«Δεν έκανα τίποτα»

Στον Άγιο Στέφανο, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 88χρονος, κατηγορούμενος ότι επιχείρησε να βάλει φωτιά σε ξερά χόρτα χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι σίδερο που γύρω του είχε τυλιγμένο πανί.

Ένας γείτονας του τον αντιλήφθηκε και οι αστυνομικές Αρχές τον συνέλαβαν.

Η δίκη του στο αυτόφωρο αναβλήθηκε για τις 22 Αυγούστου λόγω απουσίας του αυτόπτη μάρτυρα.

Πρόεδρος: Έχετε βρεθεί κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση. Προσέξτε τις κινήσεις σας από εδώ και πέρα.

Κατηγορούμενος: Κυρία Πρόεδρε δεν έκανα τίποτα.

Πρόεδρος: Άλλα είδαμε εμείς στη δικογραφία. Μόνο στο σπίτι σας τώρα. Μακριά.

Συνήγορος κατηγορουμένου: Στο σπίτι του μπροστά ήταν η φωτιά κυρία πρόεδρε.

Ωρολογιακές «βόμβες» τα ακαθάριστα οικόπεδα

Οι κάτοικοι της περιοχής ωστόσο είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για τα δεκάδες ακαθάριστα οικόπεδα στη γειτονιά τους, τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ιδιώτες.

«Υπάρχουν πάρα πολλά ακαθάριστα οικόπεδα και είναι στοιχειώδες να υποχρεωθούν αυτοί οι ιδιώτες να τα καθαρίσουν. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο», λένε οι ίδιοι.

Συνεργεία του δήμου Διονύσου καθαρίζουν καθημερινά οικόπεδα που ανήκουν σε ιδιώτες και έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

«Υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών, ανεξαρτήτως εάν θα πάρουν επιστολή ή όχι, είναι να προβούν στους καθαρισμούς των οικοπέδων», λέει ο Μανώλης Κόκκαλης, αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας δήμου Διονύσου.

Τις επόμενες ημέρες ο κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές στη χώρα είναι μεγάλος, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν θα φθάσουν και τα εννέα μποφόρ.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καιρική εξέλιξη, το μελτέμι θα πλέει ενισχυμένο μέχρι το τέλος της εβδομάδας», αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου

Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων τριών ετών δείχνουν πως οι εμπρησμοί στη χώρα μόνο τυχαίοι δεν είναι.

Από το 2021 μέχρι και σήμερα έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε 883 περιπτώσεις.

«Οι εμπρηστές είναι συνήθως άνδρες, από 40 έως 50 ετών, με στοιχειώδη εκπαίδευση και ψυχικά υγιείς στο μεγαλύτερο ποσοστό», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος, Βασίλης Βαρθακογιάννης.

Η κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα, θα προωθήσει διατάξεις προκειμένου όσοι διαπράττουν ακόμα και εμπρησμό εξ αμελείας, να οδηγούνται στις φυλακές, ενώ θα τους επιβάλλονται υψηλές χρηματικές ποινές και «τσουχτερά» διοικητικά πρόστιμα.

Τα στατιστικά στοιχεία της πυροσβεστικής δείχνουν πάντως πως την Ελλάδα μάλλον την «καίει» η αμέλεια σε ποσοστό 90%, ενώ η πρόθεση αφορά το 10%.


Πηγή