ήλιο και μέσα στον ντουλαμά που φοράει, του ισώνει το φάριο και του σκουπίζει προσεκτικά τον ιδρώτα.

Κλειστή η Ακρόπολη

Στην Ακρόπολή, η πόρτα έκλεισε και οι επισκέπτες αποχώρησαν χωρίς να δουν το μνημείο.

«Είμαστε από την Αγγλία, θέλουμε πολύ να επισκεφθούμε τον Παρθενώνα και είμαστε λίγο απογοητευμένοι που είναι κλειστός σήμερα».

Τουρίστες που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά του γης, φτάνουν στην είσοδο του ιερού βράχου και φεύγουν απογοητευμένοι, καθώς σύμφωνα με απόφαση της εφορίας αρχαιοτήτων της πόλης των Αθηνών, η είσοδος θα παραμείνει κλειστή για οποιονδήποτε θέλει να επισκεφθεί τον Παρθενώνα από τις 13.00 μέχρι τις 17.00 εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

«Είμαι από Καλιφόρνια, είναι το μνημείο που θέλαμε να δούμε αλλά είναι κλειστό και δεν είδαμε».

Με ιδρώτα το μεροκάματο

Οι εργαζόμενοι βιώνουν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα του πιο θερμού καύσωνα των τελευταίων 30 χρόνων.

«Θέλουμε κι εμείς μία ξεκούραση, να κάτσουμε στο air condition με τα παιδιά αλλά τι να κάνουμε είναι κάτι υποχρεωτικό που πρέπει να το κάνουμε λόγω δουλειάς».

Την ίδια στιγμή, όσοι έχουν μείνει στην πόλη, και με τον ήλιο να ζεματάει τα πάντα, αναζητούν ανάσα δροσιάς σε κάποια κοντινή παραλία.

Παρόμοιες εικόνες και στη Θεσσαλονίκη, με την υγρασία της πόλης να κάνει αφόρητη τη ζέστη.

«Σαχάρα» η Αθήνα

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg τονίζει σε άρθρο του πως η κλιματική αλλαγή απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε Σαχάρα και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως περισσότερες πυρκαγιές σημαίνουν λιγότερο χρόνο για να αναζωογονηθεί το οικοσύστημα.

«Οι πυρόπληκτοι Αθηναίοι προετοιμάζονται για θερμοκρασίες – ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα. Αλλά μια μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού: η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο. Οι πυρκαγιές μαίνονται από την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια σε κοντινές παραλίες».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι επίσης επίφοβες για ερημοποίηση.

Αύριο η κορύφωση της θερμοκρασίας

Η κορύφωση του τρίτου κύματος του καύσωνα αναμένεται αύριο Τετάρτη, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι μέσες θερμοκρασίες θα είναι από 43°C – 45°C, ενώ τοπικά ο υδράργυρος θα δείξει 46°C.

Σε όλη τη ώρα θα πνέει Λίβας άνεμος 5 – 6 μποφόρ, ενώ από την Πέμπτη, που αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, ο άνεμος θα μετατραπεί σε βορειοδυτικό 5 – 7 μποφόρ, με ριπές τοπικά στα 8 μποφόρ.

Οι ισχυροί αυτοί άνεμοι θα ρίξουν τη θερμοκρασία, με τη μέγιστη να φτάνει στους 37°C.


Πηγή