Στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε επίσης η επιβολή «τσουχτερών» προστίμων στους εμπρηστές, τα οποία θα είναι ανάλογα με αυτά της κακοποίησης των ζώων και θα φτάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο

Οι 120 συλλήψεις για εμπρησμό μέσα σε 7 μήνες είναι από μόνο του ένα στοιχείο που προκαλεί οργή. Από αυτές, οι 111 είναι από αμέλεια.

Κάποιοι έκαιγαν χόρτα και όμως οι φλόγες φούντωσαν. Κάποιοι έκαναν εργασίες και όμως το δάσος κάηκε. Κάποιοι κάπνιζαν τα μελίσσια τους και κάηκαν ακόμη και αυτά.

Πλέον, στη φυλακή ακόμη και για την περίπτωση της αμέλειας θα οδηγούνται οι εμπρηστές.

Η εικόνα μιας χώρας που καίγεται κάθε καλοκαίρι και οι εμπρηστές που αυξάνονται συστηματικά, οδήγησαν τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Κλιματικής Κρίσης στην απόφαση να θεσμοθετήσουν την αυστηρότερη μεταχείριση των συλληφθέντων.

Στο εξής, ακόμη και οι εμπρηστές από αμέλεια θα εκτίουν μέρος της ποινής τους.

«Το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Με την έννοια αυτήν θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν εμπρησμούς είτε εξ αμέλειας τελούμενα είτε από πρόθεση», σημείωσε ο ΥΠΔΙΚ Γιώργος Φλωρίδης.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να αυξηθούν και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται για εμπρησμό.

«Τα πρόστιμα θα είναι υπερπολλαπλάσια αυτών που ίσχυαν και οι ποινές θα εκτίονται. Υπάρχει η σκέψη και το ενδεχόμενο μη αναστολής», τόνισε ο ΥΚΚΠΠ, Βασίλης Κικίλιας.

Έτσι, το διοικητικό πρόστιμο για εμπρησμό εκατονταπλασιάζεται. Από 300 ευρώ που είναι σήμερα, θα φτάνουν έως και τις 30.000 ευρώ.

Συγκεντρωτικά, οι ποινές που προβλέπονται για εμπρησμό είναι οι εξής:

– Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για εξ αμελείας πράξη (πλημμέλημα),

– Κάθειρξη έως 10 έτη αν κινδύνεψε άνθρωπος (κακούργημα),

– Έως 15 έτη αν προκλήθηκε υποβάθμιση φυσικού περιβάλλοντος ή οικολογική καταστροφή (κακούργημα),

– Ισόβια αν υπήρξε έστω και ένας θάνατος (κακούργημα).

Στις παραπάνω ποινές προβλέπονται και χρηματικά πρόστιμα.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο έγιναν δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια.

Ένας 75χρονος άνδρας συνελήφθη για την πυρκαγιά στη Δεσκάτη Γρεβενών και ένας 80χρονος από τους Βαμβακάδες Χανίων που προκάλεσε πυρκαγιά μετά από εργασίες στο ύπαιθρο.

«Θέλω να βλέπω τα αεροπλάνα»

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εμπρηστές προσποιούνται τους πυρομανείς για να «πέσουν» στα μαλακά, προβάλλοντας μάλιστα στους αστυνομικούς που τους συλλαμβάνουν εξοργιστικές δικαιολογίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 58χρονου που συνελήφθη στο Καλέτζι Ιωαννίνων. Του άρεσε, όπως είπε, να βλέπει φλόγες και την επιχείρηση κατάσβεσης από τα εναέρια μέσα.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα συνελήφθη ένας 20χρονος για πρόκληση πυρκαγιάς κατ’ εξακολούθηση στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ο νεαρός, μιλώντας στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, δήλωσε ανερυθρίαστα ότι έβαζε φωτιές για να σπάει πλάκα.


Πηγή